Jóga - Meditáció

Jóga kimerülteknek

Találjuk meg végre az erőt és a nyugalmat

Egyre több az olyan kimerült ember, aki minden fáradtsága ellenére sem képes kikapcsolni. A fejükben megállás nélkül kergetik egymást a gondolatok. A jóga segíthet abban, hogy az ilyen emberek végre megtalálják a belső nyugalmat, és új energiához jussanak. A jóga széles választékot kínál olyan szelíd gyakorlatokból, amelyek hozzájárulnak a regenerációhoz és a kellemes közérzethez.


 

A világsajtót bejárják az olyan modelleket és színésznőket ábrázoló fotók, akik jógamatracot szorongatnak a hónuk alatt, vagy éppen különféle jógapózokban mutatkoznak. A módszer hívei közé számítanak a leghíresebb hollywoodi sztárok, Julia Robertstől Nicole Kidmanen át Gwyneth Paltrow-ig és Jane Fondáig. A topmodell Cindy Crawford még terhesen is eljárt jógázni. Mindannyian egyetértenek abban, hogy a jóga nem maradhat ki a napi programjukból, és hogy a módszer segít megőrizni a jó alakjukat ugyanúgy, mint az energiájukat és a jó kedélyüket. A topmodell Claudia Schiffer arra esküszik, hogy a fittség és a teljesítőképesség kulcsa a jóga és a pilates kombinációja.

 

A jóga népszerűsége világszerte megfigyelhető. Nincs az a fitneszstúdió, amely ne kínálna ilyen foglalkozásokat, és az órákra mindig sokan járnak. Nem csoda: a jóga nem drága, és bárki megtanulhatja. A rendszeres jógázással pótolhatjuk kimerült energiatartalékainkat, és jobban győzzük majd a mindennapok kihívásait.

 

Ma már a tudomány is igazolta, hogy a jóga jó hatást gyakorol a lelkiállapotunkra, és segít megőrizni a jó kedélyünket. A bostoni egyetem kutatói például nemrégiben kimutatták, hogy a jógázás ahhoz hasonló kémiai folyamatot indít el az agyban, mintha depresszióellenes gyógyszert vennénk be. Hatására megnő a sejtekben a gamma-amino-vajsav koncentrációja, ez pedig olyan vegyület, amely szabályozza az idegi aktivitást és ily módon javítja a kedélyállapotot.

 

Manapság szinte minden fitneszklub kínál jógaórákat

 

A jógában az a szép, hogy nem a teljesítményről szól, hiszen semmit nem kell bebizonyítanunk és semmit nem kell elérnünk. Sokkal inkább arról szól, hogy felismerjük az érzéseinket és az igényeinket, nem arról, hogy átlépjük a saját határainkat. Arról szól, hogy jól érezzük magunkat és elégedettek legyünk magunkkal úgy, amilyenek vagyunk. Csak az a fontos, hogy mindennap szakítsunk időt a jógázásra, húsz perc elegendő. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor hamarosan tapasztalni fogjuk, a jógázásra fordított idő olyan értékes, hogy soha többé nem akarunk lemondani róla.

 

 

Miért több néha a kevesebb?

A jóga nemritkán sokkal több boldogságot hoz az életünkbe, mint azok a dolgok, amelyekre rengeteg pénzt és időt szánunk, majd csalódást okoznak. Ha ezt felismerjük, itt az ideje lelassítani és átgondolni, igazából mire van szükségünk. A kevesebb néha több, és megóv minket a totális kizsákmányolástól. Teljesen rendben van, ha néha kikapcsoljuk a mobilunkat, és ha nem vagyunk mindig elérhetők. Az is rendben van, ha nem ellenőrizzük óránként az e-mailjeinket és nem szörfölünk megállás nélkül az interneten. Ez messze nem jelenti azt, hogy nem élünk kellő társadalmi életet. De rendszeresen szükségünk lenne rá, hogy behunyjuk a szemünket, csak önmagunkra koncentráljunk, vagy hallgassuk az erdőben a madarak csicsergését, ahelyett, hogy folyton a fülünkben lógna az mp3-lejátszó. Ilyenkor ugyanis egészen új, belső élményekhez juthatunk.

 

A jóga az idősebbek napi programjának is része lehet
 
 

A jógában kezdettől fogva szerepet játszik az önkéntes lemondás. A rendszeres böjtölés részét képezi a jógik életének, és mindenkinek ajánlható. Így például hetente egy napon érdemes csak folyadékot fogyasztani: frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevet, gyógyteát, zöldséglevest vagy egyszerűen vizet. A legjobb, ha mindig a hétnek ugyanazt a napját választjuk, akkor a szervezetünk hamar hozzászokik ehhez a ritmushoz. A böjtnek azonban nem az a célja, hogy lefogyjunk, hanem hogy átéljük az önkéntes lemondás szellemi hatását. Ha kipróbáljuk, meg fogjuk tapasztalni, milyen pihentető egyszer végre nem folyton az evésre gondolni. Hirtelen jóval több időnk lesz olyan dolgokra, amelyeket fontosnak tartunk.

 

Több energiát adnak a jógagyakorlatok

A következő jógapózok hozzásegítenek minket ahhoz, hogy feltöltsük az energiaraktárainkat és újra életerősek legyünk. A jógát elvben egymáshoz igazított, egymást követő gyakorlatsorokkal végezzük, ezt a legegyszerűbb egy tanfolyamon elsajátítani. Utána már otthon is gyakorolhatunk. A most következő pózokat azonban egyenként is kipróbálhatjuk.

 

A fa

Testi hatása: erősíti a mellizomzatot és javítja a testtartást.
Energetikai hatása: növeli a koncentrációs képességet, javítja az egyensúlyérzéket és a céltudatosságot.
Így végezzük: álljunk egyenesen, összezárt lábbal. Helyezzük a testsúlyt a bal lábunkra. A talpunk nyugodjon szilárdan a talajon.

 

 

A fa

 

• Emeljük fel a jobb lábunkat és fordítsuk ki csípőből.
• Húzzuk fel a lábunkat olyan magasra, amennyire csak tudjuk, és támasszuk a talpunkat a bal combunk belső részének.
• Lélegezzünk mélyen ki és be, majd egy perc elteltével váltsunk lábat.
• A gyakorlat végén úgy lazítsunk, hogy lazán lelógatjuk a kezünket és néhány mély lélegzetet veszünk.

 

A kobra

Testi hatása: erősíti a hátat és a hasűri szerveket, hajlékonyabbá teszi a gerincet.
Energetikai hatása: aktivizáló póz, lendületbe hozza a gerincnél az energiaáramlást. Bátorrá és öntudatossá tesz.
Így végezzük: feküdjünk hasra, zárjuk a lábunkat, a kezünk legyen a vállunk alatt, a homlokunk támaszkodjon a talajra.

 

A kobra

 

• Belégzés közben emeljük meg a mellkast, a hátizmokkal húzzuk fel. Maradjunk így néhány légvétel erejéig, majd feküdjünk vissza a talajra.
• Belégzést követően most a kezünkre támaszkodva emeljük meg a felsőtestünket. A gerincünk közepétől hajoljunk hátra.
• Maradjunk így néhány légvételig, majd óvatosan ereszkedjünk vissza a talajra.
• Tegyük a kezünket a homlokunk alá, és rövid ideig lazítsunk így.

A kutya

Testi hatása: a gerinc rugalmas lesz, a tüdőkapacitás nő. A test megnyúlik.

Energetikai hatása: nő az itt és most érzékelésének tudatossága, javul a kreativitás és az akaraterő.
Így végezzük: álljunk négykézlábra, emelkedjünk lábujjhegyre és toljuk a fenekünket hátra és fölfelé.

 

A kutya

 

•Nyújtsuk ki a lábunkat és tegyük a talpunkat a talajra. A nyújtott karunk képezzen egy vonalat a hátunkkal.
•Lazán lógassuk a fejünket, nézzünk a köldökünk irányába. Húzzuk el a vállunkat a fülünktől.
•7 légvételen át tartsuk meg a pózt, majd üljünk le a sarkunkra.

A macska

Testi hatása: mozgékonyabbá teszi a gerincet és ellazítja a hátizmokat.
Energetikai hatása: a ritmusos ki- és belégzés megnyugtatja az idegrendszert.

Így végezzük: térdeljünk le és támaszkodjunk a kezünkre, a csuklónk a vállunk alatt legyen, a térdünk a csípőnk alatt, a hát legyen párhuzamos a talajjal.

 

A macska

 

• Lélegezzünk be és csigolyáról csigolyára púposítsuk felfelé a hátunkat, miközben a fejünk lesüllyed.

• Lélegezzünk be, emeljük meg a medencénket, és a hátunkat csigolyánként engedjük le. A fejünket emeljük fel.
• A légzés ritmusát követve többször ismételjük meg. 

 

 

A légzés az élet: a jógalégzés

A jógalégzés segítségével több oxigén jut a testünkbe. Minél mélyebben és tudatosabban lélegzünk, annál több energiánk lesz, és annál jobban bírjuk majd a mindennapok megpróbáltatásait.

A teljes jógilégzés

Ezzel a hasüregtől a vállövig terjedő légzőgyakorlattal gyorsan új energiához jutunk és felfrissülünk. Szánjunk rá naponta legalább 5 percet. Elvégezhetjük fekvőpózban vagy lótuszülésben. A ki- és belégzés az orrunkon át történjen.

 

Hasi légzés: szívjuk be mélyen a levegőt a hasunkba, majd engedjük ki. Belégzés közben a has kiemelkedik, kilégzés közben besüllyed.

 

Bordalégzés: lélegezzünk mélyen be és ki a mellkasba, hogy az kitáguljon és a bordák enyhén egymásnak nyomódjanak.

 

A gyerek póza – lazító jógagyakorlat, választhatjuk a jógázás zárópózának

 

Kulcscsonti légzés: lélegezzünk mélyen a kulcscsontunk irányába. Ennek során a mellkas felső része, a mellcsont és a kulcscsont megemelkedik, a tüdőcsúcsok megtelnek levegővel.

 

Ezt a három légzést egymás után végezzük el: egyetlen légvétellel lélegezzünk először a hasunkba,majd tovább a mellkasba, és onnan a kulcscsonti terület irányába. Tartsuk bent a levegőt néhány másodpercig, majd egyenletesen fújjuk ki.

 

 

Nyerjünk erőt a tűzlégzéssel

A kimerült ember számára kezdetben ez a gyakorlat kissé fárasztónak tűnhet, mégis érdemes megpróbálni, mert a tűzlégzés erős tisztító hatású és valóságos energiabomba. Fontos azonban, hogy közben ne erőltessük túl magunkat, és utána alaposan pihenjünk.

Hogyan csináljuk?

• Üljünk lótuszülésben, figyelmünket összpontosítsuk a köldökünkre, és lélegezzünk néhány másodpercig teljesen normálisan. A gerinc egyenes, az állunkat húzzuk be a mellkasunkhoz.

 

• Vegyünk mély levegőt az orrunkon át, és ritmikusan fújjuk ki az orrunkon. Közben húzzuk be minél jobban a hasunkat, a köldökünket a gerincünk felé.

 

A mobiltelefon is hozzájárul ahhoz, hogy sokan nehezen tudnak kikapcsolni. Ilyenkor segít, ha tudatosan lemondunk az ilyen, figyelmünket elterelő dolgokról ahhoz, hogy megtalálhassuk a belső nyugalmat

 

• Kilégzés közben lazítsuk el a hasizmunkat, és nyomjuk kifelé a hasunkat. Ezt a légzést naponta többször gyakoroljuk.

 

Meditáció az agy kikapcsolásához

Ha nem tudjuk kikapcsolni az agyunkat, mivel a gondolataink megállás nélkül pörögnek, akkor az úgynevezett Soham-meditáció segíthet.

 

Üljünk le lótuszülésbe, hunyjuk le a szemünket, és belégzés közben ismételgessük a SO szótagot, majd kilégzés közben a HAM szótagot. A Soham jelentése: Én vagyok az. A szó ritmusában hallgassuk a légzésünket. Már néhány perc elteltével érezni fogjuk, hogy a szellemünk megnyugodott.

 

Mit mondanak a szakértők?

A szakemberek szerint a mai ember folyamatos nyomás alatt áll, ám ennek nem kis részben saját maga az oka, mivel mindig mindent azonnal akar, minél hatékonyabban és minél tökéletesebben. A többszörös követelményrendszer főként a nőket meríti ki. Az ilyen kimerült embereknek elsősorban a nyugodt mozgássorokból álló jóga való, amely harmonizálja a légzést és a mozgást. Ilyen például a napüdvözlet vagy a macska és a kutya pózának váltogatása. Emellett új erőt ad a vállállás vagy a krokodil nevű ászana.

 

 

A vállállás

Testi hatása: fokozza a test felső részének vérellátását, javítja a pajzsmirigy működését, egyensúlyt teremt a hormonok között és élénkíti az anyagcserét. Ezen kívül erősíti a nyakat és környékét.

 

Energetikai hatása: erősíti a lelki egyensúlyt.

Hogyan végezzük: feküdjünk a hátunkra és a lábunkat emeljük függőlegesen olyan magasra, amilyenre csak tudjuk. Támasszuk meg a kezünkkel az alsó bordáinkat.

 

Vállállás

 

• Húzzuk be az állunkat a mellünkhöz és közelítsük egymáshoz a lapockákat. Lélegezzünk egyenletesen.

• Óvatosan guruljunk vissza a földre.

 

A krokodil

Testi hatása: ellazítja az egész hátat.
Energetikai hatása: újra mozgásba hozza a blokkolt energiaáramlást.
Hogyan végezzük: feküdjünk a hátunkra, nyújtsuk ki oldalra a karunkat vállmagasságban, a tenyerünk a talaj felé nézzen.

 

A krokodil

 

• Tegyük át a jobb lábunkat a balon, és húzzuk fel.
• Lassan mindkét lábunkat engedjük balra, a jobb vállunk maradjon a talajon, az arcunk jobbra nézzen.
• Minden egyes kilégzéssel lazuljunk el egy kicsit még jobban, miközben mindkét lábunk ereszkedjen még lejjebb. A jobb alsó bordák mutassanak a talaj felé.

• Maradjunk legalább egy percig ebben az állásban, közben lélegezzünk nyugodtan.

• Cseréljük meg az oldalakat, és végezzük el úgy is a gyakorlatot.

 

 

Amire a sztárok is esküsznek

A hírességek nem utolsósorban azért járnak jógázni, mert ez több türelemre, toleranciára és együttérzésre tanítja őket. Arról nem is beszélve, hogy a módszerrel elkerülhetők a kimerültségi állapotok. Aki rendszeresen jógázik, az nem jut el a nagy kiégettségi szindrómáig, hiszen jobban érzékeli önmaga állapotát, és megtanulja időben meghúzni a határokat. A jóga hozzásegít ahhoz, hogy megtanuljuk strukturálni a napot és értelmesen beosztani az erőnket, ez pedig az előfeltétele a minden szinten harmonikus életnek.

 

A kiégettség ellen a szakértők olyan pózokat ajánlanak, amelyek a csípőt is igénybe veszik, mivel a dolgokat a csípőnknél tartjuk a legszorosabban, és ott tudjuk a legegyszerűbben elengedni. Ilyen, az elengedést elősegítő gyakorlat például a csavart ülés, de új erőt nyerhetünk a harcos pózából is.

 

A harcos

Testi hatása: erősíti a kar, a láb, a fenék és a has izmait.
Energetikai hatása: bátorít, edzi az egyensúlyérzéket, fokozza a koncentrációt és a stabilitást.
Hogyan végezzük: álljunk terpeszben, a két lábunk legyen egymástól körülbelül 120 cm távolságra.

 

A harcos – ez a gyakorlat új energiát ad

 

• Tegyük a kezünket a derekunkra, és fordítsuk el a jobb lábunk 90 fokkal kifelé, a balt 30 fokkal befelé.
• Kilégzés közben hajlítsuk be a jobb térdünket, amíg a bokánk fölött lesz, és nem befelé megy.

• A kinyújtott karunkat emeljük vállmagasságba. Lélegezzünk nyugodtan. Tartsuk meg a pózt egy percig, ezalatt nagyjából elszámolhatunk 1-től 60-ig.
• Végezzük el a gyakorlatot a másik oldalra is.

 

 

Jóga nidra: a mély lazítás állapota

A jóga nidra segítségével a mély ellazulás állapotábakerülhetünk. A módszer nagyon egyszerű, de a hatása meglepő. Mindössze annyi a teendőnk, hogy keresünk egy nyugodt helyet, félórányi időt és egy jóga nidra CD-t, amely a megfelelő utasításokat tartalmazza. A technika fontos részét jelentik a pozitív megerősítések, amelyek a tudattalanra hatnak (sankalpa). Ilyen megerősítés lehet például, hogy „könnyedén és örömmel élem az életemet” vagy „a testem erős és egészséges”.

 

Miközben a CD utasításait hallgatjuk, az ellazult állapot és a félálom között ingázunk ide-oda. Ekkor az agyi aktivitást főként az alfa- és a théta-hullámok jellemzik. Az alfahullámok a felszínes relaxációt jelentik, míg a théta-hullámok olyan állapotot jeleznek, amely a szendergéssel hasonlítható össze.

 

A jóga nidra gyakorlása közben erősödik a vegetatív idegrendszer, a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer egyensúlyba kerül. Ez feloldja a stresszt, így utána kipihentnek érezzük magunkat, mintha néhány órát aludtunk volna. A módszert mindig alkalmazhatjuk, valahányszor testileg vagy érzelmileg kimerültnek érezzük magunkat. A jóga nidra ezen kívül erősíti az immunrendszert, elősegíti az egészséges alvást, segít szív- és érrendszeri  megbetegedések esetén, aktívvá teszi a koncentrációt, fokozza a hatékonyságot és a kreativitást.

 

A mantrák gyógyító ereje

A jógához hozzá tartozik a mantrák éneklése is, mert a régi jógik jól tudták, hogy ezzel feldolgozható a feszültség és megnyílik a szív. Főként az indiai mantrákban rejlik hihetetlen erő. Ha nem is értjük meg őket, bátran hagyatkozhatunk a hatásukra. A szótagok rendszeres ismételgetése nyomán a szellem megnyugszik, a szív megnyílik és az egész testet gyógyító rezgés hatja át. A felborzolt idegek megnyugszanak, és a mélyen fekvő blokádok feloldódnak.

 

Jóga nidra: ez a lazító gyakrolat jó stressz ellen, és erősíti a vegetatív idegrendszert

 

A mantrák éneklése különleges energiát teremt. Közvetlen kapcsolatba kerülünk a szívfrekvenciánkkal, és mély érzéseket élünk át, az örömtől és eksztázistól a gyászig és az elcsendesedésig. A közös mantrázás játékos módon vezet el minket ahhoz, hogy megtapasztaljuk az univerzális szeretetet.

 

A jóga és az ájurvéda: balzsam a stressztől gyötört ember számára

A jóga és az ájurvéda elválaszthatatlanul összetartoznak. Mindkét tudás a Védákból származik, azokból az óindiai könyvekből, amelyeknek tanításai ma is érvényesek, és számos bölcs tanáccsal szolgálnak az egészségünk megőrzését illetően. Ezekre pedig manapság nagyobb szükség van, mint valaha, hiszen a legtöbb ember kimerült. Ennek az az oka, hogy az életünkből hiányzik a fenntarthatóság. A legtöbb ember folyamatos időzavarban szenved, és túl sok energiát használ fel. A helytelen táplálkozási szokások is kimerültséget és energiahiányt okoznak. Sokan elveszítették már az élet értelmébe vetett hitüket is, anélkül működnek, hogy feltennék a kérdést, igazából mire van szükségük.

 

Mindezt jól el lehet kerülni a tudatos élettel, amelynek része lehet a jóga, a meditáció és az ájurvédikus táplálkozás, amely figyelembe veszi a különféle emberi típusokat, és az igényeikhez igazodik. Mindenkinek magának kel rájönnie, hogyan tud a legjobban lazítani, és erre időt szánni. Mert csak ha képesek vagyunk megfelelően relaxálni, akkor működik a szöveti regeneráció és a sejtmegújulás, és akkor érezzük magunkat frissnek és tettre késznek.

 

A már bemutatott jógagyakorlatok mellett a rendszeres meditáció is hozzásegít ahhoz, hogy újra felismerjük a saját személyiségünk részeit és igényeit. Ez lehetővé teszi, hogy az életünket értelmesebben és boldogabban alakítsuk. A reggeli vizualizációs gyakorlatok különösen hatékonyak, ha örömmel és erővel akarjuk kezdeni a napot. Például elképzelhetjük, hogy a nap minden feladatával nyugodtan megbirkózunk, és közben frissnek és aktívnak érezzük magunkat. Az is jó, ha valamilyen pozitív képet vizualizálunk, mondjuk egy szép virágot, napfelkeltét, csobogó patakot.

 

Ha vizualizálunk egy szép tájat, és ezt pozitív megerősítéssel kötjük össze, magabiztosabban kezdhetjük a napot

 

Az ájurvéda megkülönbözteti a vata, a pitta és a kapha névre hallgató dósákat, amelyek mind hozzárendelhetők az elemekhez. Szinte minden emberre jellemző, hogy a dósák egyensúlya megbillent, és ennek megfelelően kell hozzáigazítani a táplálkozást. A kimerült embernek sok meleg és tartalmas ételt kell magához vennie. A meleg zöldségleves jobb a salátánál, mivel a kimerült szervezetnek általában nincs elég energiája arra, hogy megeméssze a nyers ételt. Jó ötlet a mandula, a kesudió, a datolya és az aszalt sárgabarack. A kilúgozott és koncentrációra képtelen embernek sókra is szüksége van, ezért különösen hasznos lehet a zöldségleves. Mindezeket az általános ajánlásokat ájurvédikus táplálékkiegészítőkkel kombinálhatjuk.

 

Az egyénre szabott, személyes adottságokhoz igazított táplálkozás mellett az ájurvéda szerint arra is ügyelnünk kell, hogy a napirendünk rendszeres legyen. Ha újra meg akarjuk teremteni az egyensúlyt test és szellem között, akkor sokat segíthet a napi háromszori étkezés, az étkezések között ivott sok meleg víz és az ebéd utáni rövid pihenő. Nagyon fontos az esti lazítás: este 8 és 10 óra között már nem szabadna dolgoznunk, hanem csak azzal foglalkozni, amiben örömünket leljük: nyugtató hatású zenét hallgatni, egy szép könyvet olvasni, kellemes beszélgetést folytatni. A sáfránnyal és mézzel gazdagított meleg tej ugyancsak relaxáló hatású és segíti a jó alvást.

 

 

Jó, ha tudjuk

A jógázáshoz a következőkre van szükségünk: csúszásbiztos jógamatrac, meditációs párna, kényelmes ruházat, pamuttakaró (a végén a relaxálógyakorlatokhoz). Figyelem: ne jógázzunk, ha betegek vagyunk, akut fájdalmaink vannak, ha gerinc- vagy ízületi problémáink vannak, gyulladás és akut hátproblémák esetén. Ha kétségeink vannak, kérdezzük meg az orvost. Terhes anyáknak külön, szelíd jóga létezik. Kezdőknek fontos, hogy óvatosan kezdjenek hozzá, és soha, semmiképpen nem terheljék túl magukat. A jóga lényege, hogy jót tegyen nekünk, nem az, hogy ártson! Jógázás után relaxáljunk egy kicsit, például a gyerek pózában.

 

Így hat a jóga

A jóga pozitív hatásai sokfélék. Az első eredmények már négy hét után jelentkeznek. Minél hosszabb ideje csináljuk, annál tartósabbak az eredmények:

•testi és szellemi mély pihenés,
•fokozottabb mozgékonyság,
•az izomerő növekedése,
•erősödik a légző- és keringési rendszer,
•nem alakulnak ki vagy enyhülnek a krónikus megbetegedések,

•helyrehozza a testtartás zavarait,
•késlelteti az idősödést,
•csökken a vérnyomás,
•javul az összpontosítóképesség,
•testi és szellemi kiegyensúlyozottság,
•belső nyugalom és lelki egyensúly.

 

Az ájurvéda tanítása szerint a kimerült embernek sok meleg és erősítő ételt kell ennie, például meleg zöldséglevest 

 

Az agytevékenység formái

Az agytevékenységnek négy fő területe van, amelyekre különféle agyhullámok jellemzők. Ezeket az EEG teszi láthatóvá. Megkülönböztetünk béta-hullámokat (14–30 Hz), alfa-hullámokat (8–13 Hz), théta-hullámokat (5–7 Hz) és delta-hullámokat (1–4 Hz). A béta-hullámok éber állapotot jeleznek, az alfa-hullámok felszínes relaxációt, például ha lehunyjuk a szemünket. A théta-hullámok az álmosság és a könnyű alvás alatt mutatkoznak, míg a delta-hullámok az álom nélküli mély alvás jelei.

 

 

Ájurvédás tipp

Forraljunk vizet 10-15 percig, és igyuk minél melegebben, kortyonként. A forró víz kiöblíti a salakanyagokat a testből! Adhatunk hozzá néhány szelet gyömbért, az serkenti az emésztést.

 

Lazító utazás a testünkön át

A most következő relaxálógyakorlatokat elvégezhetjük a napi jógázásunk előtt vagy után, de attól függetlenül is bármikor. Keressünk hozzá nyugodt helyet, ahol senki nem fog zavarni. Esetleg hallgathatunk hozzá lazító zenét. Ha van szobai szökőkutunk, hallgassuk a víz csobogását. Ez ellazítja a napfonatot, ahol sok feszültség gyűlik fel.

 

1. Feküdjünk a hátunkra, a lábunk vállszélességű terpeszben, a lábfejek kifelé néznek. A karunk feküdjön a test mellett, a tenyerünk felfelé nézzen.

 

2. Vegyünk mély levegőt a hasunkba, és kilégzés közben érezzük, ahogy a testünk belesüllyed a talajba.

 

3. Emeljük meg a jobb lábunkat és röviden feszítsük meg valamennyi izmát. Utána tegyük vissza a talajra, és figyeljük, milyen laza. Ismételjük meg az egészet a bal lábunkkal.

 

4. Emeljük meg a csípőnket és feszítsük meg a medence, illetve a hát alsó részének izmait. Tartsuk egy ideig feszesen, majd lazítsuk el és óvatosan engedjük vissza a fenekünket a talajra.

 

5. Emeljük meg a mellkasunkat é húzzuk össze a lapockákat. Vegyünk mély lélegzetet, lélegezzünk a szívbe. Kilégzés közben engedjük vissza a hátunkat a talajra, és érezzük a lazaságot a hátunk alsó részében.

 

6. Feszítsük meg a has- és mellizmokat, érezzük a feszültséget, majd lazítsunk el kilégzés közben. Érezzük meg, milyen lazák a has- és mellizmaink, ahogyan befelé süllyednek.

 

7. Húzzuk fel a vállunkat a fülünkhöz, és feszítsük meg erősen a váll- és nyakizmainkat.
Érezzük a feszültséget, majd lazítsunk, hogy a vállak újra lefelé essenek.

 

8. Fordítsuk jól jobbra a fejünket, és rövid ideig tartsuk ebben a pozícióban. Aztán hozzuk vissza középre, tartsuk meg, majd fordítsuk balra. Tartsuk itt egy kicsit, majd vigyük vissza középre.

 

9. Húzzuk össze az arcunkat, mintha grimaszolni akarnánk, és feszítsük meg az összes arcizmunkat. Tartsuk így néhány másodpercig, majd lazítsuk el az arcunkat.

 

10. Nyissuk ki a szájunkat és nyújtsuk ki minél messzebbre a nyelvünket. Közben mondhatjuk, hogy „aaaaaaa”.

-emel-
XVII. évfolyam 10. szám

Címkék: fáradtság, jóga, kimerültség

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.