Jóga - Meditáció

Életünk reformja: mozgás, jóga, meditáció 4. rész


 

Remélem, a hónapok óta tartó, hetente többszöri aktív sportos mozgás érezhető jelei önbizalommal töltenek el mindenkit. Kiegyensúlyozottabb a kedélyállapotuk, kellemesebb a közérzetük és fokozottabb az életkedvük.

 

A kirándulások, kerékpártúrák és a szabadban történő úszás mellett továbbra is a futást javaslom alapmozgásként. Fejleszti a szív- és a tüdőkapacitást, rendben tartja érrendszerünket.

 

Sportolásunk stresszoldó és zsírégető, izzasztó mozgásunk egyben alapos méregtelenítést is jelent szervezetünk számára.

 

Testünk tökéletesebb változatáért bizony dolgoznunk kell: a derék környéki, illetve alatti zsírpárnák csökkentését a hasizmok sokszori, ritmikus összehúzódásával érhetjük el. A szabadban végzett, élénkebb iramú futóedzéseinket szakítsuk meg 2-300 méterenként – rövid séta utáni – vitalitásunkat fokozó felülésekkel, fekvőtámaszokkal vagy törzsátmozgató, nyújtó gyakorlatokkal:

 

Talajra ülve hajlítsuk be lábunkat, kezünket kulcsoljuk tarkóra. Kilégzés közben emelgessük felső testünket a talaj felett tízszer-hússzor úgy, hogy gerincünk ágyéki szakasza maradjon a talajon.

 

A hasfal erősítése után a hátizmainkat erősíti, ha belégzés közben hasonfekvésből emelgetjük törzsünket.

 

Élénk ütemben végezzünk néhány fekvőtámaszt.

 

Következő futási szakaszunk, illetve sétánk után terpeszállásban, kilégzések közben végezzünk törzscsavarásokat, előre- és oldalra hajlásokat.

 

Aki rossz idő esetén a szobai helyben futást választja, ugyanúgy közbeiktathatja a fent említett törzs- és karerősítő gyakorlatokat.

 

Az edzést követő napon, az átmozgató nyújtások után (fej-, váll-, kar-, csípő-, térd-, valamint terpeszállásban törzskörzések) végezzünk testi jógagyakorlatokat. Gyújtsunk meg egy szál gyertyát, foglaljunk helyet kedves szobanövényeink közelében, vagy ha kint vagyunk a szabadban, üljünk egy árnyat adó fa mellé. A növények által kibocsátott energiahullámok erővel töltenek fel, javítják közérzetünket, és a növények fejlődésére is jó hatással van szeretetet kisugárzó auránk. Van, aki a filodendront szereti, mert nyugalmat áraszt magából és egyben vitalizáló hatása van, más a páfrányokhoz vonzódik, mert jól harmonizálja az idegrendszert. A fehér pettyes diffenbachia segíti a szellemi éberséget, a vázába helyezett rózsák magas rezgésükkel, illatukkal ünnepélyessé, emelkedetté teszik a légkört.

 

Ha szabadban jógázunk, úgy üljünk, hogy hátunkat támasszuk egy élő fa törzséhez. Hunyjuk be a szemünket és képzeljük el – mintegy kívülről látva magunkat –, milyen derűs nyugalommal, áhítattal jógázunk. Engedjük a belülről fakadó enyhe mosolyt az arcunkon megjelenni és máris kezdhetünk egy oldalra hajlító gyakorlattal.

 

Oldalra hajlítás térdelőülésben, kartámasszal (parsászana – 1. kép).

 

1. kép

 

A fej fölötti kar súlya növeli az oldalra húzó hatást – leereszkedéskor végezzünk kilégzést. Maradjunk így folyamatos légzés közben, majd a másik oldalra is végezzük el a gyakorlatot. Kezdetben néhány másodpercig, később fél vagy akár egy percig is kitarthatjuk mindkét oldalon egyaránt. Az ágyéki és nyaki gerincszakasz oldalra hajlításával növeljük a gerinc hajlékonyságát, erősítjük az oldalizmokat, a combfeszítő izmokat, nyújtjuk a térd- és bokaízületeket. Kedvező hatása van az emésztésre. A gyakorlat végeztével alaposan dörzsöljük át lábunkat, rezegtessük lábizmainkat.

 

Fél jógaspárgában kilégzésre végezzünk előrehajlást (2. kép).

 

Folyamatos légzés közben rövid ideig maradjunk ebben a testhelyzetben.

 

2. kép

 

Ez a gyakorlat erősen nyújtja a hátizomzatot és a hátranyújtott láb izmait, kilazítja a csípőízületet. Ugyanebben a félspárgában maradva végezhetünk kétoldali kéztámasz segítségével csekély hátrahajlást is (Birvadrászana), majd végezzünk lábcserét.

 

Hasonfekvésből emelkedjünk fel kobratartásba, felemelt talpunkkal közelítsük meg fejünket (3. kép).

 

Elsősorban az ágyéki gerincszakasz szalagjait és ízületeit mozgatja meg ez a gyakorlat, valamint az összes hasizmunkat és a combfeszítő izmainkat is nyújtja-erősíti.

 

3. kép

 

Napköszöntő térdelőtámaszban (Szurja namaszkára – 4. kép)

 

Tárjuk szét két karunkat, majd támaszkodjunk bal tenyerünkkel jobb térdünkre, másik karunkat pedig kilégzés közben nyújtsuk jobbra hátra törzscsavarással. Tartsuk ki kb. fél percig, lábváltás után végezzük el a másik irányba is.

 

Azzal, hogy a törzsünket és a fejünket elcsavarjuk a kívánt irányba, erősen megnyújtjuk a csípő- és a vállízület szalagjait, fokozzuk gerincünk rugalmasságát.

 

Az ülő munkát végző emberek számára a kobratartás és a törzscsavarás áldásos hatású: korrigálja a gerincferdülést, alkalmas a derékfájások kezelésére, jó hatással van az emésztésre.

 

4. kép

 

Fejezzük be hatha jógánkat fél- vagy egyenes gyertyatartással (5. kép). A néhány perces agyi vérbőség elősegíti szellemi éberségünket a most következő meditáció idejére.

 

Tanuljuk meg a belső vezéreltség életművészetét. Fedezzük fel magunkban azt az iránytűt, amely a rejtett belső bölcsességünket jelenti, és minden esetben a tudatunk, lelki életünk fejlesztését inspirálja.

 

Üljünk székre vagy kisebb ülőpárnára. Lágyan érintsük össze kezeinket, és félig vagy teljesen hunyjuk be szemünket. Ha álmosságot érzünk, öblítsük le arcunkat hideg vízzel, masszírozzuk át erősen fejbőrünket. Akaratmegfeszítés nélkül az a szándékunk, hogy kapcsolatba lépjünk felsőbbrendű énünkkel.

 

Elménk viszonylagos belső csendjének állapotában irányítsuk oda figyelmünket, ahol lényünk középpontját érezzük. Belső bölcsességünk zónája lehet a homlokunk mögötti pont (a két szemöldök közötti vonal felett egyujjnyival), vagy a mellkasunkban a szív környéke.

 

5. kép

 

Ha szükségét érezzük, épp most fohászkodjunk azért, hogy ezt megtaláljuk magunkban.

 

Ha erre ráéreztünk és eldöntöttük, figyelmünkkel ide irányítsuk kérdésünket, mert innen kapjuk a számunkra fontos választ, ihletet. Kérdéseink lehetnek pl.: Hogyan tervezzem meg a napomat?; Mire kell ügyelnem ma?; Mit őrizzek meg (türelmem, kitartásom, szeretetre való készségem stb.)? Vagy: Mit kell tudnom az engem ért eseményekről? Mi lehet az üzenete ennek az eseménynek számomra?

 

Mindenkinek megvan a maga kérdése és a válasza, végül is útmutatást kell kérnünk, hogyan döntsünk, merre menjünk. A kitartó befelé hallgatás kifejleszti fokozott érzékenységünket, „belső” fülünket a mélyről érkező információk érzékelésére.

 

Az intuíciófejlesztésünknek ez a módszere eredményes akkor is, ha az értelmünk világából kapjuk a választ (bal agyfélteke), és akkor is, ha pozitív érzelmi döntésünk születik (jobb agyfélteke). Kivéve lelki vezetőnket, igaz barátunkat, házastársunkat, felismeréseinket ne közöljük másokkal, ez maradjon magánügyünk.

 

Egészségünk megőrzése érdekében a választott mozgáséletmódunkba illesszük bele egyre nagyobb hangsúllyal a helyes táplálkozást.

 

Az aludttej, joghurt és kefir, valamint a burgonyából és kölesből készült ételek fogyasztása mellett ismerkedjünk meg a korpás, teljes kiőrlésű (graham) lisztből készült kenyerekkel.

 

Sportos életvitelünk hasznos kiegészítője a zsírégető almaecet-keverék napi két-háromszori fogyasztása – nyári melegben kellemes szomjoltó hatása van.

 

 

Elkészítése egyszerű: 3dl ásványvízbe egy evőkanál bioalmaecet+egy kiskanál vegyes vagy akácméz.

 

A másik finom ital a saját készítésű, nyári szabadföldi paradicsomból frissen készült paradicsomlé – érdemes fogyasztani enyhén lúgosító hatása miatt is.

 

Konyhafelszerelések boltjában kézi lényerésre kaphatók a citrom-narancs facsarók, nyeles lépréselők.

 

A friss paradicsomlé bőséges C-vitamin-tartalmú, hatásosan tisztítja a májat és javítja a vérkeringést. Köszvény, bőrbetegségek és vesebántalmak esetén is javasolják fogyasztását a népi gyógyászatban. Ízlés szerint egy kis csipetnyi jódozott vagy sima tengeri sót  tehetünk a lébe, egy kilogrammnyi leveses paradicsomból 6 dl lé nyerhető.

 

Egészségükre!

Böde István
IX. évfolyam 7. szám

Címkék: jóga, meditáció, mozgás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.