Homeopátia

Növényi eredetű homeopátiás szerek


A hozzávetőleg 2000 homeopátiás hasonszer 70-80 százaléka növényi eredetű. Előfordul, hogy a beteg megkérdezi: miből készülnek ezek a színtelen, szagtalan, édeskés vagy ízetlen golyócskák, cseppek és a többi gyógyszerforma? Elég csak azt válaszolni: növényből. Meg is mondhatjuk, melyik növényből.

 

Amennyiben viszont az a válaszunk: pókból, skorpióból, békából, kígyóból, beteg ember valamelyik váladékából, van, aki megkérdezi, szinte elsápadva: „mást nem tudna ajánlani, doktor úr?” Olyan emberfia is akad, aki nem szól semmit, mert úgy is tudja, hogy ezt a gyógyszert nem szedi be.

 

Növényi homeopátiás gyógyszer esetében semmilyen szer nem vált ki undort, iszonyt, ellenszenvet. Bizonyára van egyéb oka is, hogy növényi eredetű gyógyszerrel szemben nincs hasonló gond. A növények amúgy is könnyen hozzáférhetők. Íme egy példa: egy volt tanítványunk panaszkodott, milyen nehéz hozzájutni egy-egy hazai gyógynövényhez. Szászsebesi gyógyszertárában több orvos nehezteli, hogy nem jut hozzá még Belladonnához sem. A „magister pharmaciae”, ma már doktori címmel is dicsekedhet, éppen egy tő nadragulya (Atropa belladonna) előtt állva a gyógynövénykertben - eltelt 50 év azóta - egy óra hosszat igyekezett válaszolni kérdéseimre (ez volt a vizsgatétele, de a növényt nem látta azóta sem).

 

Ajánlottam egy megoldást. Amikor legközelebb nagy vihar lesz, felhívom telefonon, és még aznap jöjjön el hozzánk. Az egyedüli tövet nem adhatom oda, de a zivatar mindig letör néhány ágat. Azonnal öntsön rá 70 fokos etilalkoholt, írja az üvegre, hogy „méreg”, és zárja be olyan helyre, ahol biztonságban van. Abban az időben a gyógyszerek nagy részét a gyógyszertárban készítették, a homeopátiás gyógyszereket frissen gyűjtött növényekből, szárított állapotban csak a távolról szállított ritkaságokból. De egyáltalán miért olyan fontos, hogy a homeopátiás készítmények között legyen Belladonna is?

 

Belladonna

A nadragulya tudományos neve Atropa belladonna. A homeopátiában gyakran használják a teljes név második részét, a fajnevet, a teljes botanikai megjelölést ritkábban. Ezért az adattárakban ajánlott külön a Belladonna megjelölésnél és az Atropa belladonna növénytani teljes névnél kikeresni a nyilvántartásban.

 

Összehasonlítva a fitoterápiában értékesített hatásával (rövidesen ezt is jellemezzük), a homeopátiás gyógyszerek külön javallattal szerepelnek, nyilvánvalóan az eltérő adagolás és az előállítási mód miatt.

 

A homeopátiás készítmények elsősorban a hirtelenül fellépő, magas lázzal járó heveny kórkép kezelésére szolgálnak, főleg a gyerekgyógyászatban. A beteg kipirult arca, érzékszerveinek túlérzékenysége, általában a tág pupilla erős fény ellenére (mydriazis). Gyakran lép fel a szemgolyók fájdalma, fényiszony. Fájdalom léphet fel a hallójáratban. A torokban szorító érzésre panaszkodik. Száraz köhögés lép fel, amely szintén fájdalmat vált ki. Mandulái duzzadtak. Ebben a tünetegyüttesben javulás jelentkezik meleg szobában, de a tünetek rosszabbodnak léghuzatban.

 

A legjellemzőbb tünet, hogy minden panasza, általános állapota, környezeti ingerekre hevesen fokozódik. Mint említettük, a kedvezőtlen tényezők között szerepel minden zaj, még olyan zene is, amelyet egészségesen szívesen hallgat. De a kóros állapot fokozódása, még a legkisebb érintésre is, jelzi kóros érzékenységét (ágyneműjének megigazítása, az ágyból való felkeléshez nyújtott segítség). A beteg minden életkorban nyugtalan, számítanunk kell dührohamokra gyermekeknél éppen úgy, mint idősebb személyeknél.

 

Mindebből következik, hogy szüksége van nyugalomra. Ha közösségben van, fel kell hívni iskolatársainak, munkatársainak figyelmét „különleges viselkedésére”, sebezhetőségére. Ezeket a betegeket „könnyen ki lehet hozni a sodrából”. Közösségben inkább rá kell hagyni szokatlan felfogásait, felesleges vitát kiváltani, hagyni kell, hogy neki legyen igaza, hiszen ezzel örömet és megnyugvást szerzünk egy „nehezen kezelhető” gyermeknek.

 

A Belladonnát magatartástani szempontból jellemeztük. Felsorolhatjuk azokat a betegségeket, amelyek alapkezelés mellett eredményesen társíthatók ezzel a homeopátiás készítménnyel. Példaképpen: influenza, bárányhimlő, mumpsz, mandulagyulladás. De eredmények érhetők el menstruációs panaszok esetében, szoptatási nehézségekben.

 

Az adagolásra vonatkozó ajánlások:

Helyi, kis területet érintő gennyes kórfolyamatokban 5 CH, 2-4 óránként 5 golyócska.
Nagyobb területet érintő kórfolyamatok esetében 5 CH, hasonló időközökben.
Magasabb láz esetében, általános jellegű kóros állapotban, esetleg görcsök képződésével CH 15-30, 10-15 percenként.

Prof. dr. Rácz Gábor
XVII. évfolyam 12. szám

Címkék: belladonna, homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.