Homeopátia

Materia Medica és a repertórium 4. rész

A homeopátiás rendelés lehetőségei


A homeopátia a gyógyszeres kezelések között az alternatív lehetőségek egyike. Az alternatív kezelések sajátosságai, egyebek között:

 

• A haszon/kockázat mérlegelése a rendelkezésre álló egyéb, esetleg korszerűbb gyógyszeres kezeléshez viszonyítva.

• Nagy szerepe van a régi megfigyelések és tapasztalatok együttesének, a jelenleg bizonyított hatás ismeretének alig van jelentősége.

 

Nehezen érthető, hogy a sok száz-, akár ezeréves tapasztalatok ellenére miért nevezik a mai lehetőségeket összehasonlítás szándékával „hagyományos gyógyászatnak”. A jelenleg rendelkezésünkre álló gyógyszerek abszolút többsége néhány éve vagy évtizede szerepel a terápiában. Kivételként használnak ma néhány olyan gyógyszert, amelyet a 19. század közepe óta forgalmaznak (például a nitroglicerint).

 

A valóban hagyományos gyógyászatban ma is nagy becsben tartják a Panax ginseng nevű távol-keleti növényt. A Panax nemzetség név arra utal, hogy az ókori görög Panakeia, a gyógyászat megszemélyesítője, varázslatos erővel mindent meggyógyít. Ő bocsátotta az emberiség rendelkezésére a csodaszereket, panaceákat. Meg is volt a családban a hagyomány, hiszen Aszklépiosz volt az apja, akit a rómaiak is tiszteltek Aesculapius néven.

 

A Panax ginseng azzal hívta fel a sámánok, gyökérvágók (rhizotomosz) figyelmét, hogy e növény gyökere emberi alakra emlékeztet. A gyökér fej, a koponya, a gyökér törzsének két-két elágazása jelzi a végtagokat. A holisztikus orvoslás és az antropozófiás medicina azért tekinti mindent gyógyítónak ezt a csodagyökeret, mert az egész embert testesíti meg. A lélek nem kézzelfogható, a koponyában van a székhelye.

 

A ginszeng örök életű, ami arra utal, hogy elsősorban az idősödés következményeit késlelteti. A gyógyászatban a geriatrikumok csoportjába sorolják, mert az időskorban kialakuló betegségeknek, leépülési folyamatoknak a megelőzésére, részben a következményeire gyakorol hatást. Pontosan ismert hatóanyagai csökkentik a magas vérnyomást (antihypertensivum), a vér koleszterinszintjét, de fokozzák egyes belső elválasztású (endokrin) mirigyek hormontermelését. Növeli a kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni alkalmazkodást (adaptogén gyógynövény). Javítja a gondolattársítást, a megfigyelőképességet, nem vált ki izgalmi állapotot, emeli a fájdalomérzés-küszöböt (antinociceptív hatás).

 

A „korszerű tudományos gyógyászatban” nagy becsben tartják a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) levélkivonatait az agy működésére gyakorolt kedvező hatása miatt. A valeriána (Valeriana officinalis) gyökérzetének kivonata izgatja ugyan a macskákat, de embernél nyugtató hatású (sedativum), ezáltal az alvásra is kedvezően hat. Az orbáncfű (Hypericum perforatum) ismét előtérbe került, mert a kedélybetegek kezelésére szolgál (antidepresszívum).

 

Nemcsak egy-egy növény rendelkezik kedvező gyógyhatással, hanem a sok összetevőkből készült szerek is. Az előző évszázadokban nagy becsben tartották az elixíreket:  borszeszes kivonatok (extraktumok), amelyek több növényen kívül cukrot is tartalmaztak. Az Elixirum proprietatis Paracelsi egyebek mellett besűrített aloelevet, mirhát, sáfrányt tartalmazott. Híres volt az életelixírje: Elixirum vitae.

 

Amikor kezdett feledésbe merülni, az elixír helyét átvették a svédcseppek, amelyek többtucatnyi növény kivonatát tartalmazzák. Sok hatóanyagukból a szervezet kiválasztja azokat, amelyekre szüksége van. Ezáltal az egész szervezet életműködési zavaraiban használhatók.

 

A mérgezések mindig veszélyt jelentettek az ember számára, akár szándékosan, akár a saját szervezetünk vagy közérzetünk egészségét, sőt életét fenyegették. Az ellenszereket már alkimisták is előállították, gyűjtőnevük arkána (arcana) volt.

 

A környezeti ártalmaknak jutott az utolsó hely. Kivédésükre Hans-Heinrich Reckeweg (1905–1985) orvos dolgozta ki azokat a készítményeket, melyek homotoxikológiai elméletéből indulnak ki. Szemlélete és gyógykészítményei hasonlóságot mutatnak a homeopátiához. Ezáltal is összefüggő rendszer alakult ki a választható irányzatok közé tartozó alternatív gyógyászatban, hidat építve az emberiség történelmének kezdete és a jelenkor között.

 

 A homeopátiás ellátás lehetőségei közül kiemelünk néhányat.

a) Az orvos két rendelőt tart fenn, és a betegnek vagy az egyiket, vagy a másikat javasolja. Erre azért van szükség, mert amennyiben a homeopátiás kezelést el tudja vállalni, ígéretesnek tartja, betegével megbeszél egy időpontot, amelyben biztosítható az első homeopátiás vizsgálathoz szükséges 60-90 perces időtartam. Amennyiben a beteg magával hozza előző vizsgálati eredményeit, az orvos egybeveti saját megállapításaival és felírja a homeopátiás szert, hasonszert (simile remedium). Amennyiben első elképzelése jónak bizonyult, ugyanazzal folytatja a kezelést, szükség szerint módosíthatja az adagolást és/vagy kiegészíti egy második hasonszerrel, például egy alkati szerrel. Amennyiben a várt eredményt nem tekinti megfelelőnek, felír más hasonszert. A legmegfelelőbbet simillimumnak nevezik.   A beteg sokszor azért választja a homeopátiás kezelést, mert nehezen veti alá magát a küldözgetéssel, várakozással járó helyzetnek.

 

b) Magyarországon is működtek kizárólagosan homeopátiás kórházak, és világszerte létesítenek ma homeopátiás szanatóriumokat, klinikákat vagy klinikai osztályokat, előnyei hasonlóak, mint általában a járóbeteg- és az intézeti fekvőbeteg-kezelés esetében.

 

c) Ideálisnak mondható helyzet: klinika, amelyen egy osztályt vagy néhány kórtermet tartanak fenn homeopátiás gyógykezelés céljából. Az általunk ismert egyik klinikán a professzor az általános orvostudományi karon kísérletes gyógyszertant tanít (természetesen külön erre a célra szolgáló épületben), a felsőbb évfolyamok hallgatóinak viszont klinikai gyógyszertant oktat. Az orvostanhallgatók a klinikai gyakorlatok keretében a beteg ágyánál ismerkednek meg a homeopátiával. A professzor kíséretében van a klinikai gyógyszertár vezetője. Együtt egyeztetik betegük helyzetét a gyógyszerképpel. A gyógyszerész átveszi a homeopátiás vényt. Képesítése: orvosi gyógyszerész (medical pharmacist). Egyre közelebb kerül egymáshoz orvos és beteg, a rendelési idő lerövidül 10-20 percre, de a kapcsolat folyamatos marad.

Dr. Rácz Gábor
XVI. évfolyam 11. szám

Címkék: homeopátia, Materia Medica

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.