Homeopátia

Gyors segítség vészhelyzetekben

Homeopátia

Napjainkban egyre többen szenvednek különféle lelki bajokban. Félelem, pánik, stressz, túlterheltség, sokk, bánat – a homeopátia mindegyikre ismeri a megfelelő gyógyírt. Az alábbiakban a legfontosabb, öngyógyításra is alkalmas szereket ismertetjük.


 

Mit nevezünk lelki vészhelyzetnek? Általában hirtelen felmerülő helyzetekről van szó, amelyek kibillentenek bennünket belső egyensúlyunkból. Ilyenkor valami váratlan dolog történik vagy az események sodrába kerülünk, és úgy érezzük, nem tudunk megfelelni nekik. Az egyik legjellemzőbb ilyen érzés az egzisztenciális félelem, mert nem tudjuk, hogyan folytatódik tovább az életünk, vagy ha egy hozzánk közel álló ember hirtelen súlyosan megbetegszik vagy meghal.

 

Az ilyen „lelki vészhelyzetek“ nagy hányada olyan súlyossá fokozódhat, hogy az érintett kórházi kezelésre szorul. A félelmek például keringési rendellenességeket vagy akár hirtelen ájulást is okozhatnak. A pánikrohamok hatására sokan súlyos szívbetegség jeleit vélik érezni magukon, és úrrá lesz rajtuk az erős halálfélelem. Természetesen a lelki panaszok hátterében állhatnak valódi testi betegségek is.

 

Ha a kórházi orvosok az alapos kivizsgálások után kijelentik, hogy a betegség „pszichés“ jellegű, valójában gúnyt űznek a szenvedő emberekből. Ugyanis ha a vészhelyzet „csak” a lélek birodalmában lakozik, attól annak még lehetnek drámai következményei, és a lelki kínok akár a testi fájdalmaknál is gyötrelmesebbek lehetnek.

 

A homeopátiás orvosságok gyakran néhány másodperc alatt képesek feloldani a lelki fájdalmakat

 

Érzelemvilágunkban is vannak kezelést igénylő „infarktusok“ vagy „bénulások”, még akkor is, ha ezeket orvosi vizsgáló módszerekkel nem lehet kimutatni. Mindeme esetekben a homeopátia kifejezetten hasznos segítséget jelenthet.

 

 

Elsősegélycseppek – a házi gyógyszertár alapja

Ha valamilyen hirtelen kellemetlenség ér bennünket, legtöbbünknek az angol dr. Edward Bach (1886–1936) által kifejlesztett elsősegélycseppek (Rescue) jutnak eszébe. Ez a homeopátiás készítmény vadvirágokból készült tinktúrák hígított keveréke, amelynek már az illata is nyugtatóan hat. Sok ember ennek segítségével a belső nyugtalanság, pánik, félelem, zavarodottság, szédülés és akut gyengeség érzését néhány perc alatt képes enyhíteni vagy akár teljesen megszüntetni. A cseppek kis üvegcsében kaphatók, így bármikor bárhová magunkkal vihetjük. Jó hatású, számtalan alkalommal bevált szerről van szó.

 

A Bach-virágterápiából ismert elsősegélycsepp a félelem, pánik, sokk és sok egyéb lelki bántalom jól bevált orvossága

 

A kezelés célzottabbá és hatékonyabbá tehető, ha egyedi homeopátiás gyógyszereket alkalmazunk, amelyeket a beteg egyéni tünetei alapján választjuk ki. Sajnos a tájékoztató irodalomban gyakran olvashatunk a tünetek átmeneti fellángolásáról, ami nem éppen biztatóan hat a szenvedő emberre, aki éppen hogy megszabadulni igyekszik bajától. Hogy az egyes személynél miként zajlik a kezelésre adott első reakció, az egyénenként változik, és előre nem megjósolható. A legtöbb esetben azonban csakhamar a panaszok enyhülését fogjuk tapasztalni.

 

 

A legfontosabb lelki elsősegélyszerek

Félelem/elbizonytalanodás – Argentum nitricum C30 (ezüst-nitrát)

A szer a félelmeket, az elbizonytalanodás érzését és az önbizalomhiányt enyhíti. Magabiztosabbá tesz és erősíti akaraterőnket.

 

Sértettség – Staphisagria C30 (csípős sarkantyúfű)

Megaláztatás, sértések, amelyek mélyen lehangolják a beteget. A növény homeopátiás készítménye segít ezeknek a traumatikus érzéseknek a feldolgozásában, feloldásában és a lelki egyensúly megtalálásában.

 

Az árnikával a hiányzó életörömöt és életerőt nyerhetjük vissza

 

Elkedvetlenedés – Arnica C30 (árnika)

Az árnika a tompa külső sérülések, zúzódások, rándulások, ficamok stb. legfontosabb gyógyszere, azonban lelki bajokban is segít, nevezetesen az általános elkedvetlenedés helyzeteiben.   

 

Csalódás – Phosphorus C30 (foszfor)

A foszfor kiváló lelki vigaszt nyújtó homeopátiás szer. Súlyos emocionális csalódások után ismét segít talpra állni, és bizakodva a jövőbe tekinteni.

 

Megbántottság – Ledum C30 (mocsári tisztesfű)

A Ledum szintén sérülések, de főképp hegyes, éles sérülések esetén, pl. rovarcsípéskor  segítenek. Minden „hegyes” szóbeli sértést is orvosol: ez lehet egy csúnya megjegyzés, becsületsértés, ellenséges magatartás.

 

 A homeopátia még szerelmi bánatra is ismer gyógyírt: az ignácbabot

 

Bánat, tartós – Acidum phosphoricum C30 (foszforsav)

Súlyos, hosszan tartó lelki szenvedés hatására sérült önérzet. Ha például valakit többször a porig sújt a szerelmi bánat, aminek hatására saját magát sem tudja szeretni, és kilátástalannak látja helyzetét.

 

Szerelmi bánat/kitaszítottság – Ingatia C30 (ignácbab)

Aki még soha nem hallott a homeopátiáról, talán még az is ismeri ezt a gyógyszert, amely igen hatásos szerelmi bánat, csalódások eseteiben, amelyekre jellemző a bánat, a letörtség, a harag és a szerelem furcsa keveréke. Az ellentmondásos érzelmek gyógyszere. Ezek olyan ambivalens helyzetek, amelyekben pl. ajtókat csapdosunk, pedig lelkünk mélyén arra vágyunk, hogy a másik ember átöleljen.

 

Csüggedés/állás elvesztése – Symphytum C30 (fekete nadálytő)

A fekete nadálytővel már az ókorban is sebeket gyógyítottak. A homeopátiában ezzel a szerrel a zavarodottság és csüggedés érzését gyógyítjuk súlyos lelki traumák után. A szer segít a talpra állásban és az élet folytatásában.

 

 A fekete nadálytővel nem csak testi, de lelki sebeket is enyhíthetünk

 

Vizsgadrukk – Gelsemium C30 (sárga jázmin)

Akit lebénít a vizsga, az előadás vagy bármely egyéb szereplés előtt, illetve közben a lámpaláz, az a sárga jázmint válassza. Ilyen esetekben ez a legfontosabb szer.

 

Sokk/súlyos diagnózis – Opium C30 (mák)

A mák a lelki sokk vagy hirtelen ijedtség legfontosabb homeopátiás gyógyszere. Ilyenkor személyiségünket teljesen foglyul ejti az élmény. Szexuális gátoltság – Conium C30 (bürök) Ez a szexuális gátoltság, görcsös elzárkózás, a ki nem élt szexualitás és a libidó csökkenésének legfontosabb gyógyszere. A belső merevség megnyilvánulhat depresszió, bátortalanság, félelem vagy az én gyengeségének formájában.

 

Az ópiumot a mák gubójából nyerik. Segít feloldani a lelki sokkok hatását

 

Halálfélelem/egzisztenciális félelmek – Arsenicum album C30 (arzén)

A homeopátiás arzén a félelmek, a szorongás, az ősbizalom hiányának, az önmardosásnak, a halálfélelemnek és a betegségektől való félelemnek az orvossága.

 

Túlterheltség – Acidum sulfuricum C30 (kénsav)

A hosszan tartó túlterheltség esetén kialakuló gyengeség esetén ez a megfelelő ellenszer. Hatására gondolkodásunk ismét lecsillapodik, strukturáltabbá válik, így könnyebb megtalálni a kiutat kilátástalannak tűnő helyzetekből.

 

Düh/munkahelyi túlterheltség – Nux vomica C30 (hánytató dió)

Akinek sokat kell nyelnie, az hagyatkozzon a Nux vomicára, amely méregteleníti a lelket, megszabadít a haragtól, a bosszúságoktól és a stressztől.

 

Félénkség, bizonytalanság – Bellis perennis C30 (százszorszép)

A százszorszépet, amelyből ez az orvosság készül, sokan megtapossák, ebből könnyen felismerhető  a növény szignatúrája. A Bellis enyhíti az önbecsülés hiányát, a félénkséget, a kitartás, a szívósság hiányát, segít a sors által sújtott embernek talpra állni.

 

Mire kell figyelnünk a gyógyszerek szedésénél?

A Bach-féle elsősegélycsepp sokaknak azonnal segíteni fog, mindegy, milyen jellegű a lelki bántalom. Alkalmazása: Három jól bevált módszer létezik: Az üvegcsét négyszer csapkodjuk a tenyerünkhöz, cseppentsünk négy cseppet a kézfejre, majd innen nyaljuk le. Vagy négy cseppet közvetlenül az üvegből a szánkba cseppentünk. Vagy négy cseppet egy pohár vezetékes vízben feloldunk, megkeverjük és lassan elkortyolgatjuk. Naponta legalább négy dózist vegyünk be belőle.

 

Lelki vészhelyzetekben a dózis: 5 golyócska

 

Ha súlyos a baj, többször is lehet. Az elsősegélycseppek bármely más gyógyszerrel, orvossággal kombinálhatók. A homeopátiás gyógyszerek néhány másodperc, legfeljebb néhány perc alatt kifejtik stabilizáló, gyógyító hatásukat. Minél erősebb a lelki kín, annál valószínűbb, hogy növényi méreg homeopátiás hígítása fogja enyhíteni, amely ebben a formában természetesen ártalmatlan. A gyógyszer intenzitásának illeszkednie kell a betegség erősségéhez.

 

Általános adagolási javallat: A homeopátiás golyócskákból 5 darabot kell lassan elszopogatni. Ha enyhültek a panaszok, a következő 5 golyócskát csak akkor szükséges beszedni, ha ismét kiújulnak a szimptómák vagy a beteg állapotában súlyosbodás áll be.

-vörös-
XVIII. évfolyam 8. szám

Címkék: házipatika, homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.