Homeopátia

Étvágytalanság és farkaséhség 2. rész


Az étvágytalanság (anorexia) előbb-utóbb lefogyást eredményez. A testsúly csökkenése és az étvágytalanság között az összefüggés közvetlen (elsődleges), amikor nem tulajdonítható szervi rendellenességnek vagy életműködési zavarnak. Nyilvánvalóan nem egy ún. fogyókúra eredménye, nem alapszik szándékos koplaláson, erre a célra alkalmazott étrendi megszorításokon.

 

Amikor a fenti okok kizárhatók, „idegi alapon” kialakuló jelenségről van szó. A kifejezés nem a legszerencsésebb (anorexia nervosa). Ezzel a megjelöléssel arra utalunk, hogy nem szándékosan csökkentjük az étvágyat, nem változtatjuk meg gyökeresen az addigi étrendet, amely normálisnak, kiegyensúlyozottnak tekinthető.

 

A gyomorrontás (gastritis acuta) oka ismert, vagy felderíthető, az étvágytalanság tartós, és ha okát nem is ismerjük, következményei előreláthatóak.

 

Az anorexia nervosa kezelésében igénybe vehető néhány homeopátiás szer.

 

CONDURANGO (A dél-amerikai Marsdenia condurango – szerepel Marsdenia cundurango néven is – szárának és ágainak kérge.)

 

Adagolása D3 étkezés előtt 20-30 perccel, naponta 3-szor.

 

Használják ecsetelőszerként is, makacs, visszatérő ajakrepedésekben, főleg a szájzúg repedéseiben (angulus oris), népiesen „zabola” szeszes kivonatként (D2), amely keserű ízű.

 

ABROTANUM (Az Artemisia abrotanum, ürömcserje vagy istenfa fiatal ágai, leveles hajtásai. Nálunk termeszthető, ritkábban vadon is előfordul.)

 

Rossz étvágyú gyermek, beteges, gyenge.

 

Adagolás: D2-D3. Adható CONDURANGO-kezelést követően, a kettő között 7-10 napos szünet ajánlott. 3-4 hetes kezelés után – újabb egyhetes szünet után – folytatható a kezelés CONDURANGO adagolásával 3-6 hónapig.

 

CALCIUM PHOSPHORICUM (CALCAREA PHOSPHORICA, foszforsavas mész.)

 

Lesoványodott gyermek. Gyorsan belefárad a szellemi tevékenységbe éppen úgy, mint a játékba. Fájlalja csontjait, ízületeit, panaszai csökkennek napos, meleg időben, majd visszatérnek ősszel (azt mondják róla: „nem szeret iskolába járni”).

 

Adagolás általában 9 CH naponta egyszer, az őszi időszaktól nyár elejéig.

 

A lelki (psychogen) tényezőkre vezethető vissza a főleg leányoknál, fiatal asszonyoknál fellépő étkezéssel kapcsolatos zavar, gyakran a 10 és 25 éves életkor között. Az általános súlygyarapodás vagy egyes testrészek, tájak alakjának kedvezőtlen alakulása, esetenként ingadozó megjelenése, változatos egészségi panaszok okai lehetnek. Gyógyszeres kezelés előtt a pszichoterápia jelenthet kedvező változást.

 

Lényegében véve a kedvezőtlen alkati változásoktól való félelem, az elhízás megakadályozása jelenti a személy gondját. A koplalási kényszer, az egyoldalú táplálkozás összefügghet a havi vérzés elmaradásával (amenorrhoea), kiindulási alapja a senyvességnek (kachexia).

 

Fogyókúráknak, ésszerűtlen étrendeknek következménye lehet farkaséhség kialakulása (bulimia nervosa). Az időnkénti, illetőleg indokolatlan koplalás, hashajtó vagy vízhajtó készítmények mértéktelen, rendszeres fogyasztása mértéktelen evési kényszerré csaphat át. Nőknél gyakoribb, elsősorban 18 és 35 éves kor között.

 

A rendszeres és megszokott étkezési időpontoktól eltérően a farkaséhség során rövid idő alatt a személy kalóriadús édességet, zsíros ételt válogatás nélkül fogyaszt el, különben szokatlan sorrendben. Ezt a szinte rohamszerűen fellépő étkezési kényszert követheti egy rövid időszak, amikor megbánja falánkságát, főleg ha különben különböző fogyókúrás ajánlásoknak tesz eleget. Ennek a megbánásnak következménye gyakran az általa kiváltott hányás.

 

Mindezt titokban végzi, és nehezen vallja be. A következmény lehet étvágytalanság (anorexia nervosa), de elhízás is. Az étkezéssel kapcsolatos ilyen jellegű rendellenesség (dysorexia) kiválthatja a testsúly ingadozását (dysponderosis).

 

A bulimia nervosa nem mindig nyilvánul meg ebben a formában, a személy megőrzi testsúlyát, alakját. Ilyenkor még nehezebb felismerni az étkezési rendellenességet.

 

Amikor viszont a fenti következmények fellépnek és panaszok formájában nyilvánulnak meg, különböző kórfolyamatokra gondolunk, és a beteget nagyszámú vizsgálatra küldjük.

 

A korcsoportokkal összefüggő étkezési rendellenességek időseknél gyakran észlelhetők, főleg ha a szomjúság csökkenése (adipsia) étvágytalansággal társul.

Dr. Rácz Gábor
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: étvágytalanság, farkaséhség, homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.