Homeopátia

Pikkelysömör 3. rész


A pikkelysömör (psoriasis) kezelésére az előzőekben bemutatott lehetőségek mellett (l. a júniusi rovatban) további hasonszerek is használhatók.

 

GRAPHITES (ásványi anyag, alapját kristályos szén képezi, benne különböző ásványi anyagok találhatók váltakozó arányban. Ceruza készítésén kívül több iparágban használják).

 

Kialakulhat túlérzékenység (hypersensibilitas), amely elsősorban a bőrön nyilvánul meg. Kihat a vér- és a nyirokkeringésre, egyes mirigyek megduzzadása is szerepelhet a tünetek között (adenopathia). Hajlam a szemhéj bőrének gyulladására (blepharitis).

 

A bőrön pikkelyszerű elváltozások figyelhetők meg. Viszketés, fájdalom léphet fel, jellemző területek: a fülkagylók mögött, a hajas fejbőr, a száj széle, esetleg az ivarszervek táján.

 

A tünetek fokozódnak melegben, csökkennek hideg hatására.

 

A bőr függelékeinél észlelt gyakoribb elváltozások: a körmök törékenyekké válnak, a lábkörmök alakja szabálytalan.

 

A haj törékeny, száraz.

 

Férfi beteg azzal a panaszával jelentkezik a rendelésen, hogy a nemi vágy megmaradt ugyan, de a kéjérzés (orgasmus) hiányzik. Korai ondókilövellés (ejaculatio praecox) vagy az el is marad.

 

Nőknél a nemi vágy csökken vagy hiányzik (anaphropdisia), előfordulnak a menstruáció zavarai (dysmenorrhoea), a külső nemi szervek viszketése (pruritus vulvae). A fehérfolyás (leukorrhoea) a combok belső felületének bőrén csípős, kimaródásokat, foltokat, csíkokat okozhat. Az emlők megkeményednek (induratio mammae).

 

Fázékony, borzong, külön-külön is fázást jelez egyes testrészein (térd, lábfej). Tünetei megfordulhatnak, például a lábfejek jéghidegek, éjjel viszont égetően forrónak érzi lábait.

 

Fokozott érzékenység alakulhat ki szagokkal, illatokkal szemben (hyperosmia).

 

Hajlam székrekedésre.

 

Testszerte viszketés (pruritus) léphet fel, amely fokozódik meleg hatására, például röviddel azután, hogy ágyában betakarózik.

 

Gyomorégés (pyrosis), amely csökken étkezés során, főleg meleg ételek fogyasztásakor. Égető érzés a végbélnyílás körül, gyakran viszketés is (pruritus ani).

 

Étvágya van ugyan, de időnként átcsap étvágytalanságba (anorexia), esetenként bizonyos ételeket utasít el.

 

Pszorikus alkat. Aggályos. Félelmei nem arányosak a tényleges fenyegetettséggel, valódi veszélyekkel. Bizonytalansága állandó jellegű, nehezen tud dönteni, ami egyik nap meggyőződése és tervei közé tartozik, az másnap „fordítva igaz”. Nincs különösebb kedve semmihez, de türelme sincs végig folytatni azt, ami meggyőződésének tűnt röviddel azelőtt.

 

Könnyen elérzékenyül például zene hatására, sírás is környékezheti ilyenkor.

 

A GRAPHITES alkati szer.

 

A pikkelysömör vagy arra emlékeztető tüneteinek csökkenése alatt adagolható néhány héten keresztül, majd az újabb fellángolás esetében visszatérünk az előző részben ismertetett kezelésre.

 

KALIUM ARSENICOSUM (az arzéntartalmú Fowler oldatot néhány évtizeddel ezelőtt még használták a gyógyászatban, gyermekek kezelésére is, ma ártalmasnak tekintett adagokban).

 

Pikkelyes bőrelváltozások, viszketés könyöktájon, térd körül. A viszketés fokozódik meleg hatására, a tünet csökken hideg lemosás, borogatás hatására, de csak rövid ideig. Felléphet száraz ekcéma.

 

Fázékony, általában sovány alkatú személy.

 

Nyugtalansága szinte állandó jellegű. Hol leveti öltözékének egy részét, hol visszaveszi ruháit olyankor is, amikor a környezet hőmérséklete nem változott meg. Különösen érzékeny az időjárás változásaira (meteoropathia). Az időjárási front előrejelzésekor megkezdjük a kezelést.

 

Egyéb bőrtünetek is gyakoriak. Hólyagocskák (pustula) léphetnek fel testszerte, főleg a menstruáció napjaiban, ezért a várható időpontot megelőzően ajánlott megkezdeni a kezelést.

 

Adagolás: 5 CH – 7 CH, 5-5 globulus, naponta kétszer, reggel és este, de nem állandóan.

 

ACIDUM FORMICICUM (az erdei vöröshangyából, Formica rufából előállított hangyasav hígításai).

 

Az ízületi fájdalmakkal, kötőszöveti elváltozásokkal is járó pikkelysömör (psoriasis arthropathica) kezelésében az alkati hasonszerek kiegészítésére.

 

Gyulladáson alapuló, fájdalmakkal járó betegeknél válhat be. Javallatai közé tartozik a lágyrészreuma (fibromyalgia, myogelosis), harántcsíkolt izmok és kötőszövet együttes fájdalma. Meghatározott pontok nyomásakor jelzett fájdalom.

 

Kísérő tünetként jelentkezhet éjszakai izzadás (hyperhydrosis), gyomorfájdalom (gastralgia), a vizelési inger rendellenességei.

 

Adagolás: D3–D6 ampullából adagolt injekció. Szintén befecskendezésként neuralgiában D12.

Dr. Rácz Gábor
VIII. évfolyam 7. szám

Címkék: homeopátia, pikkelysömör

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.