Homeopátia

Homeopátia - Övsömör 2.rész


Az övsömör (herpes zoster) hasonszerei közé tartozik az Apis, a Rhus toxicodendron, a Cantharis (lásd lapunk előző számában).

 

Az övsömör megnyilvánulása után fennmaradó fájdalom hetekig, hónapokig elhúzódhat. Egyes napszakokban fokozódhat, esetenként viszketés (pruritus) kíséri.

Bemutatunk további kezelési lehetőségeket.

RANUNCULUS BULBOSUS (gumós boglárka, hagymás boglárka)

 

Az övsömör szokásos tünetei nyilvánulnak meg (lásd ismertetésünk első részében). A fájdalom égető érzéssel társul. A bordaközi idegfájás (intercostalis neuralgia) kulcstünetként jelentkezhet a bőrön megjelenő csoportos kis hólyagok kialakulása előtt. A hólyagok sötétebbek szokásos megjelenésükhöz viszonyítva, az ágyneműn vérfoltok figyelhetők meg.

 

A beteg panaszai között szerepelhet húzó fájdalom az alkarban, fájdalom az ujjakban, ami fokozódik íráskor. Szaggató izomfájdalom is felléphet és/vagy ízületi panaszok.

 

Tünetei fokozódnak érintéskor, nyomásra. Kedvezőtlen tényező a hőmérséklet ingadozása, nyirkos időjárás.

 

Adagolás: D3 – D6 vagy CH 7 – CH 9.

 

ANACARDIUM (Anacardium occidentale, a kasu- vagy kesufa). Közép- és Dél-Amerika növénye, a kesudiót szolgáltatja. A trópusokon sokfele ültetik. Rokona a Malaku-szigetekről származó, a térség szigetein és Indiában termesztett Semecarpus anacardium nevű fa, ez szolgáltatja a malukadiót. Mindkettőből állítanak előőstinktúrát és hígításait.

 

Idős emberek hasonszere. Feledékeny, néha zavart állapot lép fel, nem képes elfoglaltságát folytatni. Türelmetlen és követelődző. Nevetgél, amikor környezetében mások elkomolyodnak, nevetséges helyzetben komor.

 

Sokat foglalkoztatja széklete, úgy véli, a kiürítés mértéke nem volt elegendő.

 

Meleg víz hatására a tünetek fokozódnak. Egyre ritkábban fürdik. Étkezéskor jobban érzi magát.

 

Alkati szer, inkább állapotra utal, mint övsömörre. Viszketése ismételten visszatér (pruritus senilis).

 

Adagolás: D3 – D6

 

DOLICHOS (Dolichos pruriens, Dolichos urens, Mucuna pruriens, viszkető babó és rokon fajok, trópusi babok).

 

Idős korban testszerte fellépő viszketés, változatos bőrtünetekkel. Máskor az életkornak megfelelő bőr, látható elváltozások nélkül (pruritus sine materia), gyakran az övsömör kialakulásának táján (zona).

 

Tünetei melegben, takaró alatt, alvás előtt fokozódnak.

 

Adagolás: D3 – D6

 

ARSENICUM ALBUM (Acidum arsenicum anhydricum, arzén-trioxid)

 

Beteg ember benyomását kelti: lesoványodott, sápadt, gyengének érzi magát. Felléphetnek szívtáji panaszok, ezek fokozzák, illetőleg fenntartják aggodalmait. Mindehhez légszomj is társulhat.

 

Idegfájdalmak, főleg deréktájon, ahol bőrtünetek is felléphetnek égő érzés kíséretében.

 

Emésztőrendszeri panaszok.

 

Tünetei éjjel fokozódnak. Ételek látása és szaga ellenszenvet vált ki. Folyadékot ismételten kíván, de csak keveset fogyaszt.

 

Nyugtalan személy akkor is, amikor tünetei kisebb mértékben jelentkeznek, fél visszatérésüktől. Nyugtalanítják bőrtünetei és azok festékhalmozása (hyperpigmentatio).

 

Adagolás: D6 – D12

 

MEZEREUM (Daphne mezereum, farkasboroszlán. A tél végén, kora tavasszal lefejtett kérge. Begyűjtése, feldolgozása különleges gondot jelent, bőrgyulladást okoz érintésre).

 

Hólyagos bőrgyulladás, majd pörkképződés. E tünetek jelentkezésekor vagy elmúlásuk szakaszában idegfájás (neuralgia) jelentkezhet. Viszketés az érintett területen, de a testfelületen máshol is felléphet. Nyomásra érzékeny bőrfelületek, szaggató fájdalom a csöves csontokban, általában rövid időre, de visszatérő jelleggel.

 

A tünetek érintésre, kemény felületen ülve vagy fekve fokozódnak. Friss levegő kedvezően befolyásolja állapotát, de fél, hogy megfázik.

 

Adagolás: CH7 – CH9

 

Jórészt határesetekről van szó, amelyek övsömörként kezelhetők akkor is, ha a megjelenési forma csak részben utal herpeszvírussal történt újrafertőzésre vagy egy előző, akár gyermekkori fertőzésből (bárányhimlő) hátramaradó lappangó virózis fellángolására.

 

Az ok idősebb korban a csökkenő védettség (az immunitás gyengülése) akár kedvezőtlen külvilági tényezők következtében, akár olyan kórfolyamatok kialakulásakor, amelyek szintén gyengítik az immunrendszer aktivitását.

 

Bőrtünetek jelentkezése megelőzheti szisztémás megbetegedések megnyilvánulását. Ezért a kezeléssel enyhíthetjük a beteg panaszait, de keressük a még fel nem derített, ám feltételezett okot.

Dr. Rácz Gábor
VIII. évfolyam 2. szám

Címkék: homeopátia, övsömör

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.