Homeopátia

Nozódák: immunrendszerünk edzői

Kóros váladékokból és szövetekből készített homeopátiás szerek

A nozódák olyan gyógyszerek, amelyek beteg emberek kóros szöveteiből, váladékaiból vagy elölt kórokozóiból készülnek a homeopátia szabályai szerint. Mindez meglehetősen ijesztően hangzik, de korrekt alkalmazás esetén teljesen veszélytelen, ráadásul számtalan esetben bizonyította hatékonyságát: a nozódák serkentik az immunrendszer működését, ezért minden akadozó, stagnáló gyógyulási folyamat során, illetve fertőzések utáni visszaesések alkalmával adják őket a betegnek.


A nagy homeopátiás gyógyszerek közé nem csak a Belladonna, az Ipecacuanha vagy a Sulfur tartoznak, idesorolhatjuk a nozódákat is

 

A nozódákkal történő kezelés a homeopátián belül nagy hagyományra tekint vissza. Elsőként Wilhelm Lux német állatorvos alkalmazta a módszert 1830 körül. A humán gyógyászatban azonban a nozódaterápia bevezetése Constantin Hering (1800–1880) homeopata orvos nevéhez fűződik. Ő a psorinum nevű készítménynyel (amely a rühösség gennyes váladékából készül) kísérletezett saját magán 1833-ban, majd egy veszett kutya nyálából készített nozóda hatását figyelte meg saját szervezetében. A módszer névadóját is személyében tisztelhetjük. A nozóda szó görög eredetű, jelentése: a kóros (dolog).

 

Meglehet, hogy az ember undorítónak, visszataszítónak tartja az ilyen anyagokkal végzett gyógykezelést, de félelemre semmi ok. Mielőtt a nozódákat a páciens beszedi, a kiinduló anyagokat sterilizálják, majd a homeopátiás gyógyszerkészítés szabályai szerint feldolgozzák, hígítják. Ez a gyártási technológia teljesen kizárja a fertőzés lehetőségét. A nozódák kiinduló anyagainak beszerzésére és feldolgozására vonatkozó törvényi előírásokat az utóbbi években annyira megszigorították, hogy mára számos nozóda gyártásával teljesen felhagytak.

 

Az összes maradványtünet megszüntetése

A nozódák legfontosabb javallata a lezajlott bakteriális vagy vírusos fertőzések után visszamaradó panaszok kezelése. A nozódák segítségével például kiválóan gyógyíthatjuk azokat a pácienseket, akik télen vagy tavasszal átestek egy influenzafertőzésen, de az akut panaszok lecsengése után mégsem tudnak igazán erőre kapni. Továbbra is gyengének érzik magukat, fáj a fejük, idegesek, levertek. Sajnos gyakran sem a páciens, sem az orvos nem a korábban lezajlott betegséggel hozza kapcsolatba ezeket a panaszokat. Sok beteget egyszerűen depressziósnak minősítenek, ezért antidepresszánsokat adnak nekik – azaz nem a baj valódi okát kezelik. Valójában az ilyen panaszok hátterében gyakran egy korábban lezajlott betegség áll. A fertőzés után toxinok maradnak a beteg szervezetében, amelyek kiváltják a panaszokat. Nos, az ilyen esetekben kiváló hatású az influenzavírusból készülő nozódával történő kezelés (szájon keresztül vagy injekció formájában).

 

A szervezet áthangolása

A különféle fertőzések után jelentkező panaszok és tünetek hátterében azonban állhat – az olykor valóban szükséges – antibiotikumokkal történő kezelés, azaz maga a gyógyszervegyület is. Ilyen esetekben érdemes az alkalmazott gyógyszerből elkészíteni a nozódát, amellyel ismét helyreállítható az immunrendszer egyensúlya.

 

Az ún. terrainszanálás keretében a nozódák a szervezet áthangolását szolgálják. Ha például valaki állandóan visszatérő hörghurutban, mandulagyulladásban, melléküreg-gyulladásban szenved, esetleg többször kiújul ajkán a herpesz stb., megfelelő nozódákkal eredményesen kezelhető. A nozódák valósággal „megtisztítják” a betegség táptalaját (terrain), azaz a megtámadott szöveteket. Például a gyakran ismétlődő staphylococcus-fertőzés kiválóan kezelhető staphylococcus-nozóda adásával.

 

A nozódák segítségével kiválóan gyógyíthatjuk azokat a pácienseket, akik télen vagy tavasszal átestek egy influenzafertőzésen, de az akut panaszok lecsengése után mégsem tudnak igazán erőre kapni

 

A klasszikus homeopátiában Samuel Hahnemann (1755–1843), a homeopátia alapítója bevezette az örökletes nozódák fogalmát is. Feltételezte, hogy a gyakran kiújuló vagy idültté váló betegségek hátterében familiáris hajlam, „terrain” áll. Tudunk olyan praxisbeli esetről napjainkban is, ahol a homeopátiás anamnézisfelvétel során egy többször kiújuló bronchitisben szenvedő 17 éves diák arról számolt be, hogy a nagyapja a II. világháborúban tuberkulózissal fertőződött meg, az édesanyja pedig már fiatal kora óta asztmás. A Tuberculinum C200-as nozóda valóban meghozta a fiatalembernél a várva-várt eredményt. A kezelés után egyetlen alkalommal újult ki nála a hörghurut, azóta soha többször. Intenzíven sportol, teniszezik, korosztályában körzeti bajnok lett belőle.

 

A heves terápiás reakció elkerülhető

A nozódákat mindig közepes vagy magas potenciában adják, tehát D30-as vagy D200-as, sőt akár Cpotenciákban. A nozódákat csak tapasztalt homeopata orvos felügyelete mellett szabad alkalmazni, ugyanis heves terápiás reakciókat okozhatnak, ami azt jelenti, hogy a gyógyszer hatására a tünetek először hevesebbé válnak, fellángolnak. Ez a kellemetlenség elkerülhető, ha betartjuk az alábbiakat:

 

• A nozódákat a betegségek akut fázisában nem szabad szedni (a kivételeket lásd alább).

• Olyan betegségek kezelésében, amelyekben az immunrendszer eleve túl hevesen reagál, pl. atópiás ekcéma vagy reumatoid ízületi gyulladás eseteiben nem, illetve csak rendkívüli  óvatossággal javasolt a nozódák alkalmazása.

 

• A nozódák következő dózisának beszedése vagy beadása előtt mindig meg kell várni, hogy az előző dózis által kiváltott reakciók teljesen lecsengjenek (ez általában 3-4 hét).

 

• A nozódákat mindig átfogó terápiás koncepció keretében kell alkalmazni. A terápiás koncepció fontos része a „drainage” (ejtsd: drenázs), azaz méregtelenítés, kivezetés, amely a nozódaterápiát megelőzi vagy kíséri. A drenázs során a nozódák által felszabaduló méreganyagok könnyebben kiürülnek a szervezetből. Testünk legfontosabb méregtelenítő szervei a máj, a vesék és a kötőszövet (amelyet a természetgyógyászati terminológiában mátrixnak neveznek). Méregtelenítés céljából komplex vagy önálló homeopátiás gyógyszereket alkalmaznak. Ezek a következők lehetnek:

 

• Berberis vulgaris és Solidago virgaurea a vesék,

 

• Chelidonium és Taraxacum officinale a máj,

 

• és Sulfur a mátrix méregtelenítésére.

 

Ezeket a méregtelenítő szereket mindig alacsony potenciában, tehát pl. D4-es vagy D6-os hígításban kell alkalmazni. A méregtelenítő kúra időtartama kb. 3-4 hét. A homeopátiával foglalkozó gyógyszergyártók kínálnak különféle komplex homeopátiás készítményeket is méregtelenítésre, amelyeket a gyártó által megadott adagolási séma szerint kell alkalmazni. A méreganyagok szervezetből történő kiöblítése érdekében ajánlott sok – naponta kb. 2,5-3 liter – vizet inni.

 

A súlyos fertőzések, pl. hepatitis vagy malária megelőzése pusztán nozódákkal semmiképp sem ajánlható. A nozódák alkalmazásával ezekben az esetekben semmiképp sem érhetünk el a kérdéses kórokozókkal szembeni immunitást.

 

Alapvető szabály, hogy akut betegségeket, illetve fertőzéseket soha nem kezelünk nozódákkal. Persze azért itt is vannak kivételek. Az ún. Spenglersanok különleges nozódák (nevüket megalkotójukról, dr. Carl Spenglerről kapták). Ezek baktériumtörzseket (antigének) és az azokra termelt antitesteket tartalmazzák. A „Spenglersan G” nevű termék kiváló gyógyszer influenzafertőzésre, valamint mindenfajta felső légúti fertőzésre. Tartalmaz többek között influenza-A vírus, Haemophilus influenzae és Klebsiella pneumoniae antigént és antitesteket D9-es hígításban. Influenzafertőzés esetén naponta 3–5- ször 10 puff Spenglersan G-t permetezünk a könyökhajlatba, és bedörzsöljük a folyadékot a bőrbe. Ez a terápia célzottan stimulálja immunrendszerünket.

 

A saját vér is nozóda

A cikkben a nozódákról olvashattunk, amelyek idegen személyek szervezetéből származnak. Ezeket heteronozódáknak nevezzük. Az ún. autonozódák azonban a kezelendő páciens szervezetéből származnak (vér, széklet, vizelet vagy köpet). Ezeket az anyagokat szintén sterilizálják, majd homeopátiás hígításon esnek át. E kezelési mód egyik legrégebben alkalmazott változata a sajátvér-terápia.

 

Az Imhäuser-féle sajátvér-terápiához egy csepp vért veszünk a betegtől (a fülcimpából), majd 99 csepp alkoholhoz adjuk. Az üvegcsét legalább 10-szer erősen ütve-rázzuk. Ez a C1-es hígítás. Ebből ismét egy cseppet adunk 99 csepp alkoholhoz (= C2). Ezt a folyamatot néhányszor megismételjük, aminek eredményeként egész sor sajátvér-nozódát kapunk. A szedés a következő séma szerint történik (többféle variáció lehetséges): az első héten a C5-ösből, a 2. héten a C7-esből, a 3. héten a C9-esből, a 4. héten a C11-es hígításból szed a beteg naponta egyszer 5 cseppet.

 

Sok terapeuta kiváló eredményekről számol be ezzel a módszerrel – különösen gyerekeknél, akik gyakran visszaesnek valamilyen felső légúti fertőzésbe vagy fülgyulladásuk újul ki többször egymás után, de allergiák kezelésében is. A terápia hatására harmonizálódik az immunrendszer
működése.

V.T.
XVIII. évfolyam 11. szám

Címkék: homeopátia, immunerősítés, nozódák

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.