Homeopátia

Fájdalomcsillapítók 7. rész

Ezúttal egy fájdalomcsillapító tablettát és cseppet mutatunk be, illetve ismertetjük azokat a hasonszereket, melyek összetevőként nem szerepeltek a sorozat előző részeiben.


Biodolor tabletta

Összetétele: Cyclamen purpurascens D3, Gelsemium sempervirens D4, Melilotus officinalis D2, Sanguinaria canadensis D6, Primula veris D3, Strychnos nux-vomica D4, Thea chinensis D3.

 

Javallat: fejfájás. Ellenjavallat: 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél, a kellő tapasztalat hiányában. A tablettázáshoz használt vivőanyagok között laktóz is szerepel, ezért nem ajánlott a vele szemben kialakult érzékenység (intolerancia) esetében. Ellenjavallt továbbá terhesség alatt és a szoptatás időszakában.

 

Az egyik összetevő, a Primula veris, a tavaszi kankalin napjainkban is szerepel orvosi kankalin néven (Primula officinalis). Évelő, gyöktörzse kb. 10 cm hosszú és 0,5 cm vastag, a belőle eredő gyökerek szürkések, sárgásak, világosabbak, mint a gyöktörzs. A levelek tőlevélrózsát képeznek. A virágok sárgák, forrt szirmúak, bókolók, kissé féloldalasan képződnek a levéltelen tőkocsány csúcsán. Nálunk áprilistól júniusig virágzik, füves helyeken, erdők szélén, tisztásokon, bokros, félárnyékos helyeken.

 

Gyógyszerképe: gyakori panasz a vértolulásos fej (convulsio craniofacialis), a feszüléses fejfájás (cephalalgia amphicrania).

 

Jó volna megkülönböztetni a tüneti kezelést az oki megoldástól.

 

A beteg arról panaszkodik, hogy pántként, abroncsként szorítja valami a homlokát, majd azon keresztül egész koponyáját. Szédülést is jelez, "forog vele a világ". Bosszantja az állandó fülzörej (tinnitus). Egyik ilyen betegünk megkérdezte: "Van-e doktor úrnak olyan harapófogója, amellyel megszabadíthat a fejem körüli abroncstól?" Táskáját magához szorítva mereven ült. Kísérője elkérte a valóban személyi jellegű holmit, bizonyára szándékában állt kivenni valamit és megmutatni. "Még a végén kiveszi a gyógyszeremet, de akkor meg is halok…" Társa halkan hozzáfűzi: "Olyan nyugtatószert szed évek (!) óta, hogy minden harmadik nap mehetek a patikába újabb dobozért…" Van, aki azért vesz be fájdalomcsillapítót, mert időnként gyötri a fejfájása, de a jelek szerint van olyan beteg is, aki addig nyúl a "gyógyszeréhez", amíg megfájdul a feje, tartósan, állandó jelleggel. Ez a lehetőség hiányzik a homeopátiából.

 

A másik összetevő, a Strychnos nux-vomica szerepel egyszerűen Nux vomica néven is. Szó szerinti fordításban "hánytató dió". Hánytatni lehetett vele, de nem dió, hanem mag. Ebvészmagnak is nevezték valóban erős hatása miatt. Nem is olyan régen még megtalálható volt a Magyar Gyógyszerkönyv - Pharmacopoea Hungarica VII. kiadásában (1986). Fő hatóanyaga, a sztrichnin is kiszorult a gyógyászatból, a homeopátia kivételével, amelyben változatlanul jelentős szerepet tölt be igen sokoldalú gyógyszerképpel (polychrest) és kiszerelésben (OGYI-HGAL 19/06-19/21, D4-től D200-ig, illetőleg C2-től C10000-ig, továbbá LM1-től LM30-ig).

 

Egyebek mellett a fokozott fájdalomérzés (hyperalgesia) kezelésére szolgál. Lelki okokra visszavezethető fájdalmakban (somatoform zavarok) a lelki betegségek kezelésével jól összeköthető.

 

Neuro-Do cseppek

Összetétele: Cyclamen D3, Gelsemium D4, Glonoinum D5, Melilotus officinalis D3, Paris quadrifolia D2.

 

Javallat: fejfájás (cephalalgia).

 

Figyelmeztetés: 55 v/v % etilalkoholt tartalmaz!

 

Adagolása: heveny esetekben 5-10 csepp óránként, esetleg félóránként, legfeljebb 12-szer naponta. Ismételten visszatérő, idült fejfájásos betegek esetében napi 1-3-szor 5-10 csepp.

 

Egyik összetevője, a Glonoinum (OGYI-HGAL 91/05-91/10) a homeopátiában nitroglicerin, glicerol-nitrát, trinitrine néven is szerepel. A nitroglicerint szintézissel állította elő Sobrero 1846-ban, majd két évtizeddel később Alfred Nobel robbanószerként fejlesztette ki a dinamitot. Constantin Hering mindössze egy évvel a szintézis bejelentése után saját magán próbálta ki esetleges homeopátiás alkalmazásának lehetőségét. A Glonoinum szót a kémiai szerkezetben részt vevő anyagok betűiből képezték (glicil-oxid-nitrogén-oxigén).

 

A hasonlóság elve ebben az esetben is jól érvényesül. A szájon át (per os, illetőleg sublingualisan) adagolt tabletta fejfájást okozhat, főleg az alkalmazás kezdetén.

 

Másik összetevője, a Paris quadrifolia a liliomfélék családjába tartozó évelő növény. Arasznyi szárának csúcsán örvösen, egy síkban négy levél fejlődik, a felette, a szár vékony részén található egyetlen kékes-fekete, kb. 1 cm átmérőjű, bogyószerű tokterméséről nevezték el varjúszemnek, farkasszőlőnek, de legjellemzőbb a pokolszökés megjelölés, amely mérgező jellegét érzékelteti. A Székelyföldön szinte kizárólag ezen a néven ismerik. Lombos fák árnyékos, félárnyékos területein elterjedt.

 

A termések elfogyasztása után fellépő arctáji fájdalmakból kiindulva a 7 CH-15 CH potenciát arcidegfájdalmak (neuralgia) csökkentésére ajánlják.

Dr. Rácz Gábor
XV. évfolyam 9. szám

Címkék: Biodolor tabletta, fájdalomcsillapítók, homeopátia, Neuro-Do cseppek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.