Homeopátia

Fájdalomcsillapítók 2. rész


Az összetett (komplex) fájdalomcsillapítók általában tájanatómiailag jól körülhatárolt területre hatnak. Nem valószínű, hogy a kiújuló fogfájásra (fogorvoshoz kell fordulni!) ugyanaz a készítmény felel meg, mint - mondjuk - a hátfájásra.

 

Az alábbi példák arra utalnak, hogy megjelölhetjük a panasz helyét, ha "csak" ott vannak fájdalommal járó panaszaink, de rendelkezésre állnak nagyobb testfelületekre, szervekre, szervrendszerekre alkalmas készítmények is.

 

Mint a gyógyászatban általában, a fájdalomcsillapítók bevitele a szervezetbe célzottan történik: körülhatárolt, helyi, gyakran külsőleg alkalmazott készítmények mellett sokszor azonos vagy hasonló összetétellel rendelkezőket szájon át (per os) adagolunk, ezáltal többé-kevésbé az egész szervezetre fejtik ki hatásukat.

 

Traumheel S tabletta - OGYI-HG-033

Összetételében tucatnyi remedium szerepel különböző potenciák formájában (D2-től D8-ig), ami arra utal, hogy minden hasonszert külön-külön dinamizáltak. A tabletta mellett cseppeket is forgalmaznak. Ezek kis térfogatú folyadékkal könnyen adagolhatók. Sürgősségi ellátás során az orvos választhatja a befecskendezésre szánt megfelelő készítményt. Adagolása a fájdalom helyén vagy közvetlen környékén történik: izomba, bőr alá, bőrbe, ízületbe, ízület körüli szövetbe vagy testszerte hatásos intravénás injekcióként. A betegek jelentős része azt gondolja, hogy a homeopátiás gyógyszereket mindig szájon át adagolják, mert ezeket írják fel legtöbbször, a gyógyszerész vény nélkül is kiadhatja, akárcsak az összetett (komplex) készítményeket.

 

Az érintett helyre vonatkozó vagy a szervezet szinte egészére ható készítmény reumás panaszokban javallt. A gyógyszer nevének első öt betűje utal a sérülések következtében kialakuló fájdalmakra (traumatismus): ütés, zúzódás, bőr- és/vagy izomkárosodás (nyílt sebek kivételével).

 

Sürgősségi ellátásra a fiola tartalma befecskendezhető egymást követő napokon, kétnaponként, majd hetenként (a szokott adag 1-2 ampulla tartalma). Az emésztőrendszert kikerülő (parenterális) beviteli út folytatható szájon át (per os) adagolható gyógyszerformával (tabletta, cseppek). Utóbbi kezelés tájékoztató napi adagja 3x1 alkalommal, a tablettát hagyjuk a szájban szétesni, vagy szintén 3x1 alkalommal kevés folyadékkal bevehető 20-30 csepp étkezés előtt 20-30 perccel, ezt is lenyelés előtt tartogatjuk néhány percig a szájban.

 

Sportorvosi kezelés során ajzószerként (dopping) nem jöhet számításba. A készítményben található remediumokra vonatkozó adatok közül csak a neveket soroljuk fel, az injekciós oldatban található mennyiségek nélkül a gyártó cég sorrendjében:

 

Arnica, Calendula, Chamomilla, Symphytum, Millefolium, Belladonna, Aconitum, Bellis perennis, Hypericum, Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea, Hamamelis, Mercurius solubilis Hahnemanni, Hepar sulfuris.

A belsőleges használatra szolgáló cseppek 35% V/V etilalkoholt tartalmaznak.

 

 

Arnica Comp. gél

Összetétel: 10 gramm tartalmaz: Arnica montana ex herba rec. ad usum externum 1 gramm, Calendula ad usum externum 1 gramm.

 

Az árnika (Arnica montana) a fészkesvirágzatúak családjába (Asteraceae) tartozó hegyvidéki évelő növény, nálunk védett. Ahol tömegesen jelenik meg alhavasi, havasi réteken, sziklás helyeken és nem szerepel a védelmet igénylő növények jegyzékében, a készítmény összetételének megfelelően a virágzó föld feletti hajtást gyűjtik és frissen dolgozzák fel. Szára kb. 50 cm magas, csúcsán egy nagyobb (kb. 8 cm-es átmérővel rendelkező) virágzat fejlődik, alatta még egy vagy 2-3 kisebb fészek és 2 szárlevél, átellenesen. Tőlevélrózsája az első évben gyöktörzséből fejlődik, minden tavasszal vagy nyáron megújul vagy áttelel 4-5 éven át.

 

A védelmet nem igénylő növényeket is kíméletesen gyűjtjük. Ezt teszi lehetővé, hogy jórészt helyettesíthető egy amerikai fajjal (Arnica chamissonis), amely - az európai rokonától eltérően - könnyebben termeszthető nálunk is. Ismételten elágazó szárán sok fészekvirágzat fejlődik. Európa azon vidékein, ahol a nálunk védett hegyi árnika még gyakori, már termesztik az Arnica chamissonist (finnországi adat, Galambosi Bertalan 2008).

 

Ugyanabba a növénycsaládba tartozik a körömvirág is (Calendula officinalis), mint az árnika. A fészkesvirágzatúak esetében külön is indokolt a család megjelölése, mert használatuk során allergiára számíthatunk. Utóbbinál is a teljes föld feletti részből készül az őstinktúra.

 

A homeopátiás Materia medica hasonszereinek több mint a fele (60-80%) növényi eredetű. Ezért ismertetjük részletesebben a növényeket (az állati és az ásványi eredetű hasonszerekhez viszonyítva), mert a beteget gyakran érdekli orvosságának jellege, eredete, és a növényeket szívesebben is fogadja gyógyszerként, mint a homeopátiában használt állati eredetű szerek nagy részét. Amennyiben az összetételben különböző pókok, skorpiók, bogarak, kígyók szerepelnek, a betegek egy része nem hajlandó a javallt készítményt bevenni.

 

Az árnika és a körömvirág külsőleges használatra ajánlott készítményének javallatai: zúzódás (contusio), vérömleny (effusio sanguinis), ficam (luxatio), rándulások (distorsia), izomfájdalmak (myalgia, ún. lágyrészreuma különböző jellegű fájdalmai).

 

Külső használatra szánt kenőcsök esetében nem jelent szabályt a dinamizálás. Valamelyest ennek tekintik az előállítás során szükséges rázást, mozsárban történő keverést, noha ezek nem jellemezhetők potenciafok alapján.

Dr. Rácz Gábor
XV. évfolyam 4. szám

Címkék: Arnica Comp. gél, fájdalomcsillapítás, homeopátia, Traumheel S tabeltta

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.