Homeopátia

Orrmelléküreg-gyulladás 1. rész


Az orrmelléküregek gyulladásának (sinusitis) kóroktanát a fitoterápiás kezelés ismertetésekor jellemeztük (lásd lapunk 2000. évi 10. számában).

 

Gyógyászati érték szempontjából a homeopátiás kezelés is hasonló célt szolgál. A fül-orr-gégész, esetenként a gyermekgyógyász kórismézése és az általa javallt kezelés után a kórfolyamat kiújulhat vagy újra felléphet. A cél elsősorban a kiújulás valószínűségének csökkentése, amihez figyelembe vesszük a hajlamosító tényezőket.

 

Az előzmények ismeretében a kezelést már akkor ajánlott megkezdeni, amikor a vizsgálatok még folyamatban vannak.

 

Két összetett készítményt ismertetünk, az elsőt ebben a részben, a másodikat a soron következő számban. A sorrend nem jelent értékítéletet. Az összetételt mindkét gyógyszerkészítmény esetében a hatósági bejegyzés sorrendjében soroljuk fel.

 

EUPHORBIUM COMPOSITUM-HEEL orrcsepp

 

Összetételében az alábbi hasonszerek találhatók:

 

EUPHORBIUM, az Euphorbia resinifera, marokkói kutyatejfű beszárított tejnedve (latex). A növény 1-2 méter magas törzséből a bemetszéseken kiszivárgó vagy kifolyó tejnedvet gyűjtik össze. A homeopátiás összetett gyógyszerkészítmény névadó növénye. A gyógyszerforma orrcsepp (nasogutta, rhinogutta), amit permetként (spray) adagolnak.

 

HYDRARGYRUM BIJODATUM, más néven MERCURIUS BIJODATUS vagy Hydrargyrum bijodatum rubrum. A gyógyszeres kezelésben a 20. század közepéig rendelték, egyre ritkábban, főleg kenőcsben. A homeopátiás kezelési mód szerint D3-mal bezárólag vényköteles, a készítményben D8-as hígításban van jelen. Torokgyulladásban rendelhető, amikor a nyirokcsomók erősen duzzadtak. Használata lényegében azonos a Mercurius solubilénél leírtéval (nevezik Hydrargyrum solubilének is).

 

MUCOSA NASALI SUIS, szintén D8. Sertés orrának nyálkahártyájából készített szervkivonat (organoterapeuticum), pontosabban szövetkivonat.

 

HEPAR SULFURIS, más néven HEPAR SULFURIS CALCEREUM vagy CALCIUM SULFUREUM HAHNEMANNI, D10. Magyar neve: mészkénmáj, nem eredete, hanem barna színe miatt. Az eredeti előirat szerint az osztriga kagylóhéjának belső részéből állítják elő kénporral. A készítményt magában genynyes kórfolyamatokban írják fel.

 

ARGENTUM NICUM, ezüstnitrát, nevezték pokolkőnek is a „lapis infernalis” tükörfordításaként. Külsőleg és belsőleg is használták, olvasztással nyert pálinka vagy kristályos por alakjában forgalmazták. A homeopátiában nyálkahártya-gyulladásban rendelik, ritkábban emésztőrendszeri fekélyes betegek kezelésére. A készítményben D 10-es hígításban szerepel.

 

SINUSITIS NOZODA. Orrmelléküreg-gyulladásban szenvedő betegtől származó és feldolgozott váladék. A D13-as hígításban és az előállítási eljárás miatt kórokozót nem tartalmazhat.

 

ULSATILLA (kökörcsin, Pulsatilla pratensis, esetenként más kökörcsinfajok. Magyarországon védett vagy fokozottan védett növények. Több faj kerti dísznövény, termesztésük megoldott. A boglárkafélék családjába tartoznak).

 

Tünetgazdag gyógyszerképpel rendelkező, gyakran használt hasonszer, Hahnemann vezette be a gyógyászatba (polychrest).

 

Itt a D2 a legalacsonyabb hígítást képviseli a Luffa mellett.

 

LUFFA, szivacstök (megfelel a spanyol esponjilla névnek, utóbbi latin eredetű és belőle származik „spongya” szavunk). A világ különböző helyein termesztik a rokonfajokat (Luffa operculata Latin-Amerikában, Dél-Európában, Észak-Afrikában, nálunk a Luffa cílindrica meleg, napos helyeken termeszthető, lécekre, kerítésekre is futtatják, mint egyes étkezési és főleg dísztököt. A szárítás és feldolgozás során a kabaktermés sűrű rosthálózata „növényi szivacsként”, fürdőszivacsként használható. A merev rostok nedvesítéskor rugalmasakká válnak.

 

Tévesen „tengeri uborka” néven is említik, utóbbi a gerinctelen állatok sorába tartozik, tömlősbelű, szárazföldön nem él.

 

A homeopátiás gyógyszerkészítményeket a száraz kabaktermésekből állítják elő. Magában a felső légutak hurutos megbetegedéseiben adagolják: rhinitis allergica, rhinitis vasomotorica, rhinitis atrophicans, pharyngitis, melléküregek gyulladása. Adagolás D4 – D6. Fő javallatát a fenti kórfolyamatok képezik akkor, ha fejfájás is a tünetek között szerepel.

Dr. Rácz Gábor
IX. évfolyam 3. szám

Címkék: homeopátia, orrmelléküreg-gyulladás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.