Homeopátia

Komplex készítmények (2)


A Hahnemann-féle monokomponensű készítmények jelentik az eredeti - ma klasszikusnak nevezett - hasonszenvi gyógymód alapját. A gyógyszeripar fejlődése során, majd az egyre több gyári gyógyszer bevezetésétől kezdve a homeopátiában elterjedtek az összetett, komplex készítmények.

 

Az egyetlen hasonszer (simile remedium) és a több kiindulási anyagot tartalmazó összetett (komplex) készítmények közötti különbségeket táblázatba foglaltuk.

 

Komplex készítmény szemléltetésére szolgálhat a SPASCUPREEL TABLETTA (OGYI-HGAL 132/01).

Összetétele:

1 tabletta tartalmaz: Colocynthis D4 (sártök), Ammonium sulfuricum D4 (ammóniumszulfát), Atropinum sulfuricum D6 (atropinszulfát) Veratrum D6 (fehér zászpa), Magnesium sulfuricum D6 (magnéziumszulfát), Gelsemium D6 (vadjázmin)

egyenlő arányban 30-30 mg

 

Agaricus D4 (légyölő galóca), Chamomilla D3 (orvosi székfű virágzó föld feletti rész), Cuprum sulfuricum D6

egyenlő arányban 15-15 mg

Aconitum D6 (sisakvirág) 60 mg Passiflora incarnata D2 (golgotavirág) 15 mg

(a sorrend a gyártót érdekli, mert az egyes hasonszereket külön-külön dinamizálják, majd az egyes hasonszereket a potencia fokának megfelelően a technológiai folyamat előírása szerint végül tablettázzák.)

 

I. Monokomponensű készítmény II. Komplex készítmény
1. A hasonszer nevével szerepel, vonatkozik a beteg alkatára, panaszaira, tüneteire és az utóbbiakat csökkentő vagy fokozó tényezőkre (modalitás). 1. A készítmény nevében szerepelhet egy vagy két hasonszer a sok közül, amelyet tartalmaz, és feltüntetik az összetett jelleget. A készítmények fantázianéven is szerepelhetnek.
2. A hasonszer elsősorban tüneti kezelésre alkalmas (semiológiai, symptomatikus, phaenomenológiai jellegű gyógykezelés). Biztosíthat oki kezelést is, kórtani szempontok szerint (aethiológiai gyógykezelés). A gyógyszeren nem szerepel csak a hasonszer neve, nincs betegtájékoztató, a kezelési módot a homeopátiás képesítéssel rendelkező orvos írja fel. Egy adott hígítástól kezdve nem vényköteles. 2. A készítményt kísérő betegtájékoztatón szerepel a kezelés célja, a javallat feltüntethető. Elsősorban az előtérben álló panaszokra összpontosít, célja – ahol lehetséges – az oki kezelés. Nem vényköteles, de a legtöbb országban szintén kizárólag gyógyszertáron keresztül forgalmazható.
3. A készítmény dinamizált, a potencia fokát fel kell tüntetni. 3. Az összetételben szerepelhetnek nem dinamizált őstinktúrák. Előfordul, hogy egyes összetevők azonosak a fitoterápiában használt javallattal, tehát hiányzik a simile elv.
4. A javallat nem szerepel a gyógyszeren. 4. Javallat általában szerepel, vagy csak egy általános jellegű mondat: „A szervezet
öngyógyító törekvésének serkentése…”
5. A gyógyszerkép megtalálható a Materia medicaban és a Repertórium egyikében-másikában. 5. Az ún. repertorizálás csak egyes szoftverekben szerepel.
6. A bejegyzés, illetőleg törzskönyvezés nálunk az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) hatáskörébe tartozik. 6. Ugyanaz a helyzet, mint a monokomponensű gyógyszerek esetében.
   

Vivő hígítószerek: laktóz és magnéziumsztearát.

Javallat: Görcsös állapotok (gyomor, bél, epehólyag, méh, húgyutak simaizomgörcse, továbbá harántcsíkolt izmok merevsége). Ellenjavallat: laktóz-túlérzékenység (intolerancia).

Mellékhatás: ritkán allergiás bőrtünetek.

Adagolás: 3x1 tabletta naponta, a nyelven (supralingualisan) vagy a nyelv alatt (sublingualisan), amíg szétesik. Heveny esetekben 2 óra hosszat minden 15. percben 1-1 tabletta.

 

Megjegyzések: A komplex készítmény teszi lehetővé, hogy a simaizmok és a harántcsíkolt izmok görcsére (utóbbiak merevségére) egyaránt javallható.

Az egymagában adott hasonszer (monokomponensű gyógyszer) rendszerint nem általában ható görcsoldó, a zsigerekben éppen úgy hat, mint a húgyutakban. A COLOCYNTHIS hat az emésztőrendszeri görcsös állapotokban, de egyes idegrendszeri panaszokban is. Az ACONITUM elsősorban a környéki (perifériás) idegfájdalmakban javallt. Az AGARICUS (Amanita muscaria) a muszkarinotrop ingerfogó készüléken (receptoron) keresztül hat.

A fenti előnyök mellett minden ún. fix összetétel nem biztos, hogy egyformán hat az egyes betegekre. Ezért jelent előnyt a homeopátiás kezelésre jogosult orvos által felírt recept (magisztrális vény), amely egyénenként választja a legmegfelelőbbnek tűnő potenciát és annak adagját. Mindez lehetővé teszi, hogy annál az egy betegnél megfigyelt eredményeit szükség szerint módosítsa a rendszeres megfigyelések (observatio) során.

Dr. Rácz Gábor
XIV. évfolyam 11. szám

Címkék: homeopátia, komplex készítmények, monokomponensű készítmények, Spascupreel tabletta

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.