Homeopátia

Szemgyógyászati készítmények


A szemészeti gyógyszerek használatának első bizonyítékai közé tartozik egy régészeti lelet. Szemészeti bélyegzőről van szó (signacula oculariorum). A kőlapba vésett szöveg megjelöli a szemész nevét: Publius Corcolonius. A gyógyír neve: Chelidonium, tehát a vérehulló fecskefű. A leletet Erdélyben őrzik egyéb gyógyászati emlékek között. A kőlap képezhette a szelence fedelét, de az is elképzelhető, hogy rányomták a kenőcs felületére. A pecsét időszámításunk első évezredének elejéről származik, a 200-as évekből.

 

A növény tudományos neve Chelidonium majus. Chelidon fecskét jelent (ma érvényes nevén Delichon). A fecskére vonatkozó név arra utal, hogy e vándormadár tavasszal fészkel nálunk és ősszel repül melegebb éghajlatú tájakig. Növényünk is ebben az időszakban virágzik Európában.

 

A fecskefüvet megsebezve sárga vagy vérnarancs színű csepp buggyan ki belőle, a növény "vére", tulajdonképpen tejnedve (latex). Ezt keverték el kenőcsalapanyaggal.

 

Ma is létezik Chelidonium néven szemcsepp D4-es hígításban. A szem kötőszövetének gyulladásában (conjunctivitis) használható homeopátiás készítmény. Ismeretterjesztő könyvekben olvasható, hogy a vérehulló fecskefű tejnedve szembe csöpögtethető. Veszélyes hiba lenne! A tejnedv egymagában súlyos károsodást okozna a szemben. Szemölcsökre cseppentik a népi gyógyászatban, de a szemölcs a bőrön képződhet, tehát szó sincs a látószervről.

 

A nálunk is törzskönyvezett (bejegyzett) monokomponensű készítmények nagy részét más betegségekben és főleg szájon át (per os) golyócskák formájában adagolják (OGYI-HGAL 48/01-48/03).

 

 

Euphrasia

A nemzetség (genus) neve azonos az ógörög euphrasia szóval. Derűt, jókedvet, jó közérzetet jelent. A magyar szemvidítófű értelme hasonló.

 

A szemvidítófüvek több faja található meg nálunk. Az orvosi, a réti, a tatár szemvidító arasznyi magas szárán a fehér vagy halvány ibolyaszínű virágok alsó ajkán sárga folt és lila csíkok vannak. Nem az ajakosvirágúak, hanem a tátogatófélék családjába tartoznak (Scrophulariaceae). Domb- és hegyvidéki réteken teremnek. Félélősködő (hemiparazita) növények, részben különböző fajok gyökeréből szívják fel tápanyagaikat, részben a talajból.

 

A népi gyógyászatban a szemvidítófű vizes kivonatát szemfáradtságban, ("éleslátásra") használják szemfürdőként, borogatás formájában.

 

Monokomponensű homeopátiás gyógyszerek (golyócskák) nálunk is törzskönyvezettek (Euphrasia officinalis OGYI-HGAL 33/10/02).

 

Homeopátiás összetett (kombinációs, komplex) készítmény az Oculoheel egyadagos szemcsepp (OGYI-HGAL 135/01).

 

Összetétele: Euphrasia officinalis D5, Cochlearia officinalis D5, Pilocarpus (Jaborandi) D5, Echinacea angustifolia D5. Adagolása: 3x1-2 csepp.

 

 

Az egyes összetevők jellemzése

Euphrasia officinalis

Klinikai vizsgálatok során a névadó szemcseppet kötőhártya-gyulladásban adagolták 65 betegnek. A kéthetes kezelés során 53 személynél teljes gyógyulást állapítottak meg, 11-nél határozott javulást, melléktünetek nélkül.

Cochlearia officinalis

Az orvosi kanálfű a keresztesvirágúak családjába tartozik (Brassicaceae; Cruciferae). Az európai hagyományos gyógyászatban nyálkahártyák fertőtlenítésére használták (például szájüregi fertőzések kezelésére). Szerepelt a Német Homeopátiás Gyógyszerkönyv első kiadásában (HAB 1).

 

Felismerhető kiszélesedő levéllemezéről, amely kanálra emlékeztet. Íze csípős, szúrós szagú növény, amely e tulajdonságai alapján emlékeztet a torma és a mustár hasonló sajátságaira. Helyenként termesztik is, a szokottnál nagyobb a C-vitamin-tartalma. A kombinációs készítményben a könny képződésére ható tulajdonságai miatt szerepel.

Pilocarpus (Jaborandi)

Cserje, Brazíliában honos. Növénytani neve Pilocarpus jaborandi vagy P. officinalis. Fő hatóanyaga a pilocarpin nevű alkaloid. Jól ismert a vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatása (parasympatholyticum). Pupillaszűkítő (myoticum). Elősegíti a szem csarnokvizének elfolyását. Javítja a "fáradt szem" alkalmazkodóképességét (accommodatio). Befolyásolja a szemnyomást. A kezelést kizárólag szemész szakorvos irányíthatja.

Echinacea angustifolia

Keskenylevelű kasvirág, kúpvirágként is említik. Az immunrendszert szabályozó legismertebb növények közé tartozik (l. lapunk Fitoterápia rovatában a 2003. év októberi és novemberi számban).

Az Oculoheel egyadagos szemcsepp (OGYI-HGAL 135/01)

Csökkenti a látószerv gyulladásos kórfolyamatait, enyhíti vagy megszünteti a viszketést, égető érzést, és - mint említettük - kedvezően befolyásolja a könny képződését, kiürülését, összetételét.

 

A vény nélkül kiadható gyógyszerek közé sorolják. Ez a rendelkezés is indokolja a szemorvosi vizsgálatot és kezelést. Noha nem orvosi rendelvényre szolgáltatják ki a gyógyszertárakban, a diagnózis és a kezelés eredménye a szemész szakorvos hatáskörébe tartozik a kezelés megkezdésétől kezdve az eredmények ellenőrzéséig. A gyógyászat több területén szükséges az orvos javaslata, aki figyelemmel kíséri betegének állapotát még akkor is, ha nem lépnek fel a betegtájékoztató szövegében szereplő mellékhatások, kölcsönhatások, ellenjavallatok, váratlan, előre nem látható körülmények, illetőleg panaszok.

Dr. Rácz Gábor
XV. évfolyam 12. szám

Címkék: Euphrasia, homeopátia, szemgyógyászati készítmények

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.