Homeopátia

Légzőrendszeri hurutos megbetegedések 1. rész


Az összetett homeopátiás (komplex) készítmények általános jellemzése után (l. 2008. novemberi számunkban) a megfázásos betegek kezelésének lehetőségei közül választunk ki néhányat.

 

Engystol (OGYI-HGAL 101/01)

Összetétel (tablettánként): Vincetoxicum D6, D10, D30 (egyenként 75 milligramm), Sulfur D4, D10 (egyenként 37,5 mg)

 

Mindössze két hasonszert tartalmazó, szopogatásra szánt (buccalis), nyelv alatti (sublingualis) tabletta, különböző dinamizációs fokozatnak megfelelő potenciákkal. Homeopátiás orvosi vények (magisztrális receptek) esetében is előfordul, hogy egyazon hasonszer többször is szerepel, különböző hígításban. Nem elírásról van szó. Az eltérő dinamizáció ebben az esetben összefügg az egymástól kismértékben különböző vírusok szerológiai típusainak jelenlétével. Az elsődleges (vírusos) fertőzést követően kifejlődő baktériumtörzsekre is érvényes megoldás.

 

Vincetoxicum

A Vincetoxicum hirundinaria méreggyilok vad paprika néven is szerepel, mert termése emlékeztet a hegyes zöldpaprikára. Szárazabb, sziklás, bokros területeken csoportosan is megjelenik. Tudományos neve szerint ellenméreg (antidotum), "legyőzi a káros anyagokat" (vincere győzelmet jelent latinul). Szerepelhet Cynanchum vincetoxicumként is.

 

A legelésző háziállatok általában kikerülik. Mérgezést okozhat, ha nagyobb mennyiségben található a téli időszakra biztosított szénában. Egyes megállapítások szerint fokozhatja az immunrendszer sejtes elemeinek hatását egyes kórokozókkal szemben.

Törzskönyvi száma: OGYI-HGAL 201/01 - 201/03

 

Sulfur

Az elemi kén különböző élettani folyamatokban vesz részt. Gyakori hasonszer a homeopátiában (synchrest). Javallat - többek között lázas betegnél, a nyálkahártyák fertőzéses gyulladásaiban. A kezelést az első tünetek fellépésétől kezdve ajánlott megkezdeni. Influenzás betegeknél nem befolyásolja a védőoltás hatását.

Törzskönyvi száma: OGYI-HGAL 5/08 - 5/28

 

Gripp-Heel tabletta (OGYI-HGAL 035/01)

Összetétel (tablettánként): Aconitum D4 (120 mg), Bryonia D4 (60 mg), Lachesis D12 (60 mg), Eupatorium D3 (30 mg), Phosphor D5 (30 mg)

Három növényi eredetű hasonszer társítása kígyóméreggel és kémiai elemmel.

 

Aconitum

A sisakvirág nemzetség fajai közül a homeopátiás Materia medicában általában az Aconitum napellust jelölik meg hasonszerként. Gyűjtőnév a növényrendszertanban, egymáshoz hasonló, kékvirágú fajokat foglal magába.

 

Az európai sisakvirág fajok és alfajok közül többet írt le elsőként Gayer Gyula (1883-1932) északnyugat-magyarországi jogász. Kutatásainak eredményei mai is érvényesek.

 

Az Aconitum nemzetség minden tagja erősen ható méreg. Régebben a gumós gyökerek képezték gyógyszerek kiindulási anyagát, ma a homeopátiában általában a virágzó föld feletti hajtások. A készítményeket - egyebek mellett - magas lázzal járó állapot esetében használják.

Törzskönyvi száma: OGYI-HGAL 4/05 - 4/21

 

Bryonina

A földi tök, másik nevén gönye, piros és fekete bogyójú fajai kacsokkal kapaszkodnak fákra, bokrokra, sövényekre, kerítésekre. Akárcsak a sisakvirág, kizárólag a homeopátiában használható. Ebben az esetben is (monokomponensű készítményekre utalunk) a kórtani helyzet megállapításáig.

Törzskönyvi száma: Bryonia cretica néven (Bryonia dioicanak felel meg) OGYI-HGAL 28/13 - 28/20.

 

Eupatorium

Az Eupatorium perfoliatum, átnőtt sédkender, és egyes készítményekben az Eupatorium cannabinum, kenderpakóca. Utóbbi nálunk patakok mentén, mocsaras helyeken, ligetekben, erdei utak mentén terem. Az elsőnek említett faj amerikai, nálunk is termeszthető.

 

A náthás betegnek magas láza van, szemtáji fájdalomról panaszkodik. A kenderpakóca immunrendszerre gyakorolt hatását bizonyítottnak tekinthetjük.

Törzskönyvi száma: OGYI-HGAL 83/05 - 89/14 (E. perfoliatum).

 

Lachesis

A kígyómérgek közül a leggyakrabban használtak egyike. A Lachesis muta, másik nevén Crotalus mutus közép- és dél-amerikai viperafélék. Sokirányú homeopátiás alkalmazása közül figyelmet érdemel a torokfájás szorító érzéssel, garatmandula-gyulladással.

Törzskönyvi száma: OGYI-HGAL 113/04 - 113/05

 

Phosporus

Az elemi foszfor gyógyszerképe: gyenge alkatú (leptosom), erőtlen (astheniás), gyermekkorától kezdve. Hideg levegőn rekedtté válik. Tüdőgyulladásra hajlamos (bronchopneumonia, pneumonia).

Törzskönyvi száma: OGYI-HGAL 9/11 - 9/19

 

Megjegyzés: A törzskönyvezési vagy bejegyzési (regisztrációs) utalás olyan készítményekre vonatkozik, amelyeket az európai követelményeknek megfelelően állítanak elő. Az összetett készítmények törvényileg védettek. A kiindulási anyagokat és a belőlük előállított homeopátiás készítményeket kizárólag gyógyszertárak forgalmazhatják. 

Dr. Rácz Gábor
XV. évfolyam 1. szám

Címkék: Acotinum, Bryonia, Engystol, Eupatorium, Gripp-heel, homeopátia, Lachesis, légzőrendszeri hurutos megbetegedések, Phosphorus, sulfur, Vincetoxicum

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.