Homeopátia

Hisztéria 3. rész


A hisztéria kifejezés a mindennapi szóhasználatban a mai napig megmaradt, szakkifejezésként ritkán fordul elő. Ennek egyik oka, hogy a betegség eredetére vonatkozó elképzelés tévesnek bizonyult. Az ókori görög „hysterion” anyaméhet jelent, de ennek semmi köze a hisztérikus megnyilvánulásokhoz. A hisztéria ugyanis nem a méh megbetegedésének következménye. Úgy született meg az erre vonatkozó téves elképzelés, hogy a nőknél valóban gyakoribb ez az egészségügyi probléma (l. júniusi számunkban).

A hisztériás betegeknél rendkívül változatos tünetek léphetnek fel. A személyiség zavarairól van szó.

A hisztériás magatartás, viselkedési mód előfordulhat valamilyen külső esemény hatására, ilyenkor az ok megszűnésekor a hisztéria jelei csökkennek vagy alig vehetők észre. Ez a helyzet a megoldhatatlannak tűnő konfliktusok esetében. Az ok megszűnésekor visszaáll az egyén személyiségére jellemző állapot. Máskor a heves reakció csak alkalmanként jelenik meg, vagy alig érezhető módon visszahúzódik a gondolatok szintjére.

Az orvosi gyakorlatban a legkülönbözőbb panaszok, közöttük fájdalomjellegű megnyilvánulások léphetnek fel, és ezért a tünetek sokasága halmozott betegségek benyomását keltheti (poly-morbid, multimorbid betegek esetében).

A hisztériás személyiséget jellemzi, hogy igyekszik a figyelem központjába kerülni. Panaszként mondja el, milyen betegségekben szenved, de tulajdonképpen sajnáltatja magát és már-már azt a benyomást kelti, hogy büszke arra, milyen híres orvosok vizsgálták meg, milyen költséges módszerekhez folyamodtak, milyen drága gyógyszereket írtak fel neki.

Jobb kifejezés híján ismét a „hisztéria” szót használjuk, holott évtizedek során esetenként különböző kórképeket fogalmaztunk meg (neurovegetativ labilita, neurovegetativ dystonia, neurastenia, psichogen panaszok).

A hisztériás beteg mindenképpen pszichoterápiás kezelést, gondozást igényel. Ha a panaszokat a lelki alkatra és a környezeti hatásokra jellemzőeknek (modalitásoknak)

tekintjük, a pszichoterápiát társíthatjuk homeopátiás gyógyszerek felírásával. A hisztériás páciensek kezelése kevésbé gyógyszerekkel, mint pszichoterápiával történik.

Az alábbi homeopátiás gyógyszerekkel esetenként jól kiegészíthető a pszichoterápia.

 

IGNATIA (az ignácbaba, Ignatia amara, a Fülöp-szigeteken honos kúszó cserje, az ebvészmagfélék családjába tartozik, rokona a Strychnos nux-vomica nevű fajnak).

A beteg hangulata, kedélyállapota gyakran változik, hol sír, hol nevet. Időnként zárkózott, máskor tele van panasszal, kötekedő, elégedetlen. Fokozott görcskészség jellemzi, gombócérzés van a torkában (glomus hystericus), gondterhelt, bánatos, gyakran gyötri féltékenység, aggodalom, irigység, szeszélyes.

Adagolás: D12-D24

 

CIMICIFUGA (a poloskavész, Cimicifuga racemosa, szerepel Actaea racemosa néven is. A boglárkafélék családjába tartozik, friss gyöktörzsét használják, főleg Észak-Amerikában, másfele is termesztik).

A változás korában javallt. A beteg tünetei lehetnek: erős fejfájás, hajlam nyomott hangulatra, félelem attól, hogy soha nem lesz egészséges. Állapota nyugtalan, időnként fecseg, egyfolytában mondja a magáét.

Adagolás: D3-D6

 

STAPHISAGRIA (a magas szarkaláb, Delphinium staphysagria dél-európai növény, a boglárkafélék családjába tartozik, magvaiból készül az őstinktúra).

A beteg zárkózott, emberkerülő, sértődékeny, de hangulata egyik percről a másikra megváltozhat. Testi panaszai reggel kifejezettebbek. Gondolatvilágában, képzeletében a szexualitás fontos szerepet tölt be, de kerüli a párkapcsolatot.

Adagolása: D3-D24

 

ASA FOETIDA (az ördöggyökér, Ferula asa-foetida Közép-Ázsia ernyősvirágzatú növényei közé tartozik).

A beteg kedélyállapota gyakran csap át az egyik végletből a másikba. Hirtelen elkezd sírni, látszólag ok nélkül, majd nevet. Gombócérzés van a torkában. Ingerült, türelmetlen, kapkodó, következetlen. Testi panaszai fokozódnak izgalmak hatására, ilyenkor kiújulnak félelmei.

Adagolás: D3-D4

 

MEPHITIS (a szkunszk, Mephitis mephitica váladéka.

A nálunk élő borz észak-amerikai rokona).

A beteg kapkodó, csapongó, szokatlan gondolattársításai mások részére nehezen követhetők, dús fantáziájú.

Mások részére jelentéktelen apróságok is feldühítik.

Kevéssé képes rendszeres, folyamatos tevékenység elvégzésére, nehezen tud összpontosítani.

Adagolás: D6-D12

Dr. Rácz Gábor
X. évfolyam 8. szám

Címkék: hisztéria, homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.