Homeopátia

Migrén 2. rész


Előző ismertetésünkben az egyszerű, egyetlen hasonszerből előállított (monokomponensű) készítményekről volt szó. Az összetett (multikomponensű, komplex) gyógyszerek jellegére vonatkozóan egyetlen példából indulunk ki. A SPIGELON tabletta és cseppek formájában forgalmazott, összetett homeopátiás gyógyszert választottuk, amelyet különböző jellegű fejfájásokon kívül migrénes betegek is használhatnak.

 

Spigelon tabletta

Összetétel: Natrium carbonicum D3
Spigelia D3 egyenlő arányban,
Belladonna D3 tablettánként 30 mg
+ Bryonia D3 + Acidum silicium tablettánként 60 mg
Gelsemium D3 + Thuja D16
Melilotus officinalis D3  

 

(Azokat a hasonszereket, amelyeket előző közleményeinkben, 2004-ben nem említettünk a migrénre vonatkozó hasonszerek között, + jellel láttunk el.)

 

Valamennyi hasonszer, amely a fenti összetételben található, külön-külön is hozzáférhető az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) törzskönyvezett gyógyszereként, tehát nálunk hivatalosan is engedélyezett.

 

Adagolás: általában 3x1 tabletta naponta, a nyelv alá helyezve, ahol szétesik és felszívódik (szublingvális adagolás).

 

Felhasználás: Migrénes rohamban az aura (lásd előző számunkat) első tüneteinek jelentkezésekor egy tabletta, majd két órán át 15 percenként egy-egy tabletta.

 

A cseppek esetében az ajánlott fenntartó adag 3x10, esetenként 3x15 csepp naponta, ugyanabban az órában, például reggel éhgyomorra, 20-30 perccel étkezés előtt, kevés folyadékba cseppentve. A 3 +-szal jelölt hasonszer közül a BRYONIA (földitök vagy gönye) a fitoterápiában ma már nem használt, széles körű alkalmazása a homeopátiában kiterjedt az erős fejfájásokra is; a THUJA megjelölés ebben az összetételben a Thuja occidentalisra vonatkozik, szintén erős hatású. Az Acidum silicium a törzskönyvben SILICEA néven szerepel (kovasav).

 

A készítmény arra utal, hogy az összetett (komplex) homeopátiás szereket társíthatják is. Ez a jelenség a kortárs változások jele, eredetileg a ma klasszikusnak nevezett, hahnemanni homeopátiában általában egyetlen hasonszert adagoltak, ritkább volt a társítás egy másodikkal.

 

Azokban az országokban, amelyekben a homeopátiás szakképesítésű orvosok esetenként nagyobb számú hasonszert társítanak egyetlen készítmény formájában (magisztrális vényként), lényegé­ben véve hasonlóképpen járnak el, mint kiválasztott példánk esetében a gyári készítményeknél összetett gyógyszerek esetében.

 

A lényeges különbség, hogy a magisztrális vény alapján, gyógyszertárakban készülő összetett készítményeket kifejezetten az egyéni esetekre nézve állítják össze, az illető betegre vonatkozó, leginkább hasonszer jellegűek közül a legmegfelelőbbeket. Végső soron az összetett gyári készítmény esetében egy olyan gyógyszert állítanak össze, amelyet a gyártó tekint a leghatásosabbnak – példánk esetében a migrénes betegek széles rétege számára –, míg a szakorvos minden egyes migrénes betegének válogat össze hasonszereket. A gyári készítmény összetételén nem lehet változtatni, de ez természetesen nem von le semmit a készítmény értékéből. A homeopátiás orvos esetenként minden betegnek olyan összetételt gondol megfelelőnek, amelyben az egyéni tényezőket veszi figyelembe. A magisztrális vény írása időigényesebb, de előnye, hogy rendszeresebb kapcsolatot teremt a beteg és kezelője között. A kezelés eredményessége alapján változtat az eredeti rendelvény összetételében szereplő hasonszerek arányán, egyeseket ki is hagyhat és felírhat olyat is, amely kezdetben nem szerepelt az összetételében.

 

Az összetett készítmények rendelése során van egy átmeneti megoldás a vázolt két adottság: gyári készítmény vagy magisztrális vény között. Kézenfekvő, hogy olyan helyzetben, amikor magisztrális vényre nem készítenek gyógyszert, az orvos a hozzáférhető, egy hasonszerből készült gyógyszerformát, dinamizálási fokot (potenciát) felírhatja külön-külön.

 

A migrén, mint oly sok tünet vagy tünetegyüttes, más formában jelenik meg az egyik betegnél és a másiknál. A rendszerint lüktető, erős vagy nagyon erősnek mondott fejfájás kezelése más, mint azé a betegé, akinél az aura uralja a tünettani (szemiológiai, szimptomatológiai) képet, mert fejfájásra nem is panaszkodik (lásd előző számunkban a Nemzetközi Fejfájás Társaság csoportosítását).

 

A migrénes betegek egy részénél a roham nem az ismert kiváltó ok idejében alakul ki, hanem azt követően. Más kórképnél is megfigyelhető, hogy a panaszok nem a nagy igénybevételek alatt lépnek fel, hanem az azokat követő hétvégén, a nyári pihenőszabadság alatt.

 

Van olyan beteg, akinél szabálytalan időközökben, általa ismeretlen vagy csak feltételezhető okok miatt alakul ki migrénes roham. Mivel nehezen megoldható gondok, személyek közötti kölcsönös megértés hiánya is hozzátartozik az élethez, a migrénes betegnek is javasolható, legyen keze ügyében bevált gyógyszere, ami legalább azt biztosítja, hogy egy árnyalattal nyugodtabban nézzen a kellemetlen események, helyzetek elé, mert táskájában, zsebében lapul az a készítmény, amely előzőleg is elviselhetőbbé tette a várható migrénes rohamot. A gyógyszerek egy kevéske biztonságérzetet kölcsönözhetnek a bizonytalanságok, kételyek légkörében.

Dr. Rácz Gábor
XIII. évfolyam 9. szám

Címkék: homeopátia, migrén

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.