Homeopátia

Homeodiéta 2. rész

A XVIII. század végén egy német orvos, Samuel Hahnemann megérezve a már Hippokratész által felvetett orvosi alapelv óriási jelentőségét, az orvoslásnak egy teljesen forradalmi ágazatát kezdte el kidolgozni, amelyet „a hasonló szenvedések módszerének”, azaz homeopátiának nevezett el. Görögül ugyanis homeo annyit tesz, mint hasonló, a patosz jelentése pedig szenvedés. A módszer lényege tehát abban rejlik, hogy azok a szerek, vegyületek, amelyek az élő szervezetben valamely kóros reakciót, tünetet, betegséget váltanak ki, nagy hígításokban a hasonló tüneteket megszüntetik, az analóg betegségeket meggyógyítják. Teszik mindezt oly módon, hogy a szervezetet nem kényszerítik, mint a szintetikus szerek – hanem optimálisan mobilizálják a szervezet reakcióit, az éppen kívánatos impulzusokat adják meg a minél gyorsabb működésbeli regenerációhoz.  


 

Az Ignatia az ellentmondásos reakciók, hirtelen jelentkező, majd elmúló fájdalmak, a szagokra, fájdalomra való túlérzékenység, az érzelmek hatására rosszabbodó tünetek szere, ami leggyakrabban nők esetében válik be. Mindenekelőtt az érzelmi megrázkódtatások, megpróbáltatások kapcsán jelentkező tüneteket javítja. Sokszor jelentkezik ilyenkor ájulásérzés, felváltva nevetés és kiabálás, általában nagyfokú idegi labilitás, hisztéria, az érzelmek kifejezésének képtelensége, álmatlanság, idegrángások, böfögés, csuklással, keserű ízű nyállal, hányingerrel, esetleg hányással. Mindezeket a tüneteket paradox módon az evés javítja. Lehet azonban étkezés után is jelentkező éhségérzet, fájdalmas torok, gombócérzés a torokban. Ezek szilárd étel fogyasztása után ismét javulhatnak. Az Ignatia nem szereti a konyakot, a kávét, sőt erős illatok (kávé, dohány stb.) hatására a tünetek lényegesen rosszabbodhatnak. Szereti viszont a fanyar, savanyú ízeket.

 

Az Ipecacuana a heves hascsikarások, hasmenések, valamint az asztmaszerű nehézlégzések szere mindenekelőtt. Jellegzetesen az éretlen gyümölcs fogyasztásakor vagy a hideg évszak beköszöntével jelentkező hasmenés ellenszere. Sokszor minden étel iránt undort érez a beteg, és nem érez szomjúságot sem. A puffadás, csuklás, erős nyálzás, hasmenés, köldök körüli kólikák nem csak evésre, hanem dohányzásra is rosszabbodnak.

 

A Jodum a nyirokrendszer és a pajzsmirigy rendellenességeinek orvoslásában segít elsősorban. A szájban jelentkező afták is jól reagálnak Jodumra. Emellett jellemző lehet a székrekedés, hirtelen jelentkező, de eredménytelen székelési ingerrel, ami csökken, ha a beteg hideg tejet iszik. A tej egyébként a Jodumra reagáló betegnél általában hasmenést idéz elő. Jellemző a nagyfokú éhségérzet – a bulimia – s az, hogy az evés hatására a fáradtság és a szorongás, valamint a gyomorpanaszok csökkennek. Ugyanakkor a sok evés nem akadályozza meg a fogyást. Jellemző lehet még a nagyfokú szomjúság.

 

A Kalium bichromicum sokoldalúan hat a légzőszervek és az emésztőrendszer nyálkahártyáira, így a szájüreg aftái, a gyomorégések, fekélyek ugyanúgy jó eredménnyel kezelhetők általa, mint az orr és az arc-homlok üreg gyulladásai. Jellegzetes lehet az étkezés után közvetlenül jelentkező fájdalom, ami étkezésre csökken, majd ismét felerősödik. Evés után sokszor érez a beteg kellemetlen teltségérzetet, „gyomorkövet”, vagy jelentkezik hányinger, esetleg epés jellegű hányás. Tavasszal-ősszel a tünetek erősbödnek. A Kalium bichromicum nagyon nem szereti a húsételeket, viszont vágyik a sörre, annak ellenére, hogy az a tüneteit súlyosbítja.

 

A Kalium carbonicum a nagymértékű puffadás, böfögés, gyomorégés, gyomorszáji szorító érzés, az égő végbélérzéssel járó székrekedés, az éjszaka 2 és 4 óra között jelentkező asztmás rohamok, szívpanaszok szere. A Kalium carbonicum nagyon kívánja az édes ételeket.

 

A Kalium phosphoricum az intellektuális munkára, szexuális tevékenységre kórosan kimerülő emberek szere, azok fejfájásaira, memóriazavaraira, álmatlanságára hat kiválóan.

 

Ha gyomoridegesség jelentkezik, az hajnali 5 óra körül kulminál és evésre enyhül, de csak rövid időre. Így a beteg állandóan nassolásra „kényszerül”. Erősen kívánja az édességet, a csokoládét, de a kenyeret nem szereti. A tünetek hideg italok és tej fogyasztására romlanak.

 

Az Ignatia nem szereti a konyakot, a kávét

 

A Lac caninum a menses előtt jelentkező fájdalmas mellduzzanatok, petefészek-fájdalmak, egyik oldalról másikra vándorló migrének esetén alkalmazható elsősorban.

 

Ez a betegtípus sós, borsos, fűszeres ételek után sóvárog.

 

A Lachesis „a kiürülni nem akaró váladékok és érzelmek” szere, de sokfajta nőgyógyászati, mozgásszervi, szív- és vénás rendszert érintő problémára is használható. A Lachesis nagyon szereti az alkoholos italokat (a tünetek jó része az alkoholizmus talaján alakul ki!), a kávét, a tenger gyümölcseit és a hideg italokat. Ez utóbbiakra sok tünete enyhül, míg a meleg, forró italokra súlyosbodik. A menstruációt megelőző panaszok, a szív- és vénás rendszeri panaszok egyaránt evésre általában javulnak.

 

A Lycopodium sokfajta emésztési, húgyúti, légúti, idegrendszeri és bőrbetegségre használatos szer. Jellegzetes a nyugtalanság, bizalmatlanság, a gyenge fizikum, a prosztatamegnagyobbodásra, genitális herpeszre való hajlam és az emésztési problémák. Evés után nagyfokú felfúvódás, kis mennyiségű étel elfogyasztása után is jelentkező diszkomfortérzés léphet fel, így sokszor a beteg az első falatok után elteltnek érezheti magát. Sokszor van gyomor- és nyelőcsőégés-érzete, akár több órán keresztül is. A felfúvódás, hányinger, székrekedés, vérző aranyér mind rosszabbodik, ha késő este eszik, vagy hagymás, káposztás, babos ételeket fogyaszt. Ha száraz, fájdalmas, ingerlő köhögés, gyors, nehezített légzés zavarja a beteget, főleg háton fekve, sárgás, ragadós orrváladékkal, akkor ezek a tünetek nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása után vagy hideg italokra romlanak, meleg ételre-italra javulnak. A Lycopodium szereti az édességeket, a meleg italokat, de nem szereti a sajtot, a húsféléket, a tenger gyümölcseit. Tünetei javulnak, ha keveset eszik, de romlanak, ha sokat.

 

A Magnesium phosphoricum az erős, váratlanul jelentkező idegfájdalmak, az izomgörcsök, a tinédzser lányok fejfájásának és az irritációs bélszindrómának, az ezzel járó erős felfúvódásnak a szere. Jellemző az édességek, cukor utáni vágy, s az, hogy az illető nem bírja a kávét.

 

A Natrium carbonicum a szellemi erőkifejtés okozta fejfájásra, a mozgásra enyhülő reumás fájdalmakra, az állandó torok- és orrváladék képződésének rendszabályozására alkalmas szer. Az emésztőrendszert illetően jellemző, hogy a beteg az evés után „követ érez a gyomrában”, ásítozik, görcs, hányinger, böfögés, csuklás jelentkezhet. Ha hasmenés van, az narancsléhez hasonló, s a tej fogyasztása valamennyi tünetet provokálja vagy rontja. Az emésztőszervi problémák gyakran nagyon rossz hangulattal járnak együtt, de ez az emésztés előrehaladtával javulnak. A fentiek értelmében érthető, hogy a Natrium carbonicum utálja a tehéntejet.

 

A Natrium muriaticum sokoldalú, ún. alkati szer, amely a depressziós tünetegyüttesre, a különböző görcsös állapotokra, a fáradékonyságra, fázékonyságra, általános legyengültségre, asztmára, premenstruális szindrómára, vérszegénységre, makacs székrekedésre is jótékony hatással lehet. Jellemző lehet rá a kóros evéskényszer – testsúlynövekedés nélkül – vagy a csillapíthatatlan szomjúság, függetlenül attól, száraz-e a száj nyálkahártyája vagy sem. Érdekes tünet a test felső részének lesoványodása, míg az alsó testfélen erős narancsbőrhajlam mutatkozik. Táplálkozástanilag jellemző lehet a természetellenes vágy a só és a sós ételek iránt, időnként pedig ellenkezőleg, undorodás a sótól. Keserű szájíz, bűzös lehelet mellett a beteg erősen kívánhatja a hideg italokat. Ha ínygyulladás, szájüregi afták, székrekedés, haskólikák állnak fenn, ezek böjtölésre javulnak. A Natrium muriaticum sokszor kifejezetten undorodik a kenyértől.

 

A Kalium bichromicum nagyon nem szereti a húsételeket, viszont vágyik a sörre

 

A Natrium phosphoricum mindenekelőtt olyan emésztőszervi panaszok orvoslására szolgál, amely gyomorsavtúltengéssel, savas felböfögésekkel, a gyomorban és a mellkasban érzett ürességgel párosulnak. Hasznos lehet a sötétségtől, betegségektől, rovaroktól, viharoktól való félelem esetén is. A tünetek kesernyés ételekre-italokra, zsíros ételekre, édességekre, tejre rosszabbodhatnak. A Natrium phosphoricum általában sörre szomjazik, nagyon szereti a markáns, fűszeres ízeket, a sót és a tükörtojást, az omlettet. Hasznos segítség lehet olyan anyatejjel táplált csecsemőknek, akik nem fejlődnek kielégítően.

 

A Nux vomica a kifejezett túlérzékenységek, görcskészségek szere. A túlzott érzékenység jelentkezhet fényre, zajra, különböző szagokra, hidegre egyaránt. A beteg túl sok nehéz ételt fogyaszt, bár mindig jelentkezik az evés utáni álmosság, egy-két órával az étkezés után kellemetlen érzés a gyomorban, majd két-három óráig konfúz állapot, mintha másnapos lenne. Ez az állapot sokszor ébredés után is hosszú ideig fennállhat. Az álmatlanság (felébredés hajnali 4 óra körül), ingerlékenység, a homloktáji fejfájások, a májproblémák (pl. a ruha szorítására fokozódó májtáji fájdalmak) alkohol, kávé, fűszeres ételek fogyasztására, erős illatok hatására romlanak. Paradox módon azonban a beteg ezeket az ételeket, italokat kívánja, mindenekelőtt az ízletes, zsíros, bőséges étkezéseket és a jó borokat. A tünetek viszont meleg italok fogyasztására javulnak.

 

Amennyiben gyakori vizeléssel járó hólyaghurut vagy erős görcsökkel járó menstruáció előtti tünetek állnak fenn, azok általában az étkezésekre, de leginkább az erősen fűszerezett ételekre romlanak.

 

Az oxálsav az – elsősorban lefekvéskor jelentkező – anginás jellegű panaszok, kóros szívdobogásérzés, valamint az oxálsav anyagcserezavarainak szere. Elsősorban ez utóbbiaknál lépnek fel olyan akut fájdalmak, amelyek a spermavezetékbe, a herékbe sugároznak ki. A beteg panaszai szőlő, eper, savanyú gyümölcsök, bor vagy kávé fogyasztására erősbödnek.

 

A Petroleum a reggel fellépő hányinger, fejfájás, túlzott nyáltermelés vagy hideg verejték, valamint a bőrön jelentkező berepedések, ekcémák és a tengeri betegség szere elsősorban. Amennyiben hasmenés áll fenn, az csak nappal jelentkezik, éjszaka viszont a betegre rátör az éhség, nassolási kényszerrel, ami viszont éles hasi fájdalmat válthat ki. A beteg kifejezetten undorodik a zsíros ételektől, a húsféléktől, a káposztától, a babtól, a borsótól. Különösen a képosztás ételek, a savanyú káposzta fogyasztása után jelentkezhet a hasmenés.

 

A Phosphorus a különböző vérzéses állapotok, heveny mellkasi gyulladásos megbetegedések, leromlott állapotok, gége-, gyomor-, hasnyálmirigy-, vesegyulladások, a krónikus máj- és epepanaszok, a szívelégtelenség s az idegrendszert érintő gyulladások szere mindenekelőtt. Ennél a szernél is gyakran előfordul az éjszakai evéskényszer. Általában nagyon jellemző az undor a meleg italoktól, teáktól, az édességektől, húsételektől, a sózott haltól.

 

A Natrium carbonicum a szellemi erőkifejtés okozta fejfájásra, a mozgásra enyhülő reumás fájdalmakra, az állandó torok- és orrváladék képződésének rendszabályozására alkalmas szer

 

Elsősorban a gyomor-bélrendszeri hurutok azok, amelyek meleg ételek, só fogyasztására romlanak, hideg ételre-italra pedig javulnak, ugyanúgy, mint a száraz köhögés, a megfázásos vagy asztmás tünetek. Sajnos, amint a hideg táplálék a gyomorban felmelegszik, sokszor hányással távozik. Jellegzetes lehet a nagyfokú szomjúság mellett észlelt kevés vizelet.

 

A Psorinum a kifejezett fázékonyság, általános testi és lelki gyengeség, az ágymelegre és mosakodásra erősbödő viszketések, a periodikusan megjelenő tünetek, visszaesések, valamint a fázós, szorongó, magát gyógyíthatatlannak érző betegek szere. Evésre a tünetek legtöbbször enyhülnek, s az evéskényszer általában éjjel három óra körül jelentkezik. Ha a betegnek migrénje van, érdekes módon ez váltja ki az éhségérzetet! Ha pedig az egyedüllét miatt érzett depresszió keríti hatalmába, ez kávé fogyasztására romlik. Jellemzőek lehetnek még a Psorinumra az irritált vastagbél, a hasi görcsökkel járó hasmenés, a nagyfokú szelesség, az elégtelenül kiürülő széklet mellett a nagy étvágy súlygyarapodás nélkül.

 

A Pulsatillára jellemző a lassú és nehéz emésztés, a „soha nincs két egyforma konzisztenciájú széklet”, a későn jelentkező vagy a felfázás után elmaradó menstruáció, a menstruációt megelőző tünetegyüttes, a rendkívül változatos formában és helyen jelentkező fájdalmak, valamint a felső légúti hurutok és sokfajta emésztési panasz.

 

A legkülönbözőbb emésztőszervi rendellenességek, hányinger, hasmenés mellett jellemző, hogy a szájat a beteg igen száraznak érzi, de mindemellett nem szomjas. Vagy nagyon kívánja, vagy teljesen elutasítja a nehéz, zsíros ételeket. A terhesség alatt főleg az ún. „reggeli betegséget”, fáradtságot, a vizelet önkéntelen elcseppentését rontja a zsíros étkezés. Reggel jellemző a „kő a gyomorban” egy-két órával az étkezés után. A beteg általában erősen fűszerezett ételeket kíván, de ezeket legalább annyira nem tolerálja, mint a zsíros ételeket. Nagy affinitást érez a fagylaltok, jégkrémek iránt is, bár ezek fogyasztását is rendszerint megtorolja az emésztőrendszere.

 

A Rhus toxicodendron az égővörös bőrön létrejövő hólyagos kiütések (rózsahimlő, ekcéma, övsömör, orbánc, bárányhimlő, herpesz stb.), a melegre-mozgásra enyhülő ízületi fájdalmak, szalaghúzódások szere. Jellemző még a legenyhébb mozdulatra vagy kis kitakaródzásra is bekövetkező borzongás. A beteg hideg vízre vagy tejre szomjazik, de ettől is borzong vagy köhögni kezd.

 

A Sabadilla a szénanáthaszerű, vizes, orrfolyással, égő, viszkető orrszárnyakkal járó rohamszerű tüsszögések és az olyan torok-, illetve mandulagyulladások szere, amikor a beteg úgy érzi, állandóan ki kéne takarítani a garatját. Jellemző lehet a kórosan fokozott szagérzés, elsősorban a virágillatok és a fokhagyma irányában. A beteg kívánja a forró ételeket-italokat, amire a torokgyulladás tünetei enyhülnek, míg a hideg italok fogyasztására súlyosbodnak.

 

A Sabadilla hajlamos a bulimiára, különösen az édességeket tömi magába szívesen.

 

 

A Sabadilla hajlamos a bulimiára, különösen az édességeket tömi magába szívesen

 

 

A Sepia elsősorban a renyhe kötőszövetek következtében kialakult tünetképek (lábszárvénapangás, kismedencei szervek, vese, gyomor süllyedése, renyhe epehólyag-működés, előeső aranyér, végbél stb.), a menstruáció előtti tünetegyüttes, valamint a fizikai-érzelmi kimerülés szere. Jellemző a savhiányos, mindig, még az evés után is sokszor üresnek érzett gyomor, a nátha idején sósnak érzett ételek.

 

A premenstruális szindróma tünetei evésre és táncolásra javulnak. (Talán leginkább táncolva evésre?)

 

A Sepia nem szereti a húsokat – különösen a sertéshúst –, a zsírosat, a tejet. Jellemzően kedveli viszont a savanyúságokat, a savanyú italokat, a fűszereket, az alkoholt és az édességeket.

 

A Silicea fokozatosan kialakuló vagy krónikus gyulladások, gennyedések szere mindenekelőtt, de általános túlérzékenység, legyengültség, fázékonyság is jól reagál rá. Gyermekeknél fontos a felszívódási, táplálkozási zavarok kezelésében, amikor a súly- vagy a hosszgyarapodás nem megfelelő, valamint az oltások után fellépő kóros tünetek enyhítésében. A Silicea mindig szomjas, szereti a hideg ételeket-italokat, bár a fül-, orr-, gégegyulladásokat és az állandó irritáló, kimerítő rohamokkal tarkított köhögéseket a meleg italok javítják. A Silicea általában nem szereti a húsféléket, a tejet és a meleg ételeket.

 

A Stramonium a különböző görcsös állapotok, hallucinációk, heves szomjúsággal járó magas lázak, görcsös köhögési rohamok, lüktető fejfájások szere mindenekelőtt. Gyakori tünet, hogy „minden étel fűrészporízűnek tűnik”.

 

A Sulfur a homeopátiában használatos szerek közül a legszélesebb indikációs körrel rendelkező szer. Általában mindig adható, amikor a vitalitást akarjuk növelni vagy ha hosszan tartó betegségben szeretnénk javulást elérni.

 

A Sulfur-beteg sajnos az alkoholizmusra és a kóros zabálásra (a bulimiára) hajlamos, nagyon kívánja az erősen fűszerezett ételeket és az édességeket. Mindig szomjas, éhes, szereti a zsíros ételeket, a kávét, az élénkítő szereket, de legfőképpen az édességeket.

 

Emésztőszervi tüneteire jellemző a felfúvódottnak érzett gyomor – égő fájdalom kíséretében –, a csuklás, a nehéz emésztés, az öklendezési hajlam, s mindez hajnali 5 óra körül fokozódhat. Éhséggörcsök és süllyedő gyomor érzése leginkább délelőtt 11 óra körül jelentkezhetnek. A széklet sokszor hasmenéses jellegű, intenzíven rossz szagú, a végbél fájdalmas, viszket. Mindez hideg ételre-italra csökkenhet, tej vagy hús evésére rosszabbodhat.

 

A Natrium phosphoricum nagyon szereti a markáns, fűszeres ízeket, a sót és a tükörtojást

 

A Thuja a lassan, alattomosan kifejlődő betegségek, a fül-, orr-, gégeterület és légzőapparátus szintjén kialakuló gyulladások, az emésztőszervek és nemi szervek nyálkahártya-gyulladásainak, valamint az oltások után jelentkező komplikációknak a szere elsősorban. Jellemző lehet a testképhez kapcsolódó különös rögeszmék mellett jelentkező kóros étvágytalanság (az anorexia). Az intenzív fejfájás, a stressz okozta kimerülés, a rossz fogak okozta fájdalom vagy gyulladás, a melléküregek gyulladásai tea ivására fokozódhatnak. A teát egyébként nagyon kedveli. Nem szereti viszont a zsíros ételeket, a húst és a burgonyát.

 

A Veratrum album általában az immunrendszeri gyengeség fennállásakor használatos szer, a kimerültség, jellegzetes dermedtség, görcsös és bénulásos jelenségek, az ájulási hajlam, sokfajta érzelmi probléma szere. Gyógyszere a vizes (koleraszerű) hasmenésnek, segít az ételmérgezések leküzdésében, a terhességi hányás-hasmenés esetén. Hányáskor a gyomorban hideg érzés keletkezik, ragadós izzadtság, sós ízű nyál kíséretében. A Veratrum album erős vágyat érez a sós ételek, a só, a savanyú ételek és a fagylalt iránt, de leginkább a gyümölcsöket óhajtja. Általában kívánja a hideg vizet, de a hasmenése hideg italokra romlik, forró italokra, meleg ételekre és érdekes módon tej ivására javul.

 

A Zincum metallicum az intellektuális funkciók gyengülésére, az általános, gyengeségre, fáradtságra és számos idegrendszeri tünetképben, vizelet-inkontinenciában, prosztatamegnagyobbodásban, ekcémás és vírusos bőrbetegségekben használatos szer. A kimerülés okozta hasító, repesztő fejfájások, amelyek szédüléssel, a lábak állandó kényszermozgásával járnak, s bor vagy ajzószerek hatására fokozódnak, jól reagálnak e szerre. Az étvágy rendkívül változó lehet a kényszerevéstől a kóros étvágytalanságig. A tünetek általában alkohol fogyasztására vagy vacsora után fokozódhatnak.

 

A legfontosabb homeopátiás szerek étkezéssel kapcsolatos összefüggései hangsúlyozottan csak egyetlen megközelítése ennek a rendkívül sok tapasztalatot összegyűjtött holisztikus rendszernek. Természetesen a táplálkozással és az emésztőszervi tünetekkel kapcsolatban is mindig szem előtt kell tartanunk, hogy nem törvényszerű minden, itt leírt és a széles körű tapasztalások által megállapított jelenségnek, tünetnek jelen lennie egy-egy betegnél, de ezeket a jellegzetességeket érdemes figyelemmel kísérnünk a tünetek értékelésekor. A beteg alkati sajátosságai, a kórelőzmény, a működésbeli és viselkedésbeli tényezők és az egyéb módozatok gondos figyelembevétele és sok más tényező szükséges ahhoz, hogy ezt a csodálatos, mintegy 250 éves rendszert optimálisan tudjuk felhasználni a betegek érdekében.

Dr. Simoncsics Péter
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: homeodiéta

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.