Homeopátia

Köhögés 4. rész

Köhögés (tussis). A szervezet védekező reflexéről van szó, amely a gyulladásban részt vevő tényezőket, a kóros váladékot, a kórokozó vírusokat és/vagy baktériumokat a külvilágba juttatja.


A homeopátiában használt gyógyszerek jelentős része egyetlen hasonszerből készül (simile remedium). Az utóbbi évtizedekben nagy számban állítanak elő több hasonszerből készülő gyógyszert (komplex, kombinált vagy kombinációs készítmények).

 

Az egyetlen hasonszert tartalmazó gyógyszerek részletes ismertetése ábécésorrendben a Materia medica köteteiben szerepel. Magán a gyógyszeren van a hasonszer neve, javallatok nélkül, ezzel szemben az összetett készítményeken szerepel egy összetevő neve vagy a bejegyzett fantázianév. Ezeken a komplex szereken, esetenként a használati utasításon a javallatokat is feltüntetik.

 

Az összetett készítmények nem a Materia medica kötetekben találhatók, hanem a gyártó által megadott füzetekben, kötetekben. Ezekben az ismertetőkben a komplex készítmények javallatait is részletezik.

 

Októberi számunkban kiragadtuk egy köhögéses beteg által használható összetett gyógyszer nevét és összetételét. A sorozatban előzőleg már szereplő hasonszereken kívül olyanok is találhatók az összetett készítményben, amelyek rövid jellemzését most ismertetjük.

 

A mostani részben a HUSTEEL nevű gyári készítmény további hasonszereinek nevét, rövid jellemzésüket egészítjük ki.

 

ARSENUM JODATUM (ARSENICUM IODATUM, arzénjodid). Olyan betegnél alkalmazandó, aki gyengének érzi magát és fogy, annak ellenére, hogy van étvágya. Köhögés után étvágya fokozódik.

 

Régen az arzént, illetőleg származékait a szervezetet erősítő szerként, továbbá vérbaj kezelésére használták.

 

SCILLA (Urgineamaritima, tengeri hagyma). Vörös változatából készül a kivonat. Szívgyógyszerként használták készítményeit. A homeopátiában olyan betegeknek rendelik, akik vízszintes helyzetben - általában a lefekvést követően – kezdenek el köhögni.

 

CUPRUM ACETICUM (réz-acetát). Görcsös köhögési rohamokban, asztmás köhögésben használatos. Asztmások száraz köhögése estefelé, a "nedves köhögés" pedig a nap első felében, bőséges váladékürítéssel történik. Az is jellemző a betegre, hogy tünetei fokozódnak éjjel, ha ilyenkor hideg vizet iszik. Napközben a hideg víz jótékony hatású.

 

CAUSTICUM HAHNEMANNI (kálium- hidrogénszulfát frissen égetett mésszel kezelve). Ingerköhögésben. Ilyenkor gyakori a vizelet-visszatartási nehézség (incontinentia vesicae urinae). A beteg tünetei fokozódnak a kora reggeli órákban, csökkennek, ha visszafekszik a meleg ágyba. Köhögése fokozódik, amikor hűvös időből meleg szobába tér be. A köhögés éjfél után gyakoribb, mint ugyanabban a környezetben és hőmérsékleten napközben. A szerző neve azért szerepel, mert az előállítási módot, beleértve a lepárlást és a felhasználást, Hahnemann dolgozta ki. A nem homeopátiás gyógyászatban (allopátia) soha nem használták.

 

A köhögésben javasolt másik komplex homeopátiás készítmény:

BRONCHALIS-HELL. A köhögést kiváltó légúti kórfolyamatok kezelésére használt specialitás, amelynek összetételében szerepel:

BELLADONNA (nadragulya, l. 2005. júliusi számunkban)

STICTA (tüdő-zuzmó)

TARTARUS STIBIATUS (hánytató borkő)

CREOSOTUM (bükkfa kátrány, kreozot)

IPECACUANA (hánytató gyökér)

HYOSCYAMUS (bolondító beléndek, l. a júliusi számban)

 

Az összetételben szereplő hasonszerek közül nem ismertettük az alábbiakat:

 

TARTARUS STIBIATUS, ANTIMONIUM TARTARICUM, ANTIMONIUM KÁLIUM TARTARÁT, BORKŐSAVAS KÁLIUM ANTIMONÁT, TARTARUS EMETICUS, (hánytató borkősav). A köptetés (expectoratio) előmozdítására. A tünetek súlyosbodnak fekvő helyzetben, melegben, javulnak felüléskor. A gyermekgyógyászatban és idősebb, asztmás személyeknél is használják. A beteg feltűnően fáradt.

 

CREOSOTUM (a bükkfa kátrányának lepárlása során nyert elegy, amely kreosol mellett guajakolt is tartalmaz). A beteg sovány, étvágytalan. Tünetei fokozódnak hideg hatására.

 

LOBELIA INFLATA (indián dohány). Légzési nehézség, a tüdőasztma tünetei, száraz köhögés. A tünetek reggel fokozódnak.

 

BRIONIA (Bryonia alba, Bryonia cretica, földi tök). Hajlam mellhártyagyulladásra (pleuritis). Ingerköhögés, egyidejűleg gyakori a sokízületi gyulladás. Állapota javul pihenés során, panaszai fokozódnak mozgásra. Köhögése fokozódik, amikor meleg terembe lép, de ugyanakkor ízületi fájdalmai csökkennek.

 

További összetett készítményre példa a BRYONIA COMPOSITUM COSMOPLEX. Összetételében szerepelnek az alábbi hasonszerek:

Bryonia cretica (fehér földitök)

Sanguinara canadensis (vérzőmák)

Aconitum napellus (kék sisakvirág)

Eupatorium perfoliatum

Lachesis muta (lándzsa alakú vipera)

Vincetoxicum hirundinaria (méreggyilok)

Cephaelis ipecacuanha (syn. Psychotria ipecacuanha; hánytatógyökér)

Eucalyptus globulus (eukaliptusz).

Az előzőekben nem szerepelt hasonszerekre legközelebbi számunkban visszatérünk.

Dr. Rácz Gábor
XI. évfolyam 12. szám

Címkék: homeopátia, köhögés

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.