Homeopátia

Komplex készítmények

 


Az egyetlen hasonszerből előállított (monokomponensű) gyógyszer és a több kiindulási anyagból összetett (komplex) gyógyszerkészítmény közötti különbségeket ismertetjük a COCCULINE esetében.

 

COCCULINE

Összetétele: COCCULUS 9 CH, TABACUM 9 CH, PETROLEUM 9 CH, NUX VOMICA 9 CH

 

A dinamizálás mértéke azonos mindegyik összetevőnél, első helyen szerepel a névadó hasonszer. A társítás a többi három szernél hatást fokozó (synergikus), egymást kiegészítik. Az eltérő módozatok (modalitások) az egyes hasonszerek jellemzése szempontjából fontosak. Egy-egy betegnél külön-külön felírhatóak azok a hasonszerek, amelyek a legközelebb állnak az adott személy panaszaihoz.

 

COCCULUS

Az Anamirta cocculus délkelet-ázsiai növény magja. Szerepel Anamirta paniculata néven, a hasonszer pedig Cocculus indica formában. A kúszócserje (lián) termése kb. 1 cm átmérőjű, sötétszürke gömbölyű csontár, benne a csontmag (putamen) patkószerűen görbült, ami jellemző a holdmagvúak családjára (Menispermaceae).

 

Gyógyszerképében szerepel a beteg tériszonya (agoraphobia), magasságiszonya (akrophobia), tengeribetegsége (morbus naviticus). Rosszullét léphet fel gépkocsiban, főleg jó burkolatú és rugózású járművön, tehát a kevésbé rázós utakon. Az utas kéri, húzzák fel az ablakot és/vagy kapcsolják ki a légkondicionáló klímaberendezést. Az utazás a vonaton, repülőgépen roszszullétet okozhat. Tünetek: szédülés (vertigo), főleg tarkótáji fejfájás (cephalalgia), félelem (anxietas), émelygés vagy hányinger (nausea), esetenként hányás (emesis).

 

A panaszok nem mindig viselhetők el nehezen. Van például olyan személy, aki utazhatna repülőgépen is, de szívesebben választja a vonatot, pedig nem is alakult még ki előzőleg rosszullét a légben. Amikor első ízben hajó fedélzetén csodálja a látványt, beleértve a tenger hullámzását, örömmel újságolja a korlátnak támaszkodva, hogy vannak ugyan olyan személyek, akik tengeribetegségben szenvednek, de ő kitűnően érzi magát. Amikor elindul útjára a hajó és enyhe hullámzás hatására ringató mozgások lépnek fel, szívesen húzódik meg fülkéjében. A hullámzás erősödésekor tünetei is fokozódnak, pedig sem a hullámokat, sem a távoli tenger tükrét nem látja.

 

Amikor legközelebb ismét vállalkozna tengeri hajózásra, a tervezett indulás előtti napon kezdheti szedni a Cocculust. A hajón másnap szedje rendszeresen gyógyszerét, a kikötőben 1-2 tablettát vagy 5-5 szórógolyócskát (globulus). Szükség esetén óránként adagolja saját magának gyógyszerét, majd ritkábban, ha jól érzi magát.

 

Utazástól függetlenül is gyakran arról panaszkodik, hogy kimerült, "végtelenül" fáradt (exhaustio). Ingerlékeny személy, apróságok miatt bosszankodik, gondterhelt. Van, amikor társaságban meg sem szólal, ha kérdeznek tőle valamit, ecseteli aggályait, töprengéseinek vélt vagy valós okát.

 

Adagolás 7-9 CH, szükség szerint. Törzskönyvi szám: OGYI-HG 68/06/22, 68/13.

 

TABACUM

A dohány (Nicotina tabacum) frissen szedett leveleiből készült őstinktúra, meghatározott dinamizációs fokkal. Előzetesen nem erjesztik.

 

A hasonlóság elve alapján Hahnemann két tanítványa ajánlotta 1831-ben, tehát mesterük életében. Az összetett készítmény, névadó hasonszerétől eltérően: tünetei csökkennek, amikor nem tartózkodik zárt helyen, hanem a kikötőben a hajó fedélzetén.

 

Akkor is csökkennek panaszai, amikor lehunyt szemmel pihen a friss levegőn.

 

Törzskönyvi száma nálunk: OGYI-HGAL 130/03/02, 130/04/02.

 

PETROLEUM

Finomított kőolaj (Oleum petrae). Őslények lebontási termékét képezi, egyes kőzetekben halmozódott fel, természetes előfordulásáról származó szénhidrogének elegye. Hahnemann észlelte, hogy szédülésről panaszkodó betegeinél csökkenti a tüneteket. A panaszok fokozódnak nyirkos, hűvös időben, kimaradnak nyáron a zivatarok, viharok kivételével. A névadó hasonszertől eltérően panaszai csökkennek étkezéskor.

 

Törzskönyvi nyilvántartás: OGYI-HGAL 179/01.

 

NUX VOMICA

Az ebvészmag (Strychnos nux-vomica) az ún. nagy hasonszerek közé tartozik. Dél-ázsiai eredetű, a gömbölyű termésekben képződő, 1-2,5 cm átmérőjű, korong alakú magokból készülnek hígítások.

 

Gyógyszerkép: ingerlékeny, izgága személy, viszonylag nyugodt főétkezések után, ilyenkor elálmosodik.

 

Adagolás 15-30 CH egyszer naponta vagy kétnaponként. Magasabb potenciát használnak magatartási zavarok csökkentésére.

 

Nyilvántartási szám: Strychnos Nux-vomica OGYI-HGAL 19/08/02, 19/16, 19/19, 19/21.

 

A COCCULINE vény nélkül szintén kiadható. Megelőzés és kezelés céljára egyaránt alkalmas. A dinamizációs fokozatot az eredeti 4 CH-nál magasabb potenciaként forgalmazzák, ami még inkább szavatolja a biztonságos adagolást, annak ellenére, hogy mindhárom növényi eredetű fő hatóanyag (a pikrotoxin, nikotin, sztrichnin) erős hatású. A homeopátiás gyógyászati irányzaton kívül a gyógyszeres kezelésből kiszorultak.

Dr. Rácz Gábor
XIV. évfolyam 12. szám

Címkék: Cocculine, Cocculus, homeopátia, komplex készítmények, Nux vomica, Petroleum, tabacum

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.