Homeopátia

Köhögés 2. rész

Köhögés (tussis). A szervezet védekező reflexéről van szó, amely a gyulladásban részt vevő tényezőket, a kóros váladékot, a kórokozó vírusokat és/vagy baktériumokat a külvilágba juttatja.


A hurutos légcső- és hörgőgyulladás során fellépő köhögést kóros váladékképződése kíséri, amelyet a beteg a légzőrendszerből kiürít. A szájon át távozóköpet (sputum) az ún. nedves köhögés jele.

 

Ezzel szemben a száraz köhögés, más néven ingerköhögés, nem produktív köhögés. Azt jelzik ezzel a kifejezéssel, hogy a köhögést nem kíséri köpetürítés. Ez nem tükrözi a teljes valóságot. Arról van ugyanis szó, hogy a kiürített köpet jelentéktelen mennyiségű.

 

Az ingerköhögésnek sok oka lehet, egy része légzőrendszeri, és összefügg a légutakon túlmenően a tüdő, a mellhártya, a mellkason belüli tér egyéb kórfolyamataival. A szívgyógyász más feltételeket vehet alapul, mint a tüdőgyógyász. Megjegyzés: gyakori a gyógyszermellékhatásként fellépő köhögés az ACE-gátlóknál (az angol Angiotensin-converting enzym inhibitor rövidítése), amelyek a magas vérnyomást csökkentő gyógyszerek csoportjába tartoznak. Természetesen a mellékhatást nem más gyógyszerrel iktatjuk ki, hanem - ha lehetséges - csökkentjük a gyógyszer adagját, vagy más gyógyszercsoportra térünk át.

 

Az utóbbi esztendőkben figyelték meg a reflux betegeknél fellépő ingerköhögést. A reflux betegséget GERD-ként jelölik: gastrooesophageal disease (a gyomornyelőcső visszafolyásos betegsége).

 

Az ingerköhögés is terheli a szervezetet gyakoriságának és görcsös jellegének függvényében.

 

DROSERA

 

Az elterjedt hasonszerek közül kiemeljük a Drosera nevű, rovarevő növényt. A Drosera rotundifolia, a kereklevelű harmatfű, tőzeglápos területeken él, védett növény, állományai rohamosan csökkennek.

 

Olyankor ajánlott, ha a beteg depresszióra hajlamos, egyéni köhögési rohamai heves fájdalmat váltanak ki a szegycsont táján (sternalgia). A köhögés gyakran éjjel lép fel, ilyenkor hányás, hányinger is létrejöhet.

 

Adagolás: D2 - D4. Amennyiben a megfulladás veszélyétől való félelem éjszaka lép fel, az adagolást lefekvéskor kezdjük, és szükség esetén többször ismételjük. Tabletta formájában a nyelv felületén vagy a nyelv alatt hagyjuk szétesni. Hányingeres betegnek ajánlott a cseppenkénti adagolás, szükség esetén egy korty vízzel.

 

JUSTICIA

 

(Justicia adhatoda, amely Adhatoda vasica néven is szerepel. A kelet-indiai Malabar partvidéken honos fa. Ültetik az indo-maláji térség számos vidékén. A gyógyászatban a nyersanyagot a levelek képezik.)

 

A beteg változatos légúti panaszok ellenére inkább a száraz köhögéses betegekre emlékeztet, mert köhögési rohamai során jelentéktelen mennyiségű váladékot ürít.

 

Adagolás: D6 - D12. Mivel a rohamok ezeknél a betegeknél is éjjel jelentkeznek, ezért az adagolást is, akárcsak az előző hasonszer esetében, ajánlott a nap második felében megkezdeni.

 

CONIUM

 

(A foltos bürök, Conium maculatum, gyomtársulások, emberi települések, szélesebb utak szélén, elhanyagolt helyeken gyakori. Egyike legmérgezőbb növényeinknek, amelyet a homeopátián kívül vagy házi szerként egyáltalán nem használnak a gyógyászatban vagy egyéb célra. Hasonszerként a piros foltjairól és az egérre emlékeztető szagáról könnyen felismerhető. Legmagasabb ernyősvirágzatú növényeink egyike.)

 

Kellő körültekintéssel és az adagok pontos betartásával - elsősorban az idős személyek kezelésére - használják (homeopátiás geriatricum).

 

Az ingerköhögés, görcsös köhögés mellett az időskorúak különböző panaszaira gyakorol kedvező hatást. A képzelt beteg (hypochonder) állandó panaszainak csökkenése javítja a beteg és környezetének életvitelét.

 

Az ilyen betegre jellemző, hogy tünetei fokozódnak nyugalomban. Kedvezőtlen továbbá a hideg.

 

Adagolás: D6 - D12, alacsonyabb hígításai vénykötelesek.

 

Most emlékeznek meg világszerte Samuel HAHNEMANN (1755-1843) születésének 250. évfordulójáról, valamint Hans- Heinreic RECKENWEG (1905-1985) születésének 100. évfordulójáról.

 

Következő számunkban kivételesen az általuk teremtett homeopátia, illetőleg HOMOTOXIKOLÓGIA alapjait mutatjuk be.

Dr. Rácz Gábor
XI. évfolyam 8. szám

Címkék: homeopátia, köhögés

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.