Homeopátia

Növényi eredetű homeopátiás szerek 3. rész

Stramonium


A stramonium főnévként szerepel a Materia medicában. Teljes neve a botanikában: Datura stramonium. Leggyakoribb magyar neve: csattanó maszlag. A homeopátiában szereplő stramonium főnév ebben az esetben azonos betegünk jellemvonásaival, testi, lelki, szellemi panaszaival. Nem a betegségnek adtunk nevet, hanem a hasonló panaszokkal rendelkező betegnek. Más szóval olyan betegnek, akinek többé-kevésbé hasonlóak a panaszai, amelyekről nem szívesen beszél. Nincs két  egyforma beteg, csak hasonló („Similia similibus curentur”). Ugyanez a helyzet a homeopátiás gyógyszerrel (Simile remedium), amelyet hasonszernek nevezünk.

 

A Stramoniumra jellemző a düh, de nehezen észlelhető, mert palástolja. A düh (furor) háttere a félelem (pavor), amit szintén igyekszik leplezni. Düh és félelem. Furor et pavor. Saját magával szemben igyekszik küzdeni, hogy ne tekintsék betegnek. Az önvédelem eszközei közé tartozik a színjátszás. De ki írja a szövegkönyvet?

 

Senkinek nem mondja el: fél a sötétben. Ez a félelem (anxietas) kialakulhatott átélt helyzetből. Éjszakai alvása alatt fényforrást igényel. Ha felriad álmából, megijed (pavor), de ha fényt lát, megnyugszik, biztonságban érzi magát és nyugodtan alszik tovább. Ha sehol nincs egy kis fény, dühöng (furor). Mindez egyszerű magatartási zavar. Okát nem tudjuk megfejteni.

 

Az esetleges gyermekkori emlékfoszlányok hasonlítanak a felnőttek nyomasztó  gondjaira, amelyek az álmokban nyilvánulnak meg (oneirodynia). Létezik tehát összefüggés egy mostani félelem és a Stramonium álmai között. Előfordul, hogy a félelem ismétlődik, és akkor „fél a félelemtől”. Szégyen, ha az iskolás gyermek vagy a felnőtt félelmeiről beszél, főleg ha nincs tárgyuk. Napjainkban egy egész csoport korszerű gyógyszernek javallata a félelem csökkentése (anxiolytikum).

 

Ismeretterjesztő rövid hír: „Megtalálták a természetben a szorongás gyógyszerét.” Ki gondolta volna, hogy a gyógynövényből előállítják a hatóanyagot. Mivel a Datura stramoniumról van szó, arról is tudatosítani kellett volna, hogy erős méreg, teaként vagy bármilyen házi szerként nem használható. Nálunk is gyári készítményként  forgalmazhatják, homeopátiás szerként félelem nélkül, gondtalanul lehet tehát élni.

 

Homeopátiás gyógyszer, lázcsillapítóként is felírható. A stramonium közeli rokona a belladonnának, a szép hölgynek, akit nadragulyának is hívnak. A gyorsan emelkedő láz előbbinél hosszabb ideig változatlan, rokonánál viszont ingadozik. Magas lázzal hallucináció léphet fel (érzékcsalódás): a beteg olyasmit állít, ami hasonlíthat a valóságra, de egészségesen nem látja. Nem is hallja azt, amit a lázas beteg.

 

Más betegnél hőemelkedés nélküli állapotban is felléphetnek olyan testi panaszok,  amelyek nem léteznek, például „szívtáji” panaszok a mellkas jobb oldalán. Stramonium (mármint betegünk) elárulta nekem, hogy panaszai megszűnnek kellemes társaságban, jó színházi előadáson, légköri frontok nélküli napsütéses kiránduláson. Stramonium, ha olyan a hangulata, megállás nélkül beszél. Bőbeszédűségben szenved (logorrhoea).

 

Rendületlenül mondja a magáét, nem enged mást szóhoz jutni, közben jókat nevet saját történetein van, amit már dúdolva mesél el, utána következik egy ájtatos fohász, majd kísértetekről beszél. Még csak nem is fél tőlük. Fecsegése során mindig saját magáról beszél, kitűnően rögtönöz (improvizál), olyan eseményekről is beszámol, amelyek meg sem történtek. Ha az összejövetelen rátekint egy fénylő tárgyra, azonnal elhallgat. Arca pirospozsgás, de rövid időn belül elsápad. „Csak nincs valami bajod?”, kérdezik, akik nem ismerték közelebbről. Aki tudja, mi a helyzet, ránéz a tágra nyílt pupillára.  Valamilyen tropánvázas alkaloidot tartalmazó gyógyszert szedett be. Azelőtt nyelte le, kevés vízzel, egyforma kis piruláit, meg sem számolta, hányat. A homeopátiás golyócskákat (globulus) általában ötösével helyezik a nyelvre és néhány percig hagyják szétesni. Fel sem tűnt már, milyen hallgataggá vált Stramonium, akinek csak az volt a baja, hogy egy szekrényen meglátott egy szép ezüstvázát, de lehetett üvegből is, amely csillogott.

 

Egy fiatal hölgy bánatáról sem tudott senki, kezelőorvosán kívül. A menstruáció elhúzódik, a méhvérzés 14 napnál hosszabb ideig tart (metrorrhagia). Stramonium felső végtagjaiban izomgörcs léphetett fel, különálló izomkötegrángása is látszik (myoclonus). Az alvás utolsó ún. REM-fázisában másnap rémülve ébredt fel, félelmében (!) felordított. De csak nekem árulta el.

 

Mindezek a megnyilvánulások a homeopátiás jellemzésén kívül az orvosi antropológia érdeklődési körébe is tartozhatnak, és a mindennapi életünkhöz, a magatartáshoz. Milyen okok jöhetnek számításba, mit kell komolyan venni és mit hanyagolhatunk el, mi az, ami biztosan ártalmas, mikor forduljunk homeopátiás orvoshoz és/vagy pszichoterápiás szakemberhez, olyan kérdések, amelyeken érdemes elgondolkozni.

 

A Datura stramonium szerepel az érvényben lévő Magyar Gyógyszerkönyvben  (Pharmacopoea Hungarica VIII. kiadása). Az Országos Gyógyszerészeti Intézet  törzskönyvi, illetőleg nyilvántartási száma: Datura stramonium, OGYI-HGAL 43/16. golyócskák. Dinamizálási értékek C2–C30; C31–C200. A Datura stramonium erős hatású, mérgező növény. Kizárólag homeopátiás készítményei alkalmazhatók!

Prof. Dr. Rácz Gábor
XVIII. évfolyam 3. szám

Címkék: homeopátia, stramonium

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.