Homeopátia

Fülcsengés


A fülcsengés (tinnitus, tinnitus aurium), a fülzúgás (bombus) a beteg által jelzett tünet, amely jelentős mértékben zavarhatja, igénybe veheti. Az ok szakorvosi vizsgálat során az esetek jelentős részében kideríthető.

 

A jelzett tünet lehet időszakos, jelentkezhet rohamszerűen úgy, hogy különösebb beavatkozás nélkül is megszűnik, de van állandó jellegű fülcsengés, fűlzúgás is, esetenként idővel fokozódó mértékben.

 

A zörejek lehetnek lüktető jellegűek, kísérheti fájdalom, gyakran társul szédüléssel. Igen változatos formáiról számolnak be a betegek: zúgás, zümmögés, csengő hang, „zakatolás”. Van, aki gépekre jellemző zajra panaszkodik, ami emlékeztet porszívó, fűrész, egyes járművek zajára. Muzsikára emlékeztethet a dobolásszerű hang.

 

A gyakoribb okok között szerepel egy verőér tágulata (aneurisma), egyéb keringési rendellenességek főleg lüktető jellegű zörejek formájában. A tünet jelezheti a hallóideg (nervus acusticus) daganatos elváltozását (neurinoma). Következménye lehet egyes ipari ártalmaknak, mérgezéseknek, de gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Összefügghet a magas vérnyomás betegséggel, az ingadozó értékekkel, akárcsak a szédülés egyes formáival.

 

A cél nyilvánvalóan az ok kiderítése. A kivizsgálás – a lehetséges eltérő okok miatt – esetenként időigényes, addig is igyekszünk a panaszokat csökkenteni. Amikor az okot nem lehet megtalálni, vagy nem látunk más megoldást, jó szolgálatot tehetnek a homeopátiás hasonszerek.

 

CHININUM SULFURICUM (a kínafa kérgéből előállított kinin egyik sója). A Cinchona succirubra syn. C. pubescens, továbbá a Cinchona calisaya, syn. C. officinalis és keverék fajok (hybridek) fő alkaloidja.

 

Fülcsengés, zümmögés, zenére emlékeztető hangok, halláscsökkenés (hypacusis).

 

A nyaki és háti csigolyák nyomásra érzékenyek.

 

Használható a kéreg is (Chinae cortex), főleg ha a fülzúgással egy időben szédülés is fellép.

 

Adagolás: D3 – D6 reggel, megismételhető ebéd előtt is.

 

KALIUM IODATUM (kálium-jodid, jódkáli)

 

A különböző jellegű zörejeket fülfájás is kíséri (otalgia). Fejfájás. Tünetei melegben fokozódnak, például meleg szobában. Jótékony hatású a séta szabadban, tiszta levegőben.

 

MERCURIUS SOLUBILE HAHNEMANNI (fekete higany-oxid). Hahnemann előirata szerint higanynitrátból és salétromsavból készül, hozzáadnak elemi higanyt (utóbbi a MERCURIUS VIVUS). 24 órai állás után az elegyet szűrik és ammóniával szürke csapadékot állítanak elő. Előállítása rendkívüli óvatosságot igényel. A higanymérgezés tüneteiből kiindulva vezették be a Materia medica homeopaticába. Szerepel HYDRARGYRUM OXYDULATUM NIGRUM HAHNEMANNI néven is.

 

Adagolás: 7 CH – 9 CH

 

Hahnemann idejében (1755–1843), tanának továbbfejlesztési munkái nyomán is, 100 éven keresztül a higanyt és vegyületeit gyakran használták gyógyszeres kezelésre. Az elmúlt évtizedekben a legveszedelmesebb környezeti szennyezések közé sorolják. A gyógyászatban nem használják sem szervetlen, sem szerves vegyületeit.

 

NUX VOMICA (a Strychnos nux-vomica magvai, Strychni semen. A fajnév tükörfordításaként „hánytató dió” néven is említi, régi neve: ebvészmag. Fő hatóanyaga aztrichnin. Erős hatású).

 

Alkati szerként a Nux vomica fokozott reflextevékenységet vált ki külső ingerekre.

 

Nyugtalan, fokozottan ingerlékeny személy. Túlzottan fájdalomérzékeny (hyperalgesia), ezért is szed sok csillapítószert. Kisebb zaj, zörejek is ingerlik, túlérzékeny szagok iránt is, érintésre.

 

Indulatos, alkalomadtán támad szóval, egyszer-máskor cselekedettel (aggressio). Hajszolt életmód. Nem tűri, ha ellentmondanak neki.

 

A NUX VOMICA kifejezetten tünetgazdag hasonszer (polychrest).

 

Az alkat férfiaknál gyakoribb.

Túlzottan tevékeny, ennek ellenére ajzószereket, serkentőket szed, mértéktelenül.

Hajlam nemi kicsapongásokra.

Tünetei reggel kifejezettebbek, továbbá étkezés után.

 

Adagolás: D4 – D6 este. Egyéb kezelés előtt alkati hasonszer (simile remedium). Akkor célszerű Nux vomicaval kezdeni a kezelést, ha a fülcsengés, fülzúgás megfelel az alkati szernek, és egyéb – oki – kezelés nem jöhetett még szóba.

 

Emésztőrendszeri panaszai mellett a fülzúgás is hozzájárul betegségektől való félelméhez, ennek is túlzott jelentőséget tulajdonít (hypochonder).

Dr. Rácz Gábor
IX. évfolyam 1. szám

Címkék: fülcsengés, homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.