Homeopátia

Fájdalomcsillapítók 3. rész


Az egyetlen hasonszert (simile remediumot) tartalmazó homeopátiás gyógyszerek mellett előállítanak olyan összetett készítményeket, amelyekben más hasonszerek is találhatók. Előbbieket monokomponensű, utóbbiakat komplex készítményeknek nevezzük. Sorozatunk e részében ismertetünk egy monokomponensű gyógyszert, utána egy összetett készítményt.

 

Gelsemium (OGYI-HG-85/04/02...85/09)

Az örökzöld harangjázmin (Gelsemium sempervirens) Amerika déli részein és Közép-Amerika partvidékén terem. Sárga virágú, illatos díszcserjeként gyakran ültetik más földrészeken is. Az őstinktúrát gyöktörzséből készítik.

 

A homeopátiában a 19. század második felében kezdték alkalmazni. A bennszülöttek gyógyászata ihlette Hale és Douglas orvosokat, hogy a gyakori túladagolások, illetőleg mérgezések tüneteiből kiindulva megvizsgálják csökkentett adagjainak hatását.

 

A mérgezés tünetei: perceken belül fellépő izomfájdalom (myalgia), majd teljes kimerülés (prostratio) után részleges, múló bénulások (paresis). Ekkor lépnek fel a látászavarok, erős fejfájás alakul ki vértódulással (congestio), nyakszirti (occipitalis) nyomással.

 

A hasonlóság elve alapján (simile similibus curentur) megvizsgálták, hogy homeopátiás kezelés során alkalmazható-e fejfájás (cephalalgia) tüneti kezelésére, vállba sugárzó nyaktáji fájdalom enyhítésére, és mi jellemző azokra a személyekre, akiknél főleg az alábbi jelek tekinthetők sajátosaknak.

 

Megállapították, hogy a kiválasztott betegek általános állapota rosszabbodik erős napsütésben, általában meleg hatására. További módozatok (modalitás) a feltűnő izgatottság, gyötrő félelem, amelyeknek esetenként van alapjuk. Ilyen az átmeneti vakság (amaurosis fugax), amely másodpercekig, máskor percekig fennállhat. Megfigyelhető az időjárási változások iránti fokozott érzékenység (meteoropathia), főleg a légnyomás esésekor.

 

A kezelt betegeket további tünetek is foglalkoztatták, ezek nem mindig bizonyíthatóak. Ilyen a gombócérzés a torokban (globus symptoma), vagy amikor a gégetáji fájdalmak a fülbe sugároznak. Tapasztalható volt továbbá borzongás, amely hidegrázásig fokozódhat, de fertőzéses vagy egyéb eredetű ok nem volt kimutatható. Ilyenkor használják az „idegláz" kifejezést (neuropyra). Gazdag gyógyszerképpel álltak szemben, ami - természetesen - nem azt jelenti, hogy minden panasz egyszerre jelentkezik.

 

A monokomponensű homeopátiás gyógyszert - mint említettük az előző részekben is - nem kíséri betegtájékoztató. Nem szerepel javallat, ellenjavallat, mellékhatás, kölcsönhatás, mint más készítményeknél. A homeopátiás kezelésre jogosult orvos a gyógyszerkép alapján választ gyógyszert, állítja be az adagolást. Gyakori eset, hogy a homeopátiás gyógyszer nem vényköteles, de a kezelés irányítását orvosra kell bízni, esetenként szakképzett gyógyszerészre.

 

A fejfájásos beteg és a szemészeti tünetek kezelésére ajánlott tájékoztató adagok: 7 CH-9 CH, 5 golyócska (globulus) 2-4-szer naponta. Decimális arányban dinamizált készítmény esetében általában D4-D6 nyelven széteső tabletta, szükség szerint.

 

Az összetett homeopátiás gyógyszerre olyan példát választottunk, amelynél a névadó szintén a Gelsemium. Ennél a homeopátiás gyógyszernél, mint általában szokásos, a részletes betegtájékoztató lehetővé teszi, hogy a szintén nem vényköteles készítmény használatához ne legyen feltétlenül szükség orvos vagy gyógyszerész közreműködésére. Nyilvánvaló, hogy szakember irányítása mindenképpen előnyt jelent az öngyógyítással szemben, de napjainkban szokássá vált az egyszerűbb vagy annak tűnő megoldás.

 

 

Gelsemium comp. - Hevert cseppek

Összetétel: 100 milliliterre (ml) vonatkoztatva: Aconitum, Cocculus, Colocyntis, Gelsemium, Lachesis, Mezereum, Plumbum aceticum (mindegyiknél D4-ből 10 ml), továbbá Rhus toxicodendron (D6-ból 20 ml) és Zincum metallicum (D8-ból 10 ml).  Javallat: Idegfájdalom (neuralgia).  Mellékhatás: Igen ritkán gyomor-, illetve bélpanaszok. Bőrtünetek néhány napos adagolás után (Rhus toxidendron miatt).

 

Figyelmeztetés: Etilalkoholt tartalmaz (52 térfogat %).  Adagolás: 1-3-szor naponta 5-10 cseppet. Heveny esetekben óránként 10 cseppet. Fontos megjegyeznünk, hogy az orvos szükség esetén befecskendezésre szánt injekciós oldattal is kezelhet (izomba, bőr alá, bőrbe juttatva).

Dr. Rácz Gábor
XV. évfolyam 5. szám

Címkék: fájdalomcsillapítók, Gelsemium, Gelsemium comp., homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.