Homeopátia

Köhögés 1. rész

Köhögés (tussis). A szervezet védekező reflexéről van szó, amely a gyulladásban részt vevő tényezőket, a kóros váladékot, a kórokozó vírusokat és/vagy baktériumokat a külvilágba juttatja.


 

A légutak hurutos megbetegedései közül a májusi és júniusi számunkban ismertettük a légcsőhurutot és a hörghurutot. Mindkét kórfolyamatnak és a kettő együttesének (tracheitis, bronchitis, valamint tracheo-bronchitis) közös tünete a köhögés.

 

A köpet (sputum) eltávozása a légzőrendszerből cseppfertőzésként más személyek megbetegedését is okozhatja.

 

A köpet kiürítése (expectoratio). Amennyiben a váladék nem ingerelné a légcső és a hörgők nyálkahártyáját, tehát nem váltana ki köhögést, a köpet és a benne található kórokozók a tüdőbe jutnának (aspitatio).

 

A gyógyszeres kezeléssel két fő célt óhajtunk elérni: a sűrűbb váladék kisebb tapadását a légutakhoz és könnyebb kiürülését a köhögés során. További célok a szervezet ellenálló képességének fokozása és ezzel egy időben a kórokozók elszaporodásának gátlása.

 

Amennyiben kevés köpet ürül, de a köhögési inger ezzel szemben fokozott, akkor a gyógyszeres kezelés célja a köhögési inger csökkentése (antitussiv hatás). Szükség lehet mindkét irányban ható készítményre, főleg az ún. száraz vagy ingerköhögés esetében.

 

A légutak öntisztító tevékenysége állandó jelleggel működő élettani folyamat.

 

Nevét részben angol nyelvből átvett kifejezéssel jelöljük: MUCOCILIARIS CLEARENCE. Hatékonysága az erős levegőszennyeződést nem tudja hosszabb időn keresztül kivédeni. A meghűléses betegségeket elkülönítjük a porártalmaktól. Ezek olyan környezeti károsodásokat hozhatnak létre, amelyek felhalmozódva visszafordíthatatlan megbetegedéseket okozhatnak. Sok esetben a köhögés erőssége, gyakorisága nem is arányos a károsításmértékével. Ez a porbelégzés (pneumoconiosis) létrejöhet szénbányákban, kőfejtőkben, azbeszt rostok hatására, szilícium(kvarcpor) belélegzésekor, amelyet a hintőporként is használt talkumis tartalmazhat. Az ipari méretekben feldolgozott növényi rostok is okozhatnak ártalmat.

 

Bizonyos mértékben egyes virágos növények pollenszemcséi, virágtalan növények spórái is gondot okoznak.

 

A köhögést előidéző okok egymástól lényegesen eltérőek lehetnek.

 

Az orvost felkereső beteg panaszai között gyakran nem is szerepel a köhögés, de a vizsgálat során jelentkező köhécselés (tussiculatio) is figyelmet érdemel, akárcsak a száraz ingerköhögés.

 

A homeopátiás kivizsgálás, illetőleg kezelés nem kizárólag meghűléses betegség esetén jöhet szóba, a kiváltó ok lehet ipari, munkahelyi, lakáson belüli vagy dohányzással összefüggő köhögés is.

 

Ezek egy része az ok kizárásával megszűnhet, ha idejekorán felismerik.

 

Az előző két számban felsorolt hasonszerek mellett jó eredmény érhető el még számos más homeopátiás készítmény felhasználásával.

 

ACONITUM (a sisakvirágfajok föld feletti részeiből készülő őstinktúra különböző hígításokkal). Hirtelen fellépő, lázzal kezdődő légcsőhurut és száraz köhögés esetén ajánlott. Az első köhögési roham jellemzően éjféltájban lép fel. A beteg izgatottá válik, félelmek jelentkezhetnek, erős fájdalmat érez arcában a háromosztatú ideg (nervus trigeminus) táján, gyakran egyoldali fülfájással. Bőre száraz, égető és a láznak megfelelően piros.

 

Adagolás: 7 CH - 9 CH óránként, kevés hideg vízben.

 

Bőséges verejtékezés esetén ajánlott átállni BELLADONNA-ra vagy HYOSCYAMUS-ra.

 

BELLADONNA (nadragulya, Atropa belladonna föld feletti részeiből készülő őstinktúra, megfelelő hígításban).

 

Lázas, piros bőrfelületekkel elsősorban a nyaki tájon, az arcon. Az erős verejtékezés is az arcon vehető észre leghamarabb. A nyálkahártyák szárazak. A beteg feltűnően szomjas. A pupillák tágak, átmérőjük kevéssé alkalmazkodik a fényviszonyokhoz. Fényérzékenység. Kisebb külső ingerekre is felriad: zajra, érintésre. Delíriumra utaló jelek, hallucináció.

 

Adagolás: 7 CH - 9 CH.

 

HYOSCYAMUS (a beléndek föld feletti részeiből készült őstinktúra hígításai).

 

A görcsös köhögés akkor éri utol a beteget, amikor álmából felébred, felriad. Arca lázas állapotban is sápadt (különbség az ATROPA-val szemben). Köhögése fekvő helyzetben is kifejezett, de csökken, amikor felül.

 

Száraz köhögése fokozódik étkezéskor, iváskor.

 

Gyengének érzi magát. Adagolás. 15 CH 6 óránként.

  

Dr. Rácz Gábor
XI. évfolyam 7. szám

Címkék: homeopátia, köhögés

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.