Homeopátia

Orrmelléküreg-gyulladás 2. rész


A kikezelt orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) kiújulásának megelőzésére használt egyik összetett homeopátiás készítmény az EUPHORBIUM COMPOSITUM orrcsepp (l. lapunk előző számában).

 

Szintén cseppfolyós halmazállapotú összetett (komplex) készítmény, amelyet belsőleg adagolnak kevés vízben vagy hársfateába, bodzateába cseppentve (a borsmentatea nem alkalmas erre a célra), a NASOHEEL. Összetevői között növények és ásványi anyagok (szervetlen vegyületek) szerepelnek. A készítményen feltüntetett sorrendben mutatjuk be az egyes hasonszereket azért, mert egy részüket akár egymagában, akár 2-3-at társítva is használhatjuk.

 

CISTUS CANADENSIS (besorolható a Helianthemum-rendbe is, neve ebben az esetben Helianthemum canadense, kanadai szuhar, napvirág). A beteg könnyen megfázik. Bőrén hólyagocskák képződhetnek testszerte, gyakrabban a szemhéjon kötőhártya-gyulladás kíséretében. Nyaki nyirokcsomói megduzzadnak. Hajlam fogínygyulladásra. A garatcsap (uvula) és a mandulák duzzadtak. Hideg időben rövid idő alatt kialakulhat torokgyulladás, torokfájás. A bőrviszketés gyakran látható ok nélkül lép fel (pruritus sine materia). Tünetei fokozódnak hideg hatására, fizikai és/vagy szellemi megerőltetéskor. Tünetei kevésbé kifejezettek étkezés után.

 

Adagolás, egymagában adva: D6 + D12 vagy 5CH + 7CH, 1-2-szer naponta, golyócska formájában is reggelizés és vacsora előtt nyelven tartva. A már kialakult orrmelléküreg-gyulladás esetében naponta 4-5-ször, egy órával étkezés előtt.

 

MELILOTUS OFFICINALIS (a somkóró, Melilotus officinalis kivonata).

 

Fázékony személy, ami az adagolás kezdetén válik nyilvánvalóvá, később a hirtelenül fellépő meleg is fokozza panaszait. Utóbbiak közé tartozhat émelygés, esetleg hányinger. Fejfájás, főleg a homlok táján (metopodynia), ez lehet lüktető jellegű. Orra könynyen bedugul, de az orr nyálkahártyája száraz. Orrvérzés fellépésével számolni lehet. Arca pirospozsgás, keze és lábfeje hideg.

 

Adagolás: D2 + D4 vagy 5CH, amennyiben egymagában rendelik, naponta 2-4-szer 5 golyócska.

 

HYDRARGYRUM BIJODATUM (nevezik Mercurius bijodatusnak is, l. ismertetésünk első részében, előző számunk homeopátiás rovatában).

 

CINNABARIS (Mercurius sulfuratum rubrum, Hydrargyrum sulfuratum.

 

A cinóber a természetben előforduló ásvány. A 20. században használták a gyógyászatban a többi higanytartalmú vegyülettel, ma kivonták a forgalomból, de a sajátos készítési mód miatt megőrizte szerepét a homeopátiában). Az orrmelléküreg gyulladásos folyamataiban a szemüreg körüli (periorbitalis) fájdalmat csökkenti. Arca piros, bőre testszerte gyakran lángvörös.

 

Adagolás: 15CH-ból 5 globulus naponta 2-4-szer. A kezelés ne tartson 1-2 hétnél tovább.

 

STICTA PULMONARIA (nevezik Lobaria pulmonarianak is. Zöld színű, nagy felületű telepe főleg fák alján található. Régen tüdőbetegek kezelésére használták.).

 

Beszédes, bőbeszédű (logorrhoea), a rendelőben alig engedi szóhoz jutni az orvost (állandóan „mondja a magáét”). Orrtövénél nyomást érez, az orr nyálkahártyája sorvadásos (rhinitis sine foetore), esetleg bűzös (rhinitis atrophicans foetida, ozaena), pörkképződéssel. Ismételt tüsszentés (sternutatio). Száraz köhögés főleg estefelé, éjszaka, homloktáji fájdalommal. A fő javallat ilyenkor a homloküreg gyulladása. Úgy érzi, ki kell fújni az orrát, de nincs benne számottevő váladék. Felléphet náthaszerű, bő orrváladék, eltávolítása után tünetei csökkennek, ideig-óráig megkönnyebbül.

 

Adagolás: 5CH + 7CH, 5 globulus 2-3 óránként, majd naponta 3-5-ször, eredményes kezelés esetén ritkán, naponta 1-2-szer, ugyanabban az időben.

 

KALIUM BICHROMICUM (Kali bichromatum, kálium-bikromát). A króm és származékai egyes iparágakban mérgezést okozhatnak. A króm a környezeti mérgek közé tartozik. Ugyanakkor nyomelemként a szervezetben is megtalálható, nélkülözhetetlen egyes életfolyamatokban (esszenciális nyomelem).

 

A krómsav edzőszer a fogorvosi gyakorlatban, felhasználása az utóbbi években csökkent.

 

Adagolás: 15CH + 30 CH. Alkalmazása során ajánlott 1-2 hetes szüneteket közbeiktatni. A nyálkahártyára is ható szer. Javallata a homeopátiában: arcüreg-, homloküreg-gyulladás. Az orvos felírhatja 5CH + 7 CH hígításban is, 2-3-szor naponta 5-5 golyócska.

 

Amennyiben a komplex gyógykészítmény nem állna rendelkezésre, szájon át (per os) társítható a Melilotus officinalis (a fenti adagban) Sticta pulmonariával.

 

Megjegyzés: 5 év körüli kisfiú 16-szori punkció, illetőleg antibiotikumos kiöblítés (lavatio, francia szóhasználatban lavage) után jött el édesanyjával. Játszással kezdtük a „rendelést”, közben kifújta az orrát. A rossz trombitára emlékeztető erős hangra kérdésemre azt válaszolta, hogy egy általa megnevezett családtag rászólt egyszer: „fujjad ki rendesen az orrodat, milyen férfi lesz belőled?” Megmutattam, hogyan fújja ki az orrát. Egy évvel később édesanyja újságolta, hogy a gyermeknek az utolsó kezelés óta nincs semmi baja. Náthás volt ugyan, de nyomtalanul elmúlt.

Dr. Rácz Gábor
IX. évfolyam 4. szám

Címkék: homeopátia, orrmelléküreg-gyulladás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.