Homeopátia

Étvágytalanság


Az étvágytalanság (anorexia) okai között szerepelnek emésztőrendszeri rendellenességek, a pajzsmirigy vagy a hasnyálmirigy egyes működési zavarai, a lázas állapotok és előfordulhat terhesség során. Utóbbi esetben felléphet olyan ételek esetében is, amelyeket az érintett addig kedvelt.

 

A főétkezések közötti élelmiszerfogyasztás jellege és gyakorisága is befolyásolhatja az étvágyat.

 

A testsúlycsökkenése után az étvágytalanság átcsaphat falánkságba, farkaséhség (bulimia) alakulhat ki.

 

Az étvágytalanság pszichés okokra is visszavezethető (anorexia nervosa depresszív). Ez gyakoribb nőknél (adott élettér lakosságának kb. 1%-á nál), férfiaknál az arány lényegesen alacsonyabb (kb. 0,08%).

 

Az étvágytalanság, valamint a szándékos fogyás szükséges lehet a testsúlytöbblet csökkentése céljából, ami elsősorban az étkezési szokások rendezésével ajánlott. Kifejezett alultápláltság az egyén egészségét veszélyeztetheti (kachexia). Az étvágytalanság és a szomjúság csökkenése idős egyéneknél is felléphet (anorexia senilis).


Felnőtteknél az étkezés előtt 20-30 perccel fogyasztott keserű ital („gyomorkeserű”) fokozza az étvágyat, gyermekek visszautasítják a keserű ízű ételt, orvosságot.


Egyes keserű ízű gyógynövények elutasításának esetében is beválhatnak homeopátiás készítmények olyan gyógyszer formájában, amelynél a kiinduló anyag keserű ugyan, de a dinamizálással hígított őstinktúra már nem keserű.


A betegek jelentős részénél az emésztőrendszerben lelassultak a továbbhaladást segítő mozgások, illetőleg az emésztési folyamatok, az elfogyasztott étel a szokottnál többet időzik a gyomorban, a bélben is lelassulnak a kiürítésig tartó, a tovahaladást biztosító mozgások (peristal tica, motilitas).


A hasonszerekre példa a CONDURANGO, CHINA, ABROTANUM és a CALCAREA PHOSPHORICA.


CONDURANGO (A kondurangofa kérge. A növény Dél-Amerikában honos: Kolum ia, Ecuador, Peru területén).


Az étvágytalanságot gyakran kíséri szájzúgrepedés, az ajkakon ismétlődő jelleggel megjelenő repedés, továbbá gyomornyálkahártya-gyulladás (gastritis).


Adag: D2-D3 a főétkezések előtt kb. 30 perccel a golyócskák vagy tabletták a nyelven vagy nyelv alatt esnek szét (perlingualis vagy sublingualis adagolás).


CHINA (a kinafa, Cinchona succirubra és rokonfajok kérge).


Az előbbihez hasonlóan dél-amerikai fa, sokfelé termesztik más földrészen is. Szintén a kérge szolgáltatja a homeopátiás készítményeket.


Az első szer, amelyet Samuel Hahnemann saját magán próbált ki a 18. század végén. Sok, egymástól eltérő felhasználása ismert (polychrest).


Étvágytalanság, teltségérzés, aranyeres panaszok.


A tünetek fokozódnak hidegben, nyi kos időben, csökkennek melegben.


Adagolás: D2-D6 az előző hasonszernél ajánlottak szerint.


ABROTANUM (az istenfa, Artemisia abrotanum, nálunk is termeszthető).


Elsősorban gyermekeknek adható, lefejt tejbe cseppentve, vegyes táplálkozás esetében teában, étkezések közben 3-5 csepp csecsemőknél, később 5-10 csepp. A készítmény D2 – D6.


CALCAREA PHOSPHORICA (CALCIUM PHOSPHORICUM, foszforsavas mész).


Fejlődésben lemaradó csecsemő. Iskolás gyermek korában gyorsan kimerül, rövid ideig tud összpontosítani.


Kívánja a sós ételeket, kortársaihoz viszonyítva kisebb mértékben az édességeket. D3 – D12 étkezések között.

Dr. Rácz Gábor
XI. évfolyam 2. szám

Címkék: étvágytalanság, homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.