Homeopátia

Homeopátia - Övsömör


Az övsömör (Herpes zoster) vírusos megbetegedés. Gyermekkorban a vírus bárányhimlőt okoz (varicella), esetenként fiatal felnőttnél is fellép. Fertőző betegség. Rendszerint tartós védettséget nyújt. A herpeszvírus a kiütéses gyermekbetegséget követően a hátgerinc idegeiben lappanghat évekig, évtizedekig. Tünetmentes formában marad hátra. A szervezet immunrendsze-

 

rének gyengülése során aktiválódhat és övsömört okozhat. Ezt az immungyengeséget külső tényezők válthatják ki, de más alapbetegségek társtüneteként is felléphet. Gyakran jelenik meg idősebb korban, a 60. és a 70. életkor között. Övsömör létrejöhet újrafertőződés következményeként is.

 

Az övsömör a mellkas háti oldalán jelenik meg leggyakrabban, a gerincoszlopra többé-kevésbé merőlegesen, rövidebb-hosszabb szalagszerű területen. Az idegdúcból (ganglion) kiindulva a felületen bőrpírt okoz, foltos-göbcsés (maculo-papulosus) kiütést, majd hólyagocskák válnak láthatókká. Ezek kifakadhatnak vagy egybeolvadnak, végül pörk képződik. A bőrtünetek egyoldaliak az esetek nagy részében, ritkábban kétoldaliak (zoster bilateralis). Súlyosabb esetben testszerte jelennek meg a kiütések (zoster generalisatus).

 

Az övtáji tünetek (zona) helyett felléphet fültáji (zoster oticus) vagy szemtáji sömörként (zoster ophtalmicus).

 

A bőrtüneteket fájdalom kíséri, amely nem arányos a látható folyamatokkal. Gyakori az égető érzés, a viszketés.

 

A viszketés (pruritus) csökkentése azért is fontos, mert a felkapart felületen gyakoribb a felülfertőzés. A szövődmények, késői tünetek közül a legtöbb gondot a fájdalom okozhatja, főleg idősebb korban (neuralgia postherpetica).

 

Időben elhúzódó övsömör esetében vagy változatos tünetegyüttes fellépésekor gondoljunk esetleges összefüggésre autoimmun-betegségekkel, idült fehérvérűségre. Egyes gyógyszerek is kiválthatnak vagy fenntarthatnak hasonló tüneteket.

 

A homeopátiás kezelés lehetőségei közé tartozik a tünetek fellépésének kezdetén az Apis és a Rhus toxicodendron. A hason-szert a módozatok (modalitas) függvényében választjuk ki, mégpedig az előbbi hasonszert, ha a panaszok hideg hatására csökkennek, az utóbbit, ha a meleg tesz jót.

 

APIS (A mézelő méh, Apis melifica vagy a méhméreg, Apisinum, szerepel Apium vírus néven is, ami tévedésre adhat okot, mert az Apium a zeller jelölésére is használt kifejezés).

 

A bőr egyes területein rózsaszínű, később pirosodó kiütések (exanthema). Gyorsan kialakuló és hamar eltűnő helyi vizenyő (oedema fugax). Bőrét égetően forrónak érzi, mintha hosszú időt töltött volna a napon. Esetenként szúrást érez, mintha megcsípte volna valami.

 

Tünetei rosszabbodnak meleg hatására, zárt helyiségben, néha ruhájának hatására. Hideg zuhany, állott vizes borogatás jót tesz, néha elég, ha leveszi a ruhát vagy kimegy a friss levegőre ahhoz, hogy tünetei csillapodjanak, de csak rövid időre.

 

Kedélyállapota: közönyösség, nemtörődömség. Környezetében tartózkodó személyeknek hevesen, indulatosan válaszol, ellenkezik, elégedetlen, nyűgös, esetleg dühössé válik. Mindez ellentmond alaphangulatának, amely inkább higgadt, eltűnődő.

 

Délután borzong, esetleg lázas. Estefelé rosszabbul érzi magát, mint délelőtt vagy éjjel. Ez már az első nap így van, ajánlott a kezelést haladéktalanul megkezdeni.

 

Adagolás: CH 9 óránként 5 globulus, másnap és harmadik napon 6 óránként.

 

RHUS TOXICODENDRON (A mérges szömörce ma érvényes neve Toxicodendron radicans. É-Amerikában termő cserje. Európában botanikus kertekben tartják, figyelmeztető jelzőtáblával látják el, esetleg bekerítik, mert érintése bőrgyulladást okozhat).

 

Apró hólyagok, pirosas alapon. Égető, viszkető fájdalom. Langyos borogatás vagy meleg zuhany hatására panaszai csökkennek.

 

Ízületi panaszok, főleg mozgáskor, de néhány perc múlva enyhülnek. Hamar kifárad fizikai és szellemi tevékenység során egyaránt.

 

Nyugtalan, izeg-mozog, sürög-forog, nem találja a helyét.

 

Adagolás: A tünetek megjelenésekor még aznap ajánlott a kezelést megkezdeni és 3-4 napig folytatni: CH 15 – CH 30 naponta 4-szer 5 globulus. Szükség esetén tovább is adható.

 

CANTHARIS (Kőrisbogár, Lytta vesicatoria. Tükörfordításként szerepel „spanyol légy” néven).

 

Bőrét égetően forrónak érzi, emlékezteti „napégésre”, amikor gyermekkorában elaludt a napon (erythaema solare). Fiatalkorában is így járt, amikor túl gyorsan szeretett volna lebarnulni a szoláriumban.

 

Az előző napon még elkülönültek a hólyagocskák, most már egymásba olvadnak és erősen viszketnek.

 

Fokozott verejtékezés. Talpát égetően forrónak érzi. Fellép erős vizelési inger.

 

Nyugtalan. Cselekvési kényszer ellenére nem fejezi be azt, amit megkezdett. Kapkod. Következetlen. Fokozott nemi vágy.

 

Tünetei hideg víz hatására enyhülnek, érintésre rosszabbodnak.

 

Adagolás: CH 9 vagy D 12. A kezelés a Rhus toxicodendron után következhet a hólyagok megjelenésétől kezdve a folyamat megnyugvásáig.

 

További hasonszerek lapunk következő számában.

Dr. Rácz Gábor
VIII. évfolyam 1. szám

Címkék: homeopátia, övsömör

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.