Jóga - Meditáció

Életünk reformja: mozgás, meditáció 2. rész


Mint már említettem, életreformunk alapja legyen elsősorban a dinamikus mozgás, ami lehet akár úszás, kerékpározás vagy éppen tenisz. De maradjunk még a kocogásnál. Kezdők esetében nem futásról van szó, amely egy kilométeres távot jelent öt perc alatt, hanem egy olyan könnyed tempóról, amelyet egy mellettünk haladó gyorsgyalogló erőltetés nélkül tudna követni. A kocogás közbeni sétát ütemes mély légzésekkel annyiszor iktassuk be, ahányszor a szervezetünk igényli, különösen akkor, ha bordaközi szúrást vagy térdfájdalmat érzünk.

 

Egészségi állapotunk a 30 perces rendszeres (heti 2x) tréning hatására érezhetően javul, mert fejleszti a szívizom működőképességét és érrendszerünk állapotát. Erősödnek lábizmaink, a hasi izmok, növekedik tüdőnk vitálkapacitása.

 

A leghatékonyabb méregtelenítést is a sportos mozgással járó izzadással érjük el. (Természetesen a léböjtkúra és a szaunázás is kiváló módszer.)

 

Kocogásunk közben mindvégig ügyeljünk a légzési ütem betartására. Kezdetben 3-3, majd később 2-2, azaz két lépés közben belégzés, két lépés közben kilégzés.

 

Edzésünk végeztével, ha már lezuhanyoztunk és átdörzsöltük testünket forró-szárazra, vegyük fel az erre a célra előkészített kényelmes ruhánkat. Ha már ennek a színével megbarátkoztunk (lehet fehér vagy kék, zöldes vagy narancsszínű), ne váltogassuk minden alkalommal más színűvel. Amely ruhánkban végzünk rendszeresen meditációkat, az feltöltődik magasabb rezgésű auránk sugárzásával.

 

Az előző hónapokban eddigi életutunk vagy elmúlt hónapjaink áttekintését végeztük, ami segített a hogyan tovább életérzés megfogalmazásában. Most ismerkedjünk meg sorsunkat alakító elmélkedésekkel.

 

Miután tudatosítottuk, miért akarunk pozitív változást, gyakorlati reformot végrehajtani az életünkben, haladéktalanul kezdjük el. Mozgósulnak erőtartalékaink, ha merünk valamiért hevülni, lelkesedni – ideáljaink cselekvő életünk felszínére jutnak, megvalósulnak, örömet okoznak.

 

Ami életünkben gyakran spontán jól működik, pl. a vágyakozó fantáziálás, az megvalósításra késztet, mert hatékony motivációt jelent. Jobb agyféltekénk érzelemdús működését, képi elképzeléseit bal agyféltekénk értelmezni tudja és segít célunk megvalósításában. Az alábbi néhány emocionális gyakorlatot használhatjuk önszugesszciós „beprogramozásként”, hiszen az előrelátó és megtervezett jövőképünk az egyik erőforrásunk.

 

Gyújtsuk meg gyertyánkat, és üljünk le a fénye előtt kényelmes helyzetben. Javaslom a figyelmünket rögzítő, a jelenben megtartó testkontrollt – testrészeinket enyhén, lassan mozgassuk, ezzel érzékelve ujjainkat, lábainkat, légzésünkre lágyan mozduló hasfalunkat. Végezhetünk karemelésekkel sóhajtó légzéseket, az elnyújtott kilégzéseknek nyugtató hatása van.

 

Ahogy az égen fodrozódó felhőket, a tó alig hullámzó felszínét vagy a tábortűz még fel-fellobbanó parazsát szemlélnénk – akaratmegfeszítés nélküli könnyed összpontosítással –, úgy tekintsünk az előttünk imbolygó gyertya lángjára. A környezeti és a belső csendünk békessége nyugalmi „alfa”-állapotban tart bennünket. Aztán – ha ezt igényeljük – hunyjuk le szemünket. Ha a túlzott stressz okozta idegfeszültség miatt kimerülési fázisban vagyunk (munkahelyi feladatneurózis, olykor depresszió vagy elbizonytalanodások, célnélküliség), akkor ez már bizony az életfáradtság. (A fiatalok sem kivételek.) Vetítsük ki magunkból az ellenkezőjét! Gondoljuk végig, mit jelent számunkra az életerő. Engedjük szabadjára ezzel kapcsolatos képáramlásainkat:

 

– a hajnalban éledő természet derűs hangjai és fényei,

– egy hatalmas fa ősereje,

– valamely magas fal oldalából kinőtt, hőséggel-szárazsággal dacoló kis cserje,

– egy hangya visszaesik a fáról, de újra és újra elindul stb.

 

Lássuk magunkat a különféle támadások, elbizonytalanító, megalázó helyzetek ellenére rendíthetetlen nyugalommal, méltósággal, akár derűsen is. Elemezzük, hogy mit teszünk ezért. Eközben mintha filmet látnánk, úgy szemléljük magunkat. Éljük át bensőnkben a futás közben érezhető nem állok le, nem adom fel érzést, az ima feszültségoldó, megkönnyebbültséget hozó békéjét, a meditáció lassan mélyülő harmóniáját vagy a bizakodás lelkesültségét, tevőleges-segítő jóságunk felemelő hatását, mert aki ad és szeret, egyre több erőhöz jut.

 

Természetesen sokféle hiányunk, negatív tulajdonságunk pozitív ellenkezőjét élhetjük meg imaginációval. Érdemes megjegyezni azt is, hogy egy kiadós kocogás vagy más edzés után nem okozhat gondot a meditáció közbeni szokásos szellemi fáradtságunk vagy elálmosodásunk. Sportolásunk közben szervezetünk ugyanis kényszerűen hiperventillációs légzést végzett, ami fokozottabb – felfrissítő – oxigénbevitellel jár, valamint intenzívebb a vérkeringésünk és enyhén „eufórikus” lesz a kedélyállapotunk a vérünkben megjelenő endorfinok hatására.

 

Az ismétlés-bevésés módszerrel elősegíthetjük életünkben a hibás szokáspályák leépítését. Döntő jelentősége van a kondicionálásnak, mert minden jó vagy rossz szokásunknak uralkodó-irányító hatása bennünk van. Így előbb-utóbb eljön az idő, amikor nagyon várjuk már, hogy a munkából hazaérve elkezdjük futóedzésünket – akár a tv előtti üldögélés, nassolás helyett.

 

Gyakorlati életmódváltásunk második hónapjában iktassuk ki életünkből a zsírbő ételeket, az édes-cukros üdítőitalokat és süteményeket. Helyettük sütéshez-főzéshez olajat, (bio) növényi margarint használjunk, illetve mézzel édesített, teljes őrlésű lisztből készült tésztaféléket, süteményeket fogyasszunk. Próbáljuk ki a főleg hazai gyümölcsökből és biozöldségekből gyümölcscentrifugával készített, ásványvízzel hígított levek fogyasztását. Mivel ezekben sok a gyümölcscukor és a keményítő, amelyek a bélrendszerben erjedni kezdenek, ne étkezés közben kortyolgassuk őket, mert azzal túlterhelnénk emésztőrendszerünket.

 

Testünkben kifejtett hatása miatt „varázsitalnak” nevezhetnénk a sárgarépalevet, melyet keverhetünk csicsóka- vagy almalével. A sárgarépa A-provitamint, B-, C-, D-, E-vitamint, foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot tartalmaz. A répalé serkenti az emésztést, májtisztító hatású, és elősegíti a pangó epe, valamint a fölösleges zsírok kiürülését. Ezzel csökken vérünk koleszterinszintje. A csicsóka gumójában sok a nem keményítő jellegű szénhidrát és az inzulin. Csökkenti az édesség utáni vágyakozásunkat, a testsúlycsökkentő diétákban is használják, fáradtság és cukorbaj elleni ital. Mivel a kettő elegye eléggé édeskés ízű, érdemes kevés savanykás almalével keverni.

 

Keverési aránya: 3 dl sárgarépalé, 1 dl csicsókalé, 1 dl almalé.

 

Egészségükre!

Böde István jógaoktató
IX. évfolyam 5. szám

Címkék: meditáció, mozgás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.