Homeopátia

Lábszárfekély


A lábszárfekély (ulcus cruris) kialakulásának előjele (a prodomális szakaszban): az alsó végtag vénás pangása. A lábfej szélén gyakori a bőrben és a bőr alatti rétegekben, a talp körül láthatóvá váló érhálózat (corona paraplantaris phlebectetica).

 

Ezt a kórjelt követhetik a boka feletti területeken megjelenő színelváltozások, foltok, akár felhalmozódás (hyperpigmentácio), akár festékhiány (depigmentácio) miatt. Esetenként helyi bőrkeményedések is felléphetnek (scleroderma circumscripta).

 

Mindezek előjelei egy lehetséges folytonossági hiány kialakulásának. Ha létrejön, nehezen gyógyul, területének folyamatos kiterjedése viszont gyakori (ulcus varicosus).

 

Lényegében véve az idült vénás elégtelenség következményeként alakulhat ki (insufficienta venae chronica). Nevezik vénás tünetegyüttesnek, kóroktani szempontból pedig trombózisos vagy trombózis utáni (postthromboticus) tünetegyüttesnek.

 

A lábszárfekélyt megelőző szakaszban a látható jelek mellett egyéb panaszok is felléphetnek. A beteg „nehéznek” érzi lábát, feszülést jelez, „ég” a talpa. Tünetei fokozódnak állás során és után, csökkennek sétálás közben. Estefelé fokozódik a bokavizenyő (oedema perimalleolaris), amely vízszintes helyzetben csökken, ágynyugalom után reggelre elmúlik. A reggel vásárolt cipőt délután visszaviszi, mert szorítja a lábát. Felkelés előtt ajánlott a szorító (compressios) pólya felcsavarása, még mielőtt lelépne fekvőhelyéről.

 

Hosszabb ideje fennálló vizenyő során kifejezettebb a bőrkeményedés képződése (dermato-lipo-sclerosis), ezt esetenként követheti pikkelyek keletkezése a bőrön, mészlerakódás (calcinosis cutis circumscripta dystrophia), a hajszálerek gyulladása (capillaritis alba), ekcémák jelenhetnek meg.

 

A visszérbetegség ismételten szerepelt lapunkban, ebben az évben a májusi és a júniusi számokban dr. Bihari Imre cikkeiben. A Fitoterápia c. rovat áprilisi, májusi és júniusi írásaira is utalhatunk.

 

A vénás lábszárfekély egyes formái a szokottnál is nehezebben válaszolnak a kezelésre. Ez lehet a helyzet magasvérnyomás-betegeknél, főleg nőknél, a 40. és 60. életév közötti időszakban (ulcus cruris hypertonicum Martorell).

 

A verőér (ütőér) elzáródásos megbetegedéseiben (thrombangiítis obliterans, régebben endarteritis obliterans néven ismertük, a mindennapi szóhasználatban érszűkületnek nevezzük) cukorbetegek, magasvérnyomás-betegek esetében okoz gondot. Különösen az előbb említett betegeknél indokolt a lábfej, tehát nem csak a lábszár rendszeres vizsgálata, ápolása.

 

Lábszárfekélyes betegnél az első, kis terjedelmű fekély megjelenésekor és a begyógyulás után várhatunk eredményt a homeopátiás kezelés hatására. Két hasonszert mutatunk be, majd felsorolunk néhányat azok közül, amelyek a repertóriumokban, illetőleg a Materia Medicában szerepelnek.

 

CARDUUS MARIANUS. Nálunk is termeszthető a máriatövis, mai nevén Silybum marianum. Az őstintktúra a kaszattermésekből készül.

 

A fitoterápiában több mint 30 éve használják az ún. májvédő, mindenképpen hepatrop jellege miatt. Csökkenti a károsító anyagok hatását kísérleti körülmények között és a klinikai felmérések alapján. Kedvezően befolyásolja, védi a máj parenchima-sejtek (hepaticyta) felületi hártyájának szerkezetét. Bizonyíthatónak tekinthető a májsejtek belső állományára, anyagcseréjére gyakorolt hatása is.

 

A homeopátiában májbetegek kezelése mellett vénás megbetegedések hasonszerének is tekintik.

 

Adagolás: D3 – D6, 20-20 csepp naponta 3-szor, huzamosabb ideig (hónapokig).

 

FLUORICUM ACIDUM (Acidum fluoricum, fluorsav).

 

Lábszárfekélyes betegeknél akkor javallt, ha erős a viszketés (pruritus), amely hidegre csökken, melegben fokozódik.

 

A fekély széle egyenetlen.

 

A betegre gyakran jellemző, hogy kitartóan végez fizikai munkát, szellemi tevékenység során viszont türelmetlen. Általában megnyerő, derűlátó személyiség, jókedve azonban könynyen átcsap aggályoskodásba, ilyenkor alaphangulata megváltozik. Ezek a vonások hosszabb együttlét során derülnek ki, derűs alaptermészete miatt.

 

Adagolás: 5CH – 9CH, kétszer naponta 5-5 globulus.

 

A lábszárfekély kialakulásának megelőzésére, kisebb fekélyek kezelésére. Utóbbi esetben D6 naponta 3-szor. Egy hónap után egyhetes szünet, majd a kezelés folytatható ugyanígy, megszakításokkal.

 

A további választékból néhány példa: AESCULUS, ARSENICUM ALBUM, CALCIUM FLUORATUM, CALENDULA OFFICINALIS, CARBO VEGETABILIS, HAMAMELIS VIRGINIANA, LACHESIS, LYCOPODIUM, MERCURIUS CORROSIVUS, PULSATILLA.

 

Egy-egy hasonszer, összetett (komplex) készítmény helyi használatra is alkalmas, utóbbiaknál a vivőanyag fontos. Általában a fekély szélén, ép bőrfelületen alkalmazzák.

Dr. Rácz Gábor
IX. évfolyam 8. szám

Címkék: homeopátia, lábszárfekély

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.