Homeopátia

Menstruációs zavarok 1. rész


A menstruációs zavarok (dysmenorrhoea) felléphetnek az ivarérett életkor kezdetétől a végéig. A nemi érettség elején, a serdülőkorban jelentkező első havivérzésre (menarche) Európában a 10. életévtől a 12-13-ig számíthatunk. A menstruáció kezdete több tényezőtől függ. Öröklött sajátságokon túlmenően befolyásolja az alkat, az éghajlat. Földrészünk északi területein később lép fel, mint délebbre.

 

A kisebb-nagyobb rendszerességgel ismétlődő menstruáció kimarad a 45–48, illetve az 50–52 éves kor között (menopausa). Ez jelenti a változás korának kezdetét. A nemi virágzás végétől az öregedés koráig tart (climax, climacterium).

 

Tájékoztató jellegű számítás szerint az első és az utolsó menstruáció között általában 40 év telik el. Ha évenként 12-szer lép fel, akkor közel 500 alkalommal jelentkezik. Ez a szám csökken a terhességek gyakoriságától, időtartamától, a szoptatási időtől függően.

 

Egyes személyek számíthatnak panaszokra. Miután ezek ismétlődő jellegűek, előző ciklusok során már felléptek – a kezelést a korábbi tüneteknek megfelelően állítjuk be. Figyelembe vesszük az alkati sajátságokat, a panaszok jellegét és azt, hogy a folyamat során mikor léptek fel. A tünetek jelentkezhetnek a menstruáció előtti napokban (praemenstruátio), ezek képezik a menstruáció előtti tünetegyüttest (praemenstrualis syndroma, PMS), másoknál a menstruáció alatt, ritkábban utána.

 

A menstruációs ciklus a vérzés első napjától a következő vérzés kezdetéig tart. A ciklus hossza, átlagos értékben kifejezve, 29 és fél nap. Az általános időtartamtól való eltérések összefüggésbe hozhatók külső okokkal, az ingadozások lehetnek nagyobbak, de kifejezetten egyéni, alkati jellegük is gyakori.

 

Egy cikluson belül a vérzéssel járó váladék képződése 1–4 nap közötti ideig tart. Ezután következik a menstruációs vérzés utáni időszak, ennek hossza: a 3–5. naptól a 12. napig (postmenstruum). A 13. és a 16. nap között van a két menstruáció közötti szakasz (intermenstruum, intervallum), majd megkezdődik az újabb menstruáció előkészítő szakasza (praemenstruum) az előző vérzéstől számított 17. és 28. nap között.

 

A havivérzés (menorhoea) során a méh nyálkahártyájának felső (az egész méhet tekintve legbenső) rétege lelökődik és kiürül a szervezetből.

 

A menstruáció természetes folyamat. Meg kell különböztessük az egyéb okra visszavezethető esetleges nőgyógyászati vérzésektől, amelyek nem élettani folyamatok, hanem kórosak. A méhvérzés (metrorrhagia) a menstruációs ciklustól függetlenül jelenhet meg, nem függ össze a peteéréssel (ovulatio). A kóros folyamat, tehát a méhvérzés okának kiderítése és a folyamat kezelése szakorvos hatáskörébe tartozik. A kivizsgálással nem kell 7 napnál tovább várni.

 

A menstruációs zavarok homeopátiás kezelési lehetőségei közül mutatunk be néhány hasonszert.

 

CIMICIFUGA RACEMOSA (szerepel ACTAEA RACEMOSA néven is. A poloskavész nevű boglárkaféle gyöktörzse. A növény Észak-Amerikából származik, nálunk is termeszthető).

 

Tipikus tünetei ingerlékeny személynél jelentkeznek. Fájdalmai áramütésszerűek, hirtelenül lépnek fel. Gyakori a fejfájás, az egyéb fájdalmak lehetnek tartósabb jellegűek. Az érintettet állandóan foglalkoztatja a betegségtudat. Tünetei fokozódnak zárt térben, amelyből szívesen szabadulna, kiugrana. Ilyen alkalmakat lehetőségei szerint kerül, azoktól fél. Inkább lépcsőn közlekedik, mint felvonóval. Nem jól érzi magát jármű szűk belterében (claustrophobia). Jellemző a hajlam a bőbeszédűségre (logorrhoea), ami elsősorban egészségével kapcsolatos, elmondja az összefüggéseket szenvedése és a valódi vagy vélt külvilági tényezők között. Gyakran panaszkodik fülzúgásra (tinnitus). Túlzottan érzékeny mások által alig észrevett zörejekkel szemben. Zavarhatják a mesterséges fényforrások. Panaszkodhat szemfájdalomra (ophtalmodynia), szemgolyó mögötti (retrobulbaris) fájdalomra.

 

Előfordulhat emlőfájdalom (mastodynia, mastalgia). A bal emlőnél és közvetlenül alatta jelentkező szúró, szaggató, hasogató, nyilalló érzést szívfájdalomként (cardialgia) éli át, különösen ha a bal karba is besugárzik.

 

Mindezek nem lépnek fel egy időben, hanem hol itt, hol ott jelentkeznek újra meg újra.

 

Előfordul petefészektáji fájdalom (ovaralgia). A menstruáció elmaradhat (amenorrhoea, menostasis), vagy hol hamarabb, hol késéssel kezdődhet. Minél több a véres váladék, annál inkább fokozódnak panaszai.

 

Vizsgálat során egyes csigolyák nyomásérzékenyek, főleg a tövisnyúlványnál (processus spinosus). Hátfájás léphet fel, amely tartós (dorsalgia) vagy ismétlődik.

 

Medencetáji fájdalom a csípők irányában, kisugározhatnak a combba.

 

A tünetek inkább reggel lépnek fel, egy adott izomcsoport ismételt igénybevételekor napközben bármikor, főleg a ciklus alatt. Panaszai csökkennek meleg hatására, a fejfájást inkább a hideg csillapítja. Étkezés alatt is javul az állapota.

 

Adagolás: D 3 – D 6.

 

Összetett készítmény a Cimicifuga-Homacard (cseppek).

 

További hasonszereket lapunk következő számában ismertetünk.

Dr. Rácz Gábor
VIII. évfolyam 8. szám

Címkék: homeopátia, menstruáció

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.