Homeopátia

Nyomelemek a homeopátiában


Nyomelemeknek nevezzük azokat a parányi részecskéket (zárványokat), amelyek a homogénnek tűnő anyagokban is előfordulnak „idegen testként”, igen kis mennyiségben. A homeopátiában a nyomelemek nem részei a hasonlóság elvének, de befolyásolhatják a szintén kis mennyiségben levő hatóanyagokat, az előállítástól a tárolásig.

 

A nyomelemeket ún. vasértékekben fejezzük ki. A vasnál nagyobb részecskék már nem tartoznak a nyomelemekhez.
Gyakorlati értékük szerint a nyomelemek három cso csoportra oszthatók: léteznek a szervezetre nézve semleges képviselőik; vannak a szervezetre kedvezően hatók; és végül azok, amelyek káros hatást fejtenek ki.

 

A legfontosabbak az emberi szervezetre azok a nyomelemek, amelyek kis mértékük ellenére lényeges (esszenciális) hatást fejtenek ki.
Az emberi szervezetbe a külvilágból kerülnek, egyenes arányban a környezet szennyezésével. Bejutnak a szervezetbe a táplálékkal is.

 

A nélkülözhetetlen nyomelemekhez soroljuk a vastól kezdve csökkenő sorrendben a következőket: cink, réz,
mangán, molibdén, jód, kobalt, króm, szelén. Nélkülözhető az alumínium, bárium, berillium, bór, cézium, arany, lítium, platina, rubídium, ezüst és végül a titán. Mérgező az antimon, arzén, ólom, higany és tallium.

 

A hiánybetegségek gyakran attól függnek, hogy a nélkülözhetetlen nyomelemek milyen enzim felépítésében vesznek részt, működését serkentik, illetőleg gátolják.
Példaképpen ismertetünk néhány nyomelemet, amelynél a tüneteket alátámasztottaknak tekintjük:

 

- A cinkhiányos beteg külső sérülései lassan gyógyulnak és gyakori a fokozott hajhullás.

 

- A mangánbevitel elégtelensége idővel sterilitást és csontosodási rendellenességeket okozhat.

 

- A jódhiány a pajzsmirigy tevékenységét befolyásolja (egyéb okok miatt is).

 

- A szelén hiányának igen változatos a kórképe: például az immunrendszer, az általános ellenálló képesség gyengítése. A szelént meggondolatlanul különböző élelmiszereken előnyei miatt hirdetik, de nem mindig szerepelnek azok a mennyiségek, amelyeket „adalékként” hozzáadnak.

 

- A higany helyzetét jogi úton külön is szabályozzák. Az említett példák arra hívják fel a figyelmet, hogy a fémtartalmú gyógyszeres tégelyek, tubusok, egyéb anyagok esetében nem csak a küllem vezethet félre, hanem az eltarthatóságon belül történő hatások is.

 

A nyomelem elégtelen ellensúlyozó szerepe változhat a gyártó rendelkezésére álló forgalmazási lehetőségek miatt. Előfordulhat, hogy az egyes új gyógyszerek gyártását biztosító anyagok káros nyomelem megjelenését okozhatják.
Mindezek a lehetőségek, gondok, óvatossági intézkedések több figyelmet érdemelnek. Az eredeti gyártók idejében mindenre nem gondolhattak, és napjainkig sok mindent nem veszünk figyelembe.

 

A helyzet ismeretére azért van szükség, mert káros nyomelemek gyakran hasonló nagyságrendben szerepelnek a homeopátiás készítményekben, mint maguk a hasonszerek. A fémeszközökből, műanyag tárgyakból kedvezőtlen anyagok kerülhetnek a különben gondosan kezelt homeopátiás gyógyszerbe, valamint az  élelmiszerekbe is. A homeopátiás készítmények esetében e károsodás szerencsére könnyebben elhárítható, míg például a fémből készült ipari tablettázóberendezések esetében nehezebben.

 

Nemcsak a nyomelemekről van szó. Végigvezettek egy jó hírű gyógyszergyárban, amely csak homeopátiás készítményeket állít elő. Hatalmas bálákban tárolták ideiglenesen a különböző növényeket, amelyek a nagy udvarban vesztegelnek egy-két órát. Mintát vettek a bála különböző helyéről. A kis mintákat egy radioaktív sugárzást mérő készüléken vitték keresztül. A felső határértéket mérték. Még jó, hogy a látszatra kifogástalan gyógynövényeket szállító kisebb teherautókat nem engedték be a gyár területére. Gyűjtési helytől függően a megengedett radioaktív sugárzás tízszer nagyobb volt a megengedettnél. A bálákat perceken belül elszállították, a teherautók vitték vissza árujukat olyan országba, ahol nem mérik a gyógyszergyárba vitt gyógynövények  radioaktivitását Talán ennek a túlzottnak tűnő igény hatására bátorkodtam javasolni, hogy még a parányi nyomelemeket is ellenőrizzék.

Dr. Rácz Gábor
XVII. évfolyam 1. szám

Címkék: homeopátia, nyomelemek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.