Homeopátia

Vastagbél-túlérzékenység


A tünetegyüttes neve: colon irritabile syndroma. Hasi fájdalmak és rendellenes működések formáinak egyike. Az angol "irritable bowel syndrome" (IBS), amely adattárakban, tárgymutatókban franciául a régebbi "colite spasmodique" helyett ma gyakrabban szerepel "colon irritable" néven, német nyelvű megfelelője "Reizkolon".

 

A panaszok görcsös fájdalmakként nyilvánulnak meg, helyük változó és ismételten lépnek fel. A tünetek csökkennek székletürítés után, bélgázok távozásakor. A székletet kemény, összepréselődő darabok alkotják, hasprés ellenére is nehezen távozik. A betegnek az az érzése, hogy a bélsár csak részben ürült ki. A rögöknél (scybalum) keményebbek a "bélkövek" (coprolith).

 

A felpuffadt has mellett gyakori a székszorulás (obstipatio), amely után átmenetileg egyszer-kétszer hasmenés léphet fel. A tünetek nem fajlagosak, az emésztőrendszer egyéb kórfolyamatában is felléphetnek, ezért indokolt az alapos kivizsgálás.

 

A betegek gyakran észlelnek összefüggést a havi vérzéssel, migrénnel, más tájakon fellépő fájdalmakkal.

 

A táplálkozástani szempontok ezen a téren is jelentős szerepet tölthetnek be. Lényeges a rendszeres folyadékbevitel.

 

Amennyiben az egyéb emésztőrendszeri kórfolyamatok kizárhatóak, és a táplálkozással kapcsolatos vonatkozások sem jöhetnek számításba, a vastagbél fokozott érzékenységére gondolhatunk.

 

Az emésztőrendszer ("gyomor-bél traktus") működési zavarait okozhatják idegrendszeri hatások is. Szokták említeni a "stresszoldó" készítményeket.

 

Az irritábilis vastagbél tünetegyüttes kialakulásában számításba jöhetnek életviteli szokások, túlterhelés, ismétlődő és/vagy tartós, állandósuló konfliktushelyzetek, amelyek működési rendellenességeket, de szervi károsodásokat is okozhatnak. Amennyiben megtaláljuk az egész szervezetre ható károsító tényezőt/tényezőket, ezek kizárása mellett támogathatjuk a gyógyulást homeopátiás készítményekkel.

 

Colocynthis

A sártök (Colocynthis vulgaris) a legerősebb hashajtók egyike (bélsártök lehetne a megfelelőbb neve). A divatjamúlt "drasztikus hashajtók" csoportjának képviselője. Szerepel Citrullus colocynthis néven is. Észak-Afrika, Elő-Ázsia, Dél-Ázsia egyes területein honos. Termése kisebb narancs méretű, gömbölyű dísztökre is emlékeztet, sárga vagy zöldes héját eltávolítják, ezért teniszlabdára hasonlító, fehér termékként forgalmazzák tőlünk keletebbre. Nálunk a 20. század első felében még alkalmazták. Egyéves növényként termeszthető száraz, laza talajon. Keserű és mérgezőnek tekinthető. Homeopátiás készítményei 5 CH-15 CH dinamizációs fokon a vastagbél görcsös állapotának csökkentésére szolgálnak a hasonlóság elve alapján.

 

Ignatia

Az ignácmag (Strychnos ignatia, szerepel Ignatia amara néven is) a Fülöp-szigeteken honos fa.

 

Fokozottan ingerlékeny személynél ajánlott. Akinek panaszai állandóan változnak, felléphetnek külön-külön is valamelyik testtájon, de több helyen is. Az emésztőrendszeri fájdalmakat kísérheti légszomj, görcsös köhögés, kisebb izgalmak is kiválthatnak szapora szívverést (tachycardia), szívdobogásérzést (palpitatio). A beteget a gégetájban, máskor a hasüregben érzett gombóc érzése is aggasztja (globus hystericus, globus abdominalis).

 

Ha kóros elváltozás vagy működési zavar nem állapítható meg, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy szorongásos betegről van szó: a neuro-pszichogén állapot testi (somatikus) megnyilvánulásaival (l. 2007. októberi számunk Fitoterápia rovatát).

 

A panaszok gyakran váratlan feladatok előtt lépnek fel akkor, amikor az érintett úgy érzi, nem tud eleget tenni az elvárásoknak. De ha eltereljük figyelmét kellemes, szórakoztató, kedvező érzelmi helyzetekkel, elfelejti panaszait, amelyek azonban még aznap vagy másnap visszatérhetnek.

 

Az Ignatia a vastagbél fokozott érzékenységének egyik hasonszere. Az adagolás 5 CH-7 CH, 5-5 golyócska reggel, fél órával étkezés előtt a nyelven vagy nyelv alatt elszopogatva, majd egy második adag a délután folyamán, szintén fél órával evés előtt.

Dr. Rácz Gábor
XIV. évfolyam 2. szám

Címkék: Colocynthis, homeopátia, Ignatia, vastagbél-érzékenység

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.