Homeopátia

Növényi eredetű homeopátiás szerek - Cimicifuga


Prózai jelenet késztet arra, hogy leírjak egy a napokban hallott szóváltást:

 

A gyógyszertárba belépő érdeklődő megkérdezte, kapható- e poloskafű-készítmény? A válasz: „Ez kérem gyógyszertár, mi nem tartunk rovarirtó szereket.”

 

A kérdéses gyógyszertár mentségére szolgál, hogy nem szakosodott homeopátiás készítményekre (nem is kötelezi erre senki), annak ellenére, hogy a Magyar Gyógyszerkönyv VIII. kiadása hivatalosan elismeri a homeopátiás gyógyszereket.

 

A homeopátiás Materia medicában valóban szerepel egy növény, a Cimicifuga, amelyet  magyarul poloskavésznek nevezünk, és arra utal, hogy szintén kellemetlen szagú, mint a kérdéses rovar. Az ágyipoloska (latinul cimex) megszökik a növény elöl (fuga).

 

Miután megnyugtattuk az olvasót, hogy nem a kellemetlen rovart használják gyógyászati készítmény előállítására, ismertetjük a növényt, amelyet a gyógyszeripar kiindulási anyagként használ egy sajátos gyógyszer előállítására.

 

A Cimicifuga europaea (egyéb nevén Cimicifuga racemosa) a hunyorfélék családjába tartozik (Helleboraceae). Kanada, Észak-Amerika keleti partvidéke mentén honos, de megtalálható Európában is. Minálunk folyóvizek felső szakasza mentén, lomberdőkben, bükkösökben terem, de kihalóban van, védelmet érdemel.

 

Évelő növény, vastag gyöktörzsét sűrűn borítják gyökerei. Föld feletti hajtása 1-2 méter magas. Levelei hosszúkásak, sallangosak, fűrészelt élűek, a növény termetéhez viszonyítva nagyméretűek. A virágzat összetett fürt. A főszár gyakran magasabb, mint a növénytársulás többi faja. A szárak több deciméter magasak, távolról gyertyára emlékeztetnek. A sűrűn fejlődő virágok átmérője 4-6 mm, a párta enyhén zöldesfehér. A poloskavész helyett egyes nyelvekben, például németül „Traubensilberkerze” (magyarra fordítva fürtös ezüstgyertya lenne), ami jellemzőbb és megnyerőbb kifejezés a poloskához viszonyítva. Nagy becsben is tartják.

 

Gyűjtik vastag gyöktörzsét és a belőle fejlődő gyökereket.

 

Különböző gyógyszerformákat, homeopátiás készítményeket is adagoltak több száz nőnek. Kimutatható volt a kivonatok hatása a menstruáció rendellenességeiben: a vártnál korábbi vagy későbbi „havi vérzés”, a menstruációt megelőző ún. premenstruációs tünetegyüttesre, a mensest kísérő deréktáji és egyéb fájdalmakra, fejfájásra, rossz általános közérzetre, amely kihat a személy magatartására. Bizonyos mértékig hasonlóak a tünetek a klimaktérium (klimax) esetében is. Az esetek túlnyomó többségében a panaszok csökkennek a Cimicifuga-készítmények hatására. Előnyei közé tartozik, hogy hatása fokozódik egyéb, hasonló hatású növények társítása során, beleértve a Vitex agnus castus készítményeit, különösképpen a hőhullámok (hevülések) esetében.

 

A Cimicifuga hatóanyagai triterpénglikozidok, például az aktein,cimicifugoid és akárcsak a barátbors esetében az ösztrogénszerű molekulák, amelyek nem rendelkeznek az ösztrogén szerkezetével.

 

A klinikai vizsgálatok, felmérések során 3-6 hónapos kezelésre van szükség.

 

A napjainkban végzett klinikai vizsgálatok között említhetjük a szülések előtti néhány hétben 3x5 vagy 3x10 csepp D3-D4 potencia adagolását, annak megállapítására, hogy ezáltal a görcsös szülőfájdalom enyhíthető-e? Továbbá vizsgálják, hogy a fenyegető vetélés (abortus iminens) megakadályozható-e a D4 potenciájú Cimicifuga kezelésével.

 

A Cimicifuga homeopátiás készítményei, mindkét nemnél, egyaránt jól beváltak. Az agyalapi mirigy és más belső elválasztású mirigyek működési zavaraiban (például a hipofízis csökkent funkciójában) klinikailag bizonyítottan kedvező hatású. Egyes ideggyógyászati tünetek fellépésekor javallt: fáradékonyság, ingerlékenység, zaklatottság, gyakori hőhullámok és az általános életminőség romlása. Férfi betegeknél is igazolt, hogy a Cimicifuga csökkenti az ízületi, izom- és idegfájdalmakat. Így a kezelésekkel jó eredmények érhetők el artrózis, valamint reumás fájdalmakban, továbbá a háromosztatú arcideg (trigeminus neuralgia) kezelésében. A Cimicifuga jól társítható más növényi homeopátiás készítményekkel, például az Agnus castus potenciált termékeivel. Mindkét növény ugyanazon panaszokat csökkenti férfiaknál és nőknél egyaránt.

 

A két növényt azért is írtuk le, hogy éreztessük, alaktanilag és növénykémiailag távol állnak egymástól, de homeopátiás javallataik nagyban megegyeznek. Külön-külön is használhatók, de társítva még fokozottabb a hatékonyságuk: csökkentik a fájdalmakat és javul az életminőség.

 

Adagolásuk is hasonló: D2–D4 (D6) potenciában javalltak.

 

A Cimicifuga nyilvántartási számai: OGYI-HGAL 26/10, 26/11, 26/15. 

Prof. dr. Rácz Gábor
XVIII. évfolyam 10. szám

Címkék: cimicifuga, homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.