Homeopátia

Javallatok nélküli homeopátiás szerek


A homeopátiás kezelés alapját a hasonszer (simile remedium) kiválasztása és adagolása képezi. A beteg és a homeopátiás értelemben vett gyógyszerkép („Simile similibus curentur”) összefüggéseinek felmérésén alapszik. Ezek közé tartoznak azok az összetett (kombinációs, komplex) homeopátiás gyógyszerek, amelyeknél nem szerepel javallat. A beteg panaszai és a Materia medica megállapítása között nincs közvetlen kapcsolat.

 

A betegtájékoztatók szövege szerint: „Jóváhagyott gyógyjavallatok nélküli készítmények.” Nem vénykötelesek, de kizárólag gyógyszertárban szerezhetők be. Első benyomásra „titkos gyógyszerekről” van szó, amelyeket évszázadokon keresztül száműztek a tudományos igényű gyógyászatból. Lényeges különbség, hogy nem a feltételezett hatás volt titkos, hanem a készítmény összetétele. A javallatok nélküli homeopátiás szerek összetételét a szabályoknak megfelelően pontosan feltüntetik, de nem jelölik meg a felhasználás célját.

 

Kiválasztunk találomra egy nálunk is forgalmazott, valódi példát. A tartalom szöveghű, de kissé leegyszerűsítettük az összefüggések jobb megértésének céljából.

 

A készítmény neve: Betula/Arnica comp. golyócskák

Hivatalos bejegyzési (törzskönyvezési) száma: OGYI–HGAL 116/01

 

Ismertetés: „Antropozófiás gyógyszer jóváhagyott gyógyjavallatok nélkül: növényi, ásványi és állati eredetű anyagok felhasználásával, homeopátiás módszerrel, ritmikus folyamatok alkalmazásával előállított, orálisan alkalmazható.”

 

Összetétel: 1 gramm (g) golyócska tartalma:

 

Betula pendula e cortice decoctum: D1 0,02 g

(a nyírfa kérgének főzete őstinktúra jelleggel).

Betula pendula e foliis D1 0,01 g (a nyírfa levele).

Argentum metallicum D7 0,01 g (fémezüst).

Sulfur D5 0,01 g (elemi kén).

Formica rufa D7 0,01 g (erdei vöröshangya).

Arnica montana e planta tota D7 0,01 g (árnika, teljes növény).

 

Segédanyagok: szacharóz (répacukor vagy nádcukor), tisztított víz.

 

Megjegyzések: Példáról lévén szó, találomra választottuk a készítmény összetételnek megfelelő lehetséges egyik jellemzést.

 

A Betula pendula e cortice etilalkoholos főzete (decoctum).

 

A főzetet elsősorban vizes kivonatoknál használják. Szerepel a Német Gyógyszerkönyvben (HAB 1), akárcsak a következő kiindulási anyag.

 

A Betula pendula fiatal leveleit is értékesítik. A Materia medica szövegében vizelethajtóként szerepel, egyéb javallatok mellett. Ez a hatás vonatkozhat a vízürítés fokozására (aquareticum), a vizelet egészére (diureticum) vagy a sóürítés fokozására (salureticum). A természetgyógyászatban ezek a tulajdonságok a méregtelenítő (részben antihomotoxicus) jellegre utalnak. Nevezik salaktalanító (salakürítés) tisztítási tulajdonságnak is. A szoros értelemben vett homeopátiában is alkalmaznak ún. tisztítókúrát, amelyek általában megelőzik a tulajdonképpeni kezelést, vagy két kezelési ciklus közötti beavatkozásként szerepelnek.

 

Az Argentum metallicum a homeopátiás gyógyszerképben szerepelhet a légcső és a hörgők öntisztító képességének fokozására. A környezetből belélegzett részecskék, a légzőszervbe jutó különböző anyagok kiürítésének fokozása, egyebek mellett a védekezőképességet előmozdító váladék kiürítésének fokozása által szintén a „tisztítást” mozdítjuk elő. Ez a folyamat egészséges személynél is állandó jelleggel végbemegy. A kiürítés a tüdő felől mindig a külvilág felé irányul a csillószőrös hám közvetítésével, amelynek „kisöprő” képessége lehet észrevétlen, de megnyilvánul köhögés formájában is.

 

A Sulfur fontos alkati szer, számos életműködés fenntartásában van szerepe. A homeopátiás szerek adagolása során a gyakori hasonszerek sorába tartozik (synchrest, más szóval polychrest).

 

A Formica rufa által termelt hangyasav nagyobb hígításban is kedvező inger, hozzájárul a légzőrendszer említett öntisztulásához.

 

Az Arnica montana szintén hivatalos a Német Gyógyszerkönyv egyes kiadásaiban (HAB 1). Chr. W. Hufeland (1762–1836) különlegesen fontos homeopátiás szernek tekintette. Túlzott elvárásait Hahnemann is közzétette. Ma sérülések (folyamatossági bőrhiányok), sebek, szájüregi kórfolyamatok kezelésére használják a homeopátiában.

 

A javallatok nélküli szerek az elterjedt kezelési módoktól eltérően elsősorban a szervezet általános „áthangolásának” célját szolgálják. De a homeopátiás orvos részére jelentenek egy más jellegű adagolási lehetőséget is. Előfordul ugyanis, hogy a beteg első vizsgálata során nem alakul ki kellő mértékben a kezelési lehetőség. Ilyen esetekben – átmeneti jelleggel – felírható egy javallat nélküli készítmény addig is, amíg a következő vizsgálatokig megtalálható az a hasonszer, amely a kérdéses beteg esetében a legeredményesebbnek ígérkezik. Az átmenetileg felírt „javallat nélküli” készítmény egymagában is eredményes lehet, de szükségessé válhat kiegészítése hatásosabb készítménnyel.

Dr. Rácz Gábor
XVI. évfolyam 6. szám

Címkék: homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.