Homeopátia

Orbánc 2. rész


A kezelés ellenére az orbánc és a sertésorbánc esetében egyaránt számolnunk kell szövődmények lehetőségével. Az első esetben vesekárosodás, a másodikban szívbelhártya-gyulladás léphet fel általában „alattomosan” (l. lapunk szeptemberi számában). Ez azt jelenti, hogy az orbánc elmúlása után a „gyógyult beteg”-nél olyan vizsgálatokat végzünk, amelyekkel az esetleges szövődményeket felderíthetjük annak érdekében, hogy idejében megkezdhessük a szükséges kezelést.

 

A homeopátiás kezelési módok tünetiek, de az orbáncos beteg részesülhet az immunrendszerre közvetlenül, fajlagosan ható (specifikus), védőoltás jellegű gyógykezelésben is.

 

STREPTOCOCCINUM injekció, általában D 12 vagy 7 CH, harmadnaponként. A védőoltásoktól eltérően másodlagos megelőzésre szolgál (secundaer preventio) olyan betegeknél, akiknél egy első orbánc már lezajlott, de újra fellép (recidiva), illetőleg kiújul (exacerbatio), fellángol annak ellenére, hogy már lezajlott megbetegedésnek tekintették. Ezt a készítményt az ótvar egyes formáiban is javallják (impetigo contagiosa).

 

A homeopátiában felírt hasonszerek között több kígyóméreg is szerepel, a leggyakoribbak között van a LACHESIS (Lachesis muta, másik nevén Crotalus mutus, közép- és dél-amerikai óriáskígyó, lándzsavég alakú fejjel. Neve [mutus] utal rá, hogy néma – mármint a csörgőkígyóhoz viszonyítva).

 

Gazdag gyógyszerképpel rendelkezik (polychrest). Mérge képezi a gyógyszer kiindulási anyagát. Alkati szer, de az orbánc esetében a tüneti kezelésen van a hangsúly. Alkati szerként különben jellemző, hogy a személy túlérzékeny (hyperaesthesia), fizikai és lelki szempontból egyaránt. Vizsgálatkor alig lehet hozzáérni, viselkedésére jellemző, hogy szűknek érzi gallérját, ruháját, övét. Sértődékeny, féltékeny, irigy természete gyanakvással társulhat. Természetesen nem ezekkel a jellemvonásokkal függ össze megbetegedése (mármint az orbánc).

 

A LACHESIS gyógyszerképe sok hasonlóságot mutat a CROTALUS jellemvonásaival. A Crotalus horridus egy csörgőkígyófaj. Mindkét kígyómérget használják külön-külön, az egyiket vagy a másikat, amikor az orbáncos beteg kipirosodott bőrfelülete kifejezetten duzzadt (oedema), ha a bőrpír szederjessé válik (cyanoticus), amennyiben üszkösödés (gangraena) lépne fel vagy egyéb, súlyos bőrtünet. Újszülötteknek nem ajánlott beadni (erysipelas neonatarum).

 

A szájon át adagolt, szilárd gyógyszerformák (homeopátiás használatra készített tabletták, golyócskák, granulák) nagyobb gyermekeknél jöhetnek számításba (D 8 – D 12), felnőtteknél a befecskendezésre szánt steril oldatok részesülnek előnyben (D 6 – D 12).

 

Az injekcióknak egyebek mellett az is előnyük, hogy a beteg ismételten, rendszeresen visszatér orvosához, ami egyik biztosítéka annak, hogy elvégezhesse a tájékoztató vizsgálatokat a fennebb említett esetleges szövődmények korai felismerése céljából.

 

RHUS TOXICODENDRON. A hasonszer megfelel a régebbi növénytani névnek. Ma a Toxicodendron nemzetségbe (genus) sorolják. A mérges szömörce észak-amerikai faj, közeli rokona terem Japánban. Nálunk botanikus kertekben könnyen termeszthető, de feltüntetik mérgező jellegét, be is kerítik, hogy véletlenül se érjen hozzá valaki, ugyanis egyszerű érintése súlyos bőrgyulladást okozhat.

 

A simile egyik kitűnő példája. Aki nem gondol az érintkezés helyén kialakuló bőrgyulladásra (contact dermatitis), azonnal orbáncnak tekintené, főleg ha a hólyagocskák is megjelennek (erysipelas bullosus). A bőr duzzadt, feltűnően piros. Mérgezéskor lázas állapot jöhet létre. A bőrpír helye égető, gyakran viszket is. A mérgező szömörce érintése következtében kialakuló helyi bőrgyulladás annyira hasonlít az orbánc tüneteire, hogy a személy már antibiotikumos kezelésben részesül. Amennyiben a kis hólyagok, melyek később összefolyhatnak, még nem jelentek volna meg, homeopátiás orvos BELLADONNA kezelést kezdhetett meg. Akár antibiotikus kezelést, akár ezt a homeopátiás kezelést kezdték volna meg, társításként adható egyidejűleg RHUS TOXICODENRON, néhány nappal tovább, mint a már megkezdett egyéb kezelés. Adagolás: 9 CH – 15 CH, 5-5 globulus 3 óránként.

 

APIS MELLIFICA. A mézelő méh homeopátiás készítményeit akkor írjuk fel, ha a bőrfelület egy-egy helyen hirtelenül pirossá válik, duzzadt, égető. Ha a személy lázas, mégsem szomjas. A tünetek fokozódnak meleg hatására, a hideg jót tesz. Ez a módozat az ellenkezője annak, ami a RHUS TOXICODENDRON-ra jellemző. Az adagolás 9 CH – 15 CH, 5-5 szórógolyócska óránként vagy gyakrabban, gyors lefolyású esetekben; elhúzódó folyamatokban a kezelés 3. napja után adhatunk még egy hétig naponta 3x5 globulust. Az orbáncnak kórismézett megbetegedésnél megkezdett homeopátiás kezelés után áttérhetünk más gyógymódra. Az orbáncnak vélt kórfolyamatban a homeopátiás kezelést gyakran első beavatkozásnak (elsősegélynek) tekinthetjük.

Dr. Rácz Gábor
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: homeopátia, orbánc

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.