Homeopátia

Pikkelysömör 2. rész


A pikkelysömör (psoriasis) kezelésére alkati szereket használunk, és részben olyanokat, amelyek a bőrben lezajló kórfolyamatokat csökkentik, és ezáltal a tüneteket is enyhítik. Mindkét jelleget egyesíti a PSORINUM (l. lapunk idei májusi számában).

 

Az alkati és tüneti kezelés lehetőségeit szintén egyesíti magában a CENTELLA. A Centella asiatica szerepel HYDROCOTYLE néven is. Rokona az Európában előforduló Hydrocotyle vulgaris.

 

A következő tüneteknél jöhet szóba ez a kezelés:

 

a betegnél kifejezett a pikkelyképződés, ezt erős viszketés kísérheti. A körülhatárolt területeken fellépő viszketés különálló panaszként is előtérbe kerülhet (pruritus vulvae, pruritus ani). Viszketés a talpon.

 

A bőrgyógyászati tünetek együtt járhatnak a vizeletürítés fokozott és hirtelenül fellépő ingerével (vesica urinae irritabile), ami nőknél gyakoribb. Felléphet, szintén bőrtünetek nélkül, hólyagtáji fájdalom (cystalgia, neuralgia vesicae). A szeméremív (arcus pubis) körüli fájdalom hosszabb ideig tartó ülés során alakulhat ki. A panaszok között szerepel a gyakori vizelés (pollakisuria).

 

A bőséges verejtékezés (hyperhidrosis) is felléphet a többi tünettől függetlenül. Gyakori a fehérfolyás (leukorrhoea, fluor albus), forróság a hüvelyben. Az említett tünetek egyike-másika egyéb okokra is visszavezethető.

 

Adagolás: D2 – D4 hónapokig.

 

MAHONIA. A Mahonia aquifolium szárának kérge, belül élénk sárga színű. A mahónia gyakran ültetett díszcserje. Szerepel BERBERIS aquifolium néven is. Rokona a nálunk vadon is előforduló Berberis vulgaris nevű tövises cserjének, a sóskaborbolyának. Utóbbit is használják homeopátiás gyógyszerek készítésére pikkelysömörös betegnél. Az előzmények között szerepelhetnek májműködési zavarok, az epehólyag pangásos állapotának következtében fellépő panaszok.

 

A bőrtünetek megjelenésekor két gyógyszer használható. Szájon át adagolt készítményből D2 – D4 adható naponta 2-3-szor. Ez a kezelés kiegészíthető egy másik gyógyszerformával, külsőleg, helyi kezelésként. Az utóbbi években terjedt el a mahoniakenőcs, amely 10% őstinktúra felhasználásával készül. A pikkelysömörös bőrfelületet kezeljük a test egyik felén, és összehasonlítjuk a várható kedvező hatást a másik testfélen fellépő kórfolyamattal. Az eredménytől függően terjeszthető ki a kenőcs használata a különböző testfelületekre, váltakozva (nem nagy testfelületre).

 

Gyári készítmény hiányában a kenőcsöt mi magunk készítettük.

 

Az alapkezelésre használt készítmények kezelési szüneteiben kellő körültekintéssel, korlátozott ideig, felírható vényre ARSENICUM ALBUM (arzén-trioxid, acidum arsenicum anhydricum).

 

Az arzén vegyületeit 20-25 évvel ezelőttig használták gyógyszerként, továbbá egyes iparágakban. A veszélyes környezeti ártalmakat okozó anyagok közé tartozik. A szervezetben felhalmozódik, ezért viszonylag kisebb, de tartós szennyezés is idült ártalmat okozhat. Jelentős mértékben halmozódik fel bőrben, főleg a keratinban. Méregtani, igazságügyi orvostani vizsgálatok során évtizedek múlva is kimutatható hajból, körömből, mérhető a mennyiség is.

 

Az arzén-trioxid példát szolgáltat arra, hogy a terápiából kivont egykori gyógyszeranyagok továbbra is szerepelhetnek a homeopátiában. A gyógyszeres kezelés egészéből kitiltott, veszélyes anyagok azért használhatók homeopátiás kezelésre, mert a sajátos készítési mód következtében nagyságrenddel kisebb mértékben adagoljuk egyes élelmiszerek összetételében szereplő mennyiségekhez viszonyítva. Ennek ellenére az arzén-trioxid fokozott figyelmet igényel. A homeopátia minden területére vonatkozó adagolási előírások betartása mellett az óvatosság a kezelés időtartamára is vonatkozik, éppen a szervezetben felhalmozódó szerek esetében.

 

A hasonlóság elve az arzén esetében is jól követhető. Jellemző a fokozott fázékonyság. A panaszok enyhülnek meleg hatására, akár a környezet hőmérsékletéről van szó, akár ételekről, italokról. A betegnél előtérbe kerül az általános gyengeség, kimerültség, gyors kifáradás. A beteg sápadt. A panaszok ugyanabban a napszakban visszatérnek, gyakran azonos órában. Kedélyállapota, hangulata ingadozó, hol feltűnően nyugtalan, izeg-mozog, hol csökkennek félelmei, mintha megnyugodna.

 

A változatos bőrtünetek közül a pikkelysömör vagy arra emlékeztető kórkép gyakori.

 

Adagolás: D6 – D12 legfeljebb 2-3 hétig naponta egyszer, vagy 9 CH – 30 CH 4-5 hétig, szintén napi egyszeri adagban.

 

A kezelést – ha a kezelőorvos indokoltnak tekinti – félévenként vagy évenként egy alkalommal lehet megismételni.

 

Az arzén ártalmai közé tartozik a Bowen-betegségben kialakuló bőrelváltozás.

 

A homeopátiás kezelés során a mellékhatások a ritka kivételek közé tartoznak. Az arzén készítményei a kivételek közé sorolhatók.

 

A homeopátiás Materia Medicában egyéb hasonszerek is számításba jöhetnek egyes betegeknél jelentkező pikkelysömör kiegészítő kezelésekor. Esetenként szóba jöhet a Graphites, Kalium carbonicum, Sarsaparilla, Sepia, Thuja.

Dr. Rácz Gábor
VIII. évfolyam 6. szám

Címkék: homeopátia, pikkelysömör

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.