Homeopátia

Pattanásos arcbőr és rosacea


A serdülőkor (pubertas, adolescentia) gyakori gondja a pattanásos arcbőr (acne vulgaris).

 

Az "acne" eltérő megjelenésű kórképek gyűjtőneve. Változatos megnyilvánulási formái ellenére közös alapja van. A serdülőkor pattanásos bőrének esetében a faggyúmirigyek fokozott működése és a termelt faggyú összetételének megváltozása jelenti a fő kóroktani tényezőt. Egyes hormonok arányának megváltozása későbbi életkorban is előáll, főleg a menstruációt megelőző napokban (premenstruális tünetegyüttes – PMS).

 

A serdülőkori pattanásokban baktériumok telepedhetnek meg, elsősorban a Propionibacterium acnes, illetve a nemzetség több tagja. Az elnevezés arra utal, hogy a faggyú lebontási terméke többek között a propionsav. További baktériumok társulhatnak hozzá, például a Staphylococcus epidermidis, amely az egészséges bőrfelületen is megtalálható.

 

Elterjedt gyennykeltő kórokozó a Staphlococcus aureus is.

 

A baktériumok szerepet játszhatnak a helyi gyulladások kialakulásában a faggyúdugasz (comedo), a hajhagyma és hajgyökér körül.

 

A faggyútermelés rendellenességeit seborrhoea névvel jelölik. (Sebum latinul faggyút jelent.) Az egész képződményt nevezik "mitesszernek" is (németül Mitesser, szó szerint "együttétkező").

 

Rossz szokás a dugaszt kinyomni a szőrtüszőből (folliculus pili). Ezáltal károsodik a továbbterjedést gátló immunsejtek által képezett gát. Az említett és további baktériumok a vérpályába juthatnak és - ritkán ugyan - megtelepedhetnek például a szívben.

 

A pattanásos bőr kezelésére főleg helyileg, külsőleg alkalmazott készítményeket használnak. Ugyanígy alkalmazott egyes bőrápoló, "szépítő" szerek az ép bőrfelületen át mélyebb rétegekbe is jutnak és kórfolyamatokat (acne cosmetica, acne venenata) okozhatnak.

 

A homeopátiás kezelés elsősorban belsőleges, tehát szájon át (per os) adagolásként történik.

Abrotanum

Az istenfa nevű ürömféle (Artemisia abrotanum) 50-100 cm magas, illatos díszcserje. Levelei szálasak, szeldeltek. Fészkes virágzatai nagy számban képződnek, aprók, gömbölyűek, sárgák, bókolók. Ültetik kertekben, temetőben, elvadulva is megjelenik.

 

A friss növény virágos ágvégeiből készül az őstinktúra. Törzskönyvi számai nálunk: OGYI-HGAL 189/01 - 189/06. Ajánlott potencia (dinamizálás): D4 - D30 vagy CH - 200 CH. Használják acne rosacea kezelésében is (l. lejjebb).

Kalium bromatum

A kálium-bromid jó példa a hasonlóság (simile) elv szemléltetésére. Halogénezett vegyületek (brómsók, jódsók) bőrkárosítást válthatnak ki, jelentős részüket ezért vonták ki a gyógyászatból. Brómsókat évtizedeken át használtak nyugtató, altató hatásuk miatt. Nagyobb adagok hosszú kezelés során pattanásos vagy hasonló kórfolyamatok képződését váltották ki (acne bromica, bromoderma tuberosum).

 

Adagolás: főleg 9 CH. Törzskönyvezési szám OGYI - HGAL 125/02. Naponta 1-szer, ugyanabban a napszakban, 5 golyócska.

 

A rosacea (nevezik acne rosacea-nak is) szintén elsősorban az arcon alakulhat ki. Az orcák feltűnően pirosak. Ez a kifejezett arcpír kezdetben lehet időszakos, idővel azonban állandósulhat. A különben alig vagy egyáltalán nem megfigyelhető legvékonyabb erecskék jól láthatóan (esetleg nagyítóval) tágultak. Későbbi szakaszban vérbő göböcskék (göbcsék, papulák) képződhetnek.

 

A tulajdonképpeni kezelés előtt már ügyelni kell a felületaktív arclemosó szerek (detergensek, szappanok) használatára. Az acne vulgaris és az acne rosacea esetében egyaránt jótékony hatásúak lehetnek a körömvirág (Calendula officinalis) aranysárga vagy narancssárga nyeles virágai, a teljes fészekvirágot ne használjuk. Készíthető enyhén szeszes kivonat (10 fokos etilalkohollal). A lemosás után használjunk kenőcsöt, krémet, nagyon vékonyan bedörzsölve, amely nem tartalmaz kőolaj (petroleum)-származékokat (paraffint, paraffinolajat, vazelint, vazelinolajat és egyéb szénhidrogéneket).

 

Bevált a varázsmogyoró - másik nevén csodamogyoró (Hamamelis virginiana) leveleiből készített párlat vagy a levelekből szintén 10 fokos etilalkoholt tartalmazó lemosófolyadék (lotio). A körömvirágot minden tiszta udvaron, kertben termeszthetünk, a csodamogyorót ültetik parkokban, arborétumokban, könnyen felismerhető arról, hogy sárga virágai télen nyílnak.

 

Idősebb férfiaknál az arcbőr vörösödése kezdetét jelentheti a rhinophymának (az orra kiterjedő bőrvörösség, amely a későbbiekben a faggyúmirigyek gyulladása és kötőszövetburjánzása miatt dudorossá [göbcsésévé] válhat, az egész orr megnagyobbodásával).

 

Az említett Abrotanum mellett megkísérelhető a Lachesis, esetleg a Sanguinaria.

Lachesis

A Lachesis muta nevű óriásvipera dél-amerikai hüllő mérge. Gyakran használt hasonszer. Adagolása: 9 CH - 30 CH. Az egyszeri adag 5 golyócska, hetenként 2-3-szor. Törzskönyvi száma: OGYI-HGAL 113/04/02.

Sanguniaria

Az észak-amerikai vérgyökér (Sanguinaria canadensis) a mákfélék családjába tartozik. Erdei növény, tavasszal vagy kora nyáron beérik toktermése, majd a következő évig csak az elágazó gyöktörzse marad meg a talajban. Szárítva képezi a kiindulási hasonszert.

 

Főleg a változás korában fellépő hőhullámok megelőzésére használják, kísérő tünete lehet az arcpír.

 

Adagolás: 4 CH - 20 CH szükség szerinti napokon. Törzskönyvi nyilvántartási száma: OGYI-HGAL 139/01. 

Dr. Rácz Gábor
XIV. évfolyam 10. szám

Címkék: Abrotanum, homeopátia, Kalium bromatum, Lachesis, pattanásos bőr, rosacea, Sanguniaria

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.