Homeopátia

Fájdalomcsillapítók 6. rész


Az összetett (komplex) készítmények neveként szerepelhet egyetlen hasonszer, amelyet kiragadnak a többi közül. Általában azért, hogy felhívják a figyelmet a legjellemzőbbre, legfontosabbra. Ez volt a helyzet sorozatunk előző részeiben például a Gelsemium compositum esetében. Máskor fantázianévvel jelölik az összetett készítményt (Spascupress).

 

Van egy harmadik lehetőség, amely már a név által felhívja a figyelmet a gyógyászati jellegre (kórfolyamatra, betegségre). A reumás fájdalmak, panaszok a gyógyszer nevével is gyakran utalnak a terápiás felhasználásra. Példák: Rheuma-Hevert N cseppek, Rheumaselect cseppek, Rheuma-Hevert tabletták, Rheumeda Madaus cseppek, Rheuma-loges cseppek, Rheuma-Hevert injekciós oldat.

 

Ez utóbbi példa utal arra, hogy a reumás folyamatok kezelésére olyan adagolási mód és gyógyszerforma áll rendelkezésre, amely megkerüli a gyomor-bél rendszert parenterális bevitel révén (befecskendezés, injekció).

 

Ez utóbbi lehetőséget ismertetjük részletesebben, egyúttal bemutatunk néhány olyan példát, amely a reumás kórképekre vonatkozik.

 

 

Rheuma-Hevert injekció

Összetétel: Bryonia D4, Dulcamara D6, Gnaphalium D2, Harpagophytum D4, Ledum D4, Nux vomica D4, Spiraea D6, Tartarus stibiatus D6. Egyenként 0,18 ml

 

 

Rheuma-Hevert N cseppek

Összetétel: Bryonia D4 10 ml, Dulcamara D4 20 ml, Gnaphalium D2 10 ml, Ledum D4 20 ml, Nux vomica D4 10 ml, Spiraea D4 10 ml, Tartarus stibiatus D4 10 ml.

 

A két gyógyszerforma, illetőleg adagolási mód közül az injekciós oldat összetételében szerepel a Harpagophytum (hiányzik a cseppekből). A többi hasonszer azonos, akárcsak a legtöbb esetben a dinamizációs fokozat. A készítmény összetételében szereplő hasonszerek többsége nálunk is törzskönyvezett, illetőleg hivatalosan bejegyzett.

 

A fenti hasonszerek közül azokat ismertetjük, amelyek sorozatunk előző számaiban nem szerepeltek, vagy a hatás nem azonos.

 

Gnaphalium: A gyopárok nemzetségébe tartozik a Gnaphalium polycephalum, illetőleg G. obtusifolium. Mindkét név szerepel a különböző kiadású Materia medicában Pseudognaphalium nemzetség rendszertani besorolásként.

 

Az ülőidegzsába (isiász) hasonszere: a deréktáj felől az alsó végtagba sugárzó fájdalom csillapítására szolgál.

 

Harpagophytum: Az afrikai ördögkarom (Harpagophytum procumbens) gyulladásos és kopásos ízületi fájdalmakban, elfajulásos (degeneratív) mozgásszervi fájdalmak enyhítésére, ínygyulladásban (tendinitis) javallt.

 

Ledum: A mocsári hanga (nevezik molyűző hangának is) az északi félteke lápos területeinek növénye. Előfordult szórványosan a Kárpátokban, évtizedek óta már nem található meg a herbáriumokban őrzött példányok élőhelyén. A Tátrában és az Alpokban még előfordul.

 

Ízületi reumás és köszvényes fájdalmak csillapítására használják.

 

Spiraea: A homeopátiában részben megőrizték régi nevét: Spiraea ulmaria, ma általában a Filipendula ulmariára vonatkozik. A réti legyezőfűről van szó, szerepel legyezőbajnocként is. Nálunk lápos, mocsaras területeken, nyirkos réteken gyakori.

 

Lágyrész- és ízületi reumás betegek kezelésére használják.

 

Tartarus stibiatus: A hánytató bórkő (Tartarus emeticus) hánytató hatása miatt szerepelt elsősorban mérgezettek esetében. Nevezik Stibium kalium tartaricumnak is, amely kisebb adagban köptetőszerként (expectorans) néhány évtizeddel ezelőttig szerepelt a gyógyászatban. További neve az Antimonium tartaricum.

 

A homepátiában a sajátos dinamizálásnak köszönhetően, nagy hígításban nem rendelkezik károsító hatással.

 

A Rheuma-Hevert injekciós oldatban és cseppekben egyaránt az ágyéktáji, keresztcsonttáji derékzsába (lumbágó), valamint a fentebb említett ülőidegzsába-fájdalmak enyhítésére szolgál. Adható általában is reumás fájdalmakban, köszvényes betegeknek. Allopátiás kezelésre nem alkalmas.

Dr. Rácz Gábor
XV. évfolyam 8. szám

Címkék: fájdalomcsillapítók, homeopátia, Rheuma-Hevert injekció, Rheuma-Hevert N cseppek

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.