Homeopátia

Pikkelysömör 1. rész

Homeopátia


  A pikkelysömör (psoriasis) az összlakosság 1–2%-ánál lép fel Európában. Kezdődhet 2 éves korban, lázas állapot, például kanyaró után, de leggyakrabban 50 éves kor felett jelentkezik.

   

  A bőr alaprétegéből (stratum basale) a szarurétegig (stratum corneum) a szarusejtek kb. 4 nap alatt eljutnak, míg normális körülmények között ez a folyamat kb. csak 4 hét alatt megy végbe.

   

  A bőrön esetenként erős viszketés kíséretében élesen körülhatárolt területen bőrpír lép fel, ezt ezüstös réteg (hámpikkely) fedi. A bőr felületéről kiemelkedő göbcse (papula) milliméteres átmérőtől kb. 1 cm-ig terjedhet. A több papula összefolyásából képződő nagyobb képlet neve: plakk. A pikkelyek mérete, megjelenése, kialakulásának helye változatos. A könyökön, térden, a keresztcsont táján, a hajas fejbőrön lépnek fel. A kórfolyamat nevében is szereplő pikkely elkülönülő, felületi réteg tömegesen válik le a bőrről. A beteg „lesepri magáról” a pikkelyeket.

   

  A megjelenési formák közé tartoznak a pontszerű göbök, vörös bőrelváltozások, nagy testfelületen (psoriasis erythroderma), cseppre emlékeztető képződmények, aprópénz méretű elváltozások, előfordulhat tekervényes, gyűrűs alakzatként is.

   

  A körmökön látható elváltozások és az ízületek érintettsége is társulhat a bőrtünetekhez (psoriasis arthropathica). Utóbbiak a bőrtünetek megjelenése után lépnek fel, de ha az ízületi panaszok előbb jelentkeznek, nem mindig gondolunk kialakuló pikkelysömörre.

   

  A pikkelyek képződését elősegíti a vakarás. Eltávolításukkor pontszerű bevérzés figyelhető meg (Auspitz-jelenség).

   

  Idült kórfolyamatokban szenvedő betegeknél szerepelhet a „pszorikus alkat” kifejezés, a „psora”. Krónikus betegek nagy csoportjának jelölésére használta e kifejezést Hahnemann. Akárcsak a pikkelysömörnél, más idült betegnél is gyakori, hogy a tünetek fellángolnak, súlyosbodnak (exacerbatio), de vannak olyan időszakok is, amikor a panaszok csökkennek, a beteg állapota javul, esetleg gyógyultnak is tűnik (remissio).

   

  A rosszabbodás és a javulás kezelés nélkül is jelentkezhet. Ha időrendiségben az éppen megkezdett kezelést követően változik a beteg állapota, közérzete, ezt igen gyakran ok-okozati összefüggésként éli meg és a gyógyszer hatásának tekinti, vagy – rosszabbodás esetében – a készítmény mellékhatásának véli. Ez érvényes a pikkelysömörben szenvedőknél is, akik különböző, helyi vagy általános kezelés „jó” vagy „rossz” hatását vélik tapasztalni.

   

  A pikkelysömör neve (psoriasis) a rühösségre utal. A rühösség embernél, különböző állatoknál, külső élősködők (exopa-rasita) által okozott megbetegedés. Az atkák csoportjába tartozó élősdi (ízeltlábúak) viszketést okoz, egyes fajok élelmiszerekben vannak jelen vagy az ún. háziporban. Parányi, szabad szemmel nem látható atkák allergiás kórfolyamatok okozói lehetnek.

   

  A Hahnemann által kidolgozott „psora-tan”, illetőleg a „psorikus szerek” az alkat (constitutio) jelölésére szolgálnak idült (chronicus) betegek jellemzésekor.

   

  A homeopátiában használt psora kifejezés kórmegállapító és kezelési rendszer. Magába foglalja a pikkelysömörben szenvedő beteget is, de a hasonló névhasználat ellenére a két fogalom nem fedi egymást.

   

  A pikkelysömör homeopátiás kezelésére használt hason-szerek ismertetését a Psorinummal kezdjük éppen annak érzékeltetésére, hogy a „pszorikus alkat” nem jelent egyszersmind pszoriázisban szenvedő beteget.

   

  PSORINUM (pikkelysömörös beteg bőrének elváltozásaiból nyert nozoda, bioterápiás szer). A következő tüneteknél alkalmazzák:

   

  Viszketés, ami fokozódik melegben, ágyban, vakargatás során. Fázékonyság, a páciens nyáron az évszaknak nem megfelelő öltözetet visel. Amikor mások levetik a meleg ruhát, ő inkább magára ölt ilyet. Fél a léghuzattól, légmozgásoktól.

   

  Panaszainak kiújulása előtt feltűnően jól érzi magát. Ha viszont gyapjúból készült ruhadarabot vesz fel, viszketés kezdődik. Panaszai csökkennek étkezéskor.

   

  Különböző félelmek gyötrik, szorongásos, úgy érzi, gyógyíthatatlan. A kezelések eredménytelenek, gyakran azért is, mert egyik szert próbálja ki a másik után. Visszatérő nátha, asztmás jellegű köhögés. Makacs székrekedés.

   

  Adagolás: 9 CH – 30 CH a kisebb hígításokkal kezdve a nagyobbak felé haladva. Fenntartó adagként 15 CH hetenként egy-kétszer, mindig a hét azonos napján.

   

  Pikkelysömörös betegnél a kórfolyamat megnyugvásának időszakában elkezdhető a tüneteknek megfelelő, javallatok szerinti készítmény adagolása. Amennyiben például a látható bőrtünetek viszketéssel társulnak vagy a megnyugodott pikkelysömör ellenére fennmarad a viszketés, megkezdhető az előző számainkban ismertetett hasonszer egyikének adagolása (l. a lap márciusi és áprilisi számát).

   

  A pikkelysömörös betegek kezelésére szolgáló további hasonszerek bemutatását folytatjuk.

  Dr. Rácz Gábor
  VIII. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.