Homeopátia

Fájdalomcsillapítók 4. rész

Összetett (komplex) fájdalomcsillapító készítményt mutatunk be példaként a különböző adagolási módok ismertetésére.


Zeel (OGYI-HGAL-058)

Azonos hasonszereket tartalmazó készítmény, három adagolási lehetőséggel: Zeel comp. N. tabletta, Zeel comp. injekciós oldat, Zeel comp. kenőcs.

 

A tabletta és a kenőcs nem vényköteles, az injekciót a gyógyszertár csak orvosi rendelvényre adhatja ki, a befecskendezést is kizárólag szakképesítéssel rendelkező orvos végezheti.

 

Mindhárom gyógyszerforma összetételében a hasonszerek azonosak, de a dinamizációs fok (potencia) és az összetételben szereplő arány különbözik egymástól.

 

Összetétele tablettában, illetve injekciós oldatban (2 milliliteres ampullában): Toxicodendron (D2 1 mg, illetve D4 10 mg), Arnica montana (D2 0,5 mg, illetve D4 2 mg), Solanum dulcam. (D2 0,3 mg, illetve D4 1 mg), Sanguinaria (D4 0,45 mg, illetve D4 1 mg), Sulfur (D6 0,75 mg, illetve D10 3 mg).

 

A Zeel tabletta esetében a hígítást is biztosító vivőanyag laktóz és magnézium-sztearát. Az előbbivel szemben esetleg fennálló érzékenységet (intolerancia) figyelembe vesszük.

 

Javallat: Reumás ízületi panaszok (fájdalmak). Ellenjavallat: A kórtörténetben vagy az adagolás alatt megváltozhatnak a laboratóriumi értékek, maradandó károsulást nem észleltek, de a referenciatartományt figyelemmel kell kísérni (hosszabb kezelés esetében). További részletek a betegtájékoztatóban találhatók.

 

Adagolás: Tabletta szedése esetén 3-5x1 naponta. A szájban hagyjuk szétesni, és se folyadékot, se táplálékot ne fogyasszunk 15-30 percnél rövidebb időn belül. Az injekciónál az általános adag: 2-szer hetenként 1 ampulla (2 milliliter) fecskendezhető be bőr alá (s.c.), bőrbe (i.c.), ízületbe (p.art.), izomba (i.m.), vénába (i.v.). Az összetételben szereplő hasonszerek önállóan, monoterápiás készítményként is használhatók.

 

 

Toxicodendron quercifolium (OGYI-HGAL 111/04...111/14)

Régebbi besorolás alapján szerepelhet Rhus toxicodendron néven is, nálunk a gyártó által megadott megjelölés alapján törzskönyvezték (engedélyezték).

 

A mérgező szömörce élőhelyén érintésre is bőrelváltozásokat idézhet elő (kontaktallergia). Gondot okoz Észak-Amerikában. Európában egyes botanikus kertekben ültetik, de a cserjét kis kerítéssel elkülönítik, és szövegben figyelmeztetik a látogatókat mérgező jellegére.

 

Homeopátiás készítményeit javallják ülőideg-fájdalmak kezelésére (nervus ischiadicus). Ágyéki, keresztcsonttáji fájdalmakban az esetleg szükséges sebészi beavatkozásig. A fájdalom az egyik lábba kisugározhat.

 

Arnica montana (OGYI-HGAL 83/04...83/18)

A hegyi árnika nálunk védett növény. Főleg az inak és az izmok fájdalmait enyhítheti például zúzódások, rándulások, ficamok során.

 

Solanum dulcamara (OGYI-HGAL 155/01...155/08

A keserű (bogyói előbb édeskés ízűek) ebszőlő vagy csucsor félcserje, más növényekre is kapaszkodhat. Virágai lilák, bogyói pirosak. Gyomtársulások, bokros helyek növénye.  A Materia medicában szerepelhet Dulcamara néven is. Az előbbi hasonszerhez közel áll, főleg mozgásszervi panaszokban, fájdalmakban javallt.

 

Sanguinaria canadensis (OGYI-HGAL 139/01)

Tudományos nevének megfelelően kanadai vérfűként tartják nyilván. Különböző jellegű fejfájások csillapítására javallják. A tünet okát is kell vizsgálni. Amennyiben migrénes fejfájásról van szó, késedelem nélkül kezdik adagolni, a kialakult migrénes roham nehezebben befolyásolható.

 

Sulfur (OGYI-HGAL 5/08...5/09)

A tisztított elemi kén az ún. nagy hasonszerek közé tartozik (polychrest). Egymástól látszólag eltérő panaszok kezelésére szolgál, a beteg alkati adottságaival gyakran mutatnak összefüggést.

 

A Zeel tabletta és az injekció mellett a harmadik gyógyszerforma a kenőcs. Összetétele a hasonszerek szempontjából azonos az előbbiekkel. A különleges használatra szánt készítményeknél gyakran eltér viszont a dinamizációs fok és a hasonszerek egymás közötti aránya.

 

A tablettához viszonyítva a kenőcs azáltal, hogy hatása elsősorban helyi, a nem kívánt mellékhatások még ritkábban észlelhetők. A bőrön keresztüli adagolást kedvezően befolyásolja a 11,5 térfogatszázalék alkohol (gyorsítja a felszívódást).

 

Rendszerint naponta kétszer alkalmazzák, reggel és este. Főleg a vállízület (articulatio humeri), a térdízület (articulatio genus) és a bokaízület (articulatio talocruralis) fájdalmaiban használják. Társítható a tabletta szedésével. Utóbbi adagolásának abbahagyása után a kenőcs szükség szerint továbbra is alkalmazható.

 

Példánk esetében az összetett (komplex) készítmény előnyt jelent az egyetlen hasonszert tartalmazó (monokomponensű) készítménnyel szemben. Az értékelés nem általánosítható; a panaszok oka, jellege szerint választjuk az egyik vagy a másik lehetőséget.

Prof. dr. Rácz Gábor
XV. évfolyam 6. szám

Címkék: Arnica montana, fájdalomcsillapítók, homeopátia, Sanguinaria canadensis, Solanum dulcamara, sulfur, Toxicodendron, Zeel

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.