Összes cikk
 1   1 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

Az osteoporosis járványa

Nagy feltűnést keltett és első hallásra szinte hihetetlennek tűnt az a statisztikai adat, miszerint 2010-ben Magyarországon a fekvőbeteg-ellátásban a legtöbbet – csaknem 13 milliárd forintot – a főleg természetszerűleg időskorban keletkező combcsonttörések műtéti ellátására, illetve kezelésére fizette ki az Egészségbiztosítási Alap!

» Részletek

Csontritkulás

A csontritkulás (osteoporosis) ma már népbetegségnek számít, és a leggyakrabban a változókoron túljutott nőknél fordul elő. A férfiak csonttömege ugyanis kb. 30%-kal nagyobb, mint a nőké. Aki nem gondol rá, az is előbb-utóbb szembesülhet vele combnyaktörés, csípő- vagy csigolyatörés következtében, de már akkor is gyanakodhat, ha súlyos hátfájás gyötri.

» Részletek

Csontritkulás

A csontritkulás a csontváz anyagcsere-betegsége, amely kezdetben teljesen észrevétlenül játszódik le: a csontok lassanként porózussá és törékennyé válnak. A betegséget csupán az érintettek egynegyedénél fedezik fel időben és kezelik megfelelően.

» Részletek

Csontritkulás: nem sorscsapás

» Részletek

Elkerülhetjük a csontritkulást

A csontritkulás csendes betegség: mire fellép a törés, addigra a csonttömeg leépülése már veszélyes mértékben előrehaladt. Az új koncepció középpontjában az okok felkutatása áll. Néhány természetgyógyászati módszer, amely hasznos lehet a megelőzésben: bélöblítés, mágnesesmező- és kelátterápia.

» Részletek

Így serkentsük a csontképződést

A csonttömeg alattomos csökkenése hozzátartozik az öregedés folyamatához, elsősorban a nőknél, miután a változás korát követően alábbhagy az ösztrogén termelődése. Az azonban az egyéni életmódtól függ, hogy a csonttömeg vesztése annyira erős-e, hogy kialakuljon a csontritkulás. A rizikótényezők kikapcsolása, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő mennyiségű D-vitamin, valamint a sok mozgás nagymértékben hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez.

» Részletek

Könnyű gyakorlatok a csontritkulás ellen

A mozgás mind a csontritkulás megelőzésében, mind a kezelésében központi szerepet játszik. A gyakori mechanikai ingerek elengedhetetlenek a csont felépülésének serkentéséhez. A rendszeres mozgás célja azonban nemcsak az, hogy erősítse a csontokat, hanem az is, hogy csökkentse az esés veszélyét. Kezdésnek könnyebb gyakorlatok valók, ezek közül mutatunk be néhányat.

» Részletek

Lapszemle 2007. január

» Részletek

Vibrációk - az erős izomzat és csontozat érdekében

Az űrutazóknak fejlesztették ki, de a földön is bevált a vibrációs terápia a csontok és az izmok erősítésére.

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.