Homeopátia

Viszketés 4. rész


Sarsaparilla

 A liliomfélék családjába tartozó Smilax aristolochiifolia és egyéb szárcsafajok gyökere. A szárcsaliliomféléket önálló családnak is tekintik (Smilacaceae).

 

Elsősorban Közép-Amerikában terem (mexikói vagy veracruzi Sarsaparilla). A gyökerek szaponinjainak egy része a térségében élő pálmaliliom (Yucca)-fajokban is képződik.

 

A Sarsaparillát különböző idült bőrelváltozások – főleg a testszerte fellépő viszketés - kezelésére használják, szájon át adagolva (per os).

 

Adagolás: 7 CH - 9 CH naponta 1-2-szer 5-5 golyócskát, majd fenntartó adagként 15 CH – 20 CH, nagyobb időközökben. A decimális készítményeket alacsonyabb potenciában is adagolják (általában D2 – D3). Száraz bőr esetében megfelelő kenőcsalapanyagokat használnak, amelyek nem szerepelnek az allergiát okozó anyagok között.

 

Croton tiglium

A kutyatejfűfélék családjába (Euphorbiaceae) tartozó cserje. Ázsia trópusi éghajlatú területein terem, főleg India nyugati partjainak mentén (Malabár partvidék). Szerepel a kínai gyógyászat növényei között is. Régen a magvakból kisajtolt zsíros olaját ún. drasztikus hashajtóként Európában is használták (Crotonis oleum).

 

A nálunk szobai dísznövényként ismert csodacserjét (Codiaeum variegatum) és tarka levelű változatát is nevezik "kroton"-nak, veszélyes mérgező növény. Levelei miatt kedvelik zárt terek szobanövényeként.

 

A Croton tiglium száraz magvaiból készül a homeopátiás őstinktúra. A gyógyszerkép alapján Joret értekezése szerint vették be a homeopátiás Materia medica hasonszerei közé (1845- ben) közvetlenül Hahnemann halála után. A mérgezés tünetei között szerepel a rendkívül erős viszketés. A "simile elv" alapján használják a bőrön képződő gennyes hólyagocskák (pustula) és különböző ekcémák esetében a viszketés csillapítására.

 

Adagolás: 7 CH - 15 CH, a kezelést a viszketési tünetek kiújulásakor ismét adagolhatják. A decimális dinamizálás esetében a szájban (nyelven) széteső tabletta potenciája D6 - D12, magasabb értékek is számításba jöhetnek elhúzódó, tartós használatként.

 

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet által jóváhagyott készítmények törzskönyvi száma: OGYI - HGAL 226 és ezt követő jelzetként a különböző potenciaértékek.

 

Rhus toxicodendron

A címszóként használt név mellett szerepelhet Toxicodendron radicans néven is. Alfajának tekintik a Toxicodendron orientale növényrendszertani egységet.

 

A mérgező szömörce Észak-Amerikában honos, keleti alfajának neve Ázsiára utal (például Japánra).

 

A mérgező szömörcét bemutató kertekben, dendrológiai gyűjteményekben nálunk is láthatjuk. Jól elkülönített, kerítéssel körbevett egyedeknél vagy csoportoknál jelzőtábla szövege és ábra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad megérinteni.

 

A hármas összetett levelek érintése elegendő lehet azonnali, heveny, allergiás válasz kiváltására (kontaktallergia). Természetes élőhelyein nehezebben oldható meg a figyelmeztetés. Az Észak-amerikai Egyesült Államokban évente hozzávetőleg 2 millió személynél lépnek fel bőrgyulladásos tünetek, amelyek kínzó viszketést is kiváltanak. Angol nevű szövegben a "poison ivy" név szerepel.

 

A hasonlóság (simile) elv alapján a homeopátiás készítményeket hólyagképződéses bőrgyulladásban használják (dermatitis bullosa, dermatitis herpetiformis), a bőr alatti gennyesedés, csalánkiütés (utóbbi az urticaria), gennyes ekcémaképződés (eczema allergica) kezelésére is javallják. "Pruritus sine materia" esetében (l. októberi számunkat) belgyógyászati kivizsgálás indokolt.

 

A tünetek hűvös, nyirkos időben fokozódnak, melegben és mozgásra enyhülnek.

 

Adagolás: 4 CH - 15 CH, kétszer naponta 5-5 golyócska (nyelven szétesni hagyjuk). A decimális rendszerben D4 - D12.

 

Nálunk törzskönyvi száma: OGYI - HGAL 111 és a megfelelő szám az egyes potenciák megjelölésére.

 

Antimonium crudum

Az antimon vagy stibium néven ismert ásvány, illetőleg kémiai elem kénnel képzett egyik vegyülete (Stibium sulfuratum nigrum).

 

Az antimon egyes ötvözetek összetételében található. A mérgezési tünetekből indultak ki a homeopátiás alkalmazáskor.

 

Homeopátiás felhasználása: gennyes-hólyagos bőrtüneteket kísérő viszketés csillapítása. Ez a tünet fokozódik napsütéses helyen, csökken meleg fürdőben.

 

Adagolás: 7 CH - 9 CH, 5-5 golyócska kétszer naponta. A decimális rendszerben D 10 - D 30. Mint minden más esetben is, a kezelőorvos állapítja meg a gyógyszer adagolását.

 

Törzskönyvi száma: OGYI - HGAL 51, majd az egyes potenciák száma.

 

A homeopátiás gyógyszerek között szerepelnek az antimon egyéb vegyületei is (Antimonium arsenicosum, Antimonium sulfuratum aurantiacum, Antimonium tartaricum, mindegyiknek más a javallata).

Dr. Rácz Gábor
XIV. évfolyam 1. szám

Címkék: antimonium crudum, croton tiglium, homeopátia, rhus toxicodendron, sarsaparilla, viszketés

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.