Homeopátia

Köhögés 5. rész

Szamárköhögés


A köhögéses betegek kezelésére szánt, összetett homeopátiás gyógyszerek ismertetését lapunk novemberi számában kezdtük el.A köhögéses betegek kezelésére szánt, összetett homeopátiás gyógyszerek ismertetését lapunk novemberi számában kezdtük el. Láttuk, hogy az előállító gyár használhatja az összetett készítmény fő komponensének nevét. Máskor a név nem utal a hasonszerre, hanem a gyógyászati felhasználásra. Előbbi esetre példa a BRYONIA COMPOSITUM, amelynek teljes összetételét a következőkben jellemezzük.

 

BRYONIA (fehér földi tök, más néven BRYONIA CRETICA. Hasonlít hozzá a fekete földi tök vagy fekete gönye).

 

A száraz ingerköhögés egyik fontos hasonszere.

 

SANGUINARIA CANADENSIS (vérző mák). Földrajzi elterjedésére a tudományos név második része utal.

 

Nőgyógyászati panaszok (vérzéseknek) hasonszere is. Olyan betegeknél alkalmazzák, akire jellemző a gyakori a fejfájás jobb oldalon. Továbbá gyakoriak a vértolulások, piros a nyak bőre és/vagy a fülkagylók. Kiegészítő hasonszere az ingerköhögésnek is.

 

ACONITUM (kék sisakvirág), főleg hegyvidékeink növénye, dísznövényként is termesztik, mérgező. Ebben a készítményben a köhögési ingert csökkenti.

 

EUPATORIUM PERFOLIATUM (nálunk nem terem. Hasonlít a patakok, erdőszélek gyakori növényéhez, az Eupatorium cannabinumhoz, más néven sédkender, kenderpakóca, vízikender).

 

Meghűléses betegek köhögését enyhíti, továbbá influenzás betegek egyéb tüneteit is.

 

LACHESIS MUTA (Amerikában honos kígyó, rokona a nálunk élő viperafajoknak). A kígyóméreg széles körben felhasználható, az ún. polychrest (multichrest) hasonszerek csoportjába tartozik. Ebben a készítményben csökkenti a fulladásos köhögési rohamokat.

 

VINCETOXICUM HIRUNDINARIA, ismerik CYNANCHUM VINCETOXICUM néven is. Száraz gyepekben nálunk is gyakori.

 

Méreggyilok neve utal felhasználására. A növény mérgező, de nagy hígításban alkalmasnak tartották a szervezet méregtelenítésére, más mérgező növények hatástalanítására. Ezért szerepel a homeopátiában.

 

CEPHAELIS IPECACUANHA (hánytatógyökér, használják a helyenként megvastagodott földbeli részét, az ún. húzógyökereket). Egyéb néven is szerepel: URAGOGA IPECACUANHA, PSYCHOTRIA IPECACUANHA. Dél-Amerikában él, termesztik is. Köptető (expectorans), ezért főleg a köhögési tünetek megjelenésekor, a kórfolyamat elején, a kóros váladék kiürítésére használják.

 

EUCALYPTUS (az Ausztráliában őshonos EUCALYPTUS GLOBULUST és egyes rokon fajait használják, hazájában és más földrészeken is ültetik).

 

Az aromaterápiában használt adagokban az illóolajok homeopátiás szerekkel együtt nem alkalmazhatók, azok hatását csökkentik, teljesen meg is szüntethetik. Ezért homeopátiás kezelés alatt nem használunk illóolajos készítményeket (gyógykenőcsöket, szájápolószereket, kozmetikumokat, nem fogyaszthatók illóolajos cukorkák). A bemutatott készítmény előállítása során az eukaliptusz illóolaját eltávolítják.

 

Tablettaként forgalmazzák, étkezés előtt kb. 1 órával a nyelven hagyják szétesni, folyékony vagy szilárd táplálékot csak kb. negyed óra múlva fogyasztunk. Az ajánlott szokott adagot napközben óránként rendeljük, a napi adag 10-12 tabletta heveny esetekben. Hosszas kezelés során általában 3 tabletta a napi adag.

 

 

Számárköhögés

Pertussis. Tussis con vulsiva. A latin szakkifejezések mellett vagy helyett az adattárakban az eredeti közlemények elnevezései is szerepelhetnek: whooping cough (angolul), cocqueluche (franciául), Keuchhusten (németül).

 

Más fertőző betegség, például az influenza kórtüneteinek jelentős része hasonló lehet. Típusos megnyilvánuláskor biztosan felismerhető a szamárköhögés a görcsös köhögésről, amely csecsemők kivételével húzó jellegű (emlékeztet a névadó patás állat bőgésére). A kórokozó egy Bordetella faj (Bordetella pertussis). Egyéb fajok által okozott légúti fertőzés enyhébb lefolyású például a Bordetella parapertussis esetében.

 

Az elsődleges, baktériumos fertőzés okozta szamárköhögést követhetik súlyos felülfertőzések, szövődmények.

 

A homeopátiás kezelés szóba jöhet a következő esetekben: csecsemőknél a védőoltás előtti időszakban; a lappangási időt (általában 7-14 napot) követő kb. 6 hét utáni tünetgazdag állapot után fennmaradó köhögés csillapítására. A tünetszegény kisdedeknél, akiket részesítettek ugyan védőoltásban, de az ismétlések elmaradtak.

 

A "Lege artis" védőoltás esetében is előfordul, hogy ismét fellép fertőzés. (Bordetella pertusis és a nemzetség többi tagja, megörökíti a Nobel-díjas francia orvos, J. BORDET nevét (1870-1961).

 

Az újabb megbetegedés enyhébb lefolyású, mint az első. Ez a gyermekbetegség létrejöhet családon belül, amikor egy idősebb személy hörghurutja kifejezettebbé válik azáltal, hogy alapbetegsége során Bordetella fertőzés léphet fel és megfertőzheti a lakásban levő kisdedeket.

 

A homeopátiás Materia medicában szereplő néhány példa:

 

MEGPHITIS UTORIUS (szkunszk, amerikai görény, a menyétfélékhez tartozó ragadozó). Erős szagú váladékát a prém feldolgozó telepeken gyűjtik be és használják olyan homeopátiás, dinamizált hígításban, amelyben szaga nem érződik.

 

Szamárköhögésen kívül tüdőasztmában is használják.

 

Éjjel fellépő görcsös köhögése miatt is nyugtalanul alszik, lidérces rémálmokra ébred.

 

DROSERA (főleg Droserarotun difolia, kerek levelű harmatfű, tőzeglápos területeken élő, rovarevő, nálunk védett növény).

 

Sorozatunkban többször szerepelt (l. 2005. augusztusi szám).

Dr. Rácz Gábor
XII. évfolyam 1. szám

Címkék: homeopátia, szamárköhögés

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.