Müller Péter rovata

Élőszóval - Örömkönyv

Nem kis izgalommal indítom útjára legújabb munkámat. Ezúttal nem írok, hanem beszélek.


"„Élőszóval" - ez a címe annak a hangoskönyv-sorozatnak, melynek első darabja az Örömkönyv számomra legkedvesebb részleteit tartalmazza.

Hanggal más üzenetet lehet átadni, mint írott szavakkal. Egyszer azt mondta az egyik tanítómesterem: „Ha meg akarsz ismerni egy embert, ne nézd, csak hallgasd!”

Hunyd le a szemed és hallgasd!

Olyasmit is megtudsz, vagy megérzel, amit ha látod vagy olvasod az írott mondatait, soha sem tudsz meg róla.

A csecsemők is előbb hallanak, mint látnak. És úgy tudjuk jól, ha a másvilágra költözünk, a haldoklásuk során már régóta nem látunk - de hallunk még.

Halljuk, mit és főleg hogyan szólnak hozzánk.

Régmúltunk nagy titka, hogy a boldog aranykorban az igazság, mint az ének, "szájról szájra szállt". Nem engedélyezték az írást, mert azt mondták, amit később Pál apostol is: A betű öl - a lélek megelevenít.

A Lélek nyelve a hang.

Ez a muzsikának, de az emberi beszédnek a titka is.

Ezért mondja a Mester: "Akiknek fülei vannak, hallják!" - mert az Ő valódi üzenetei is hangok, rezgések útján terjedt, és legbensőbb isteni valójának a tanításai nem írások, hanem a kimondott szavak útján terjedt.

Soha nem írt - csak egyszer, a porba. Csakis beszélt.

Csukott szemmel megérzed, mikor mondja valaki önmagát, mikor idéz csak, s mikor hamis vagy hazudik.

Ilyen vizsga előtt állok én most.

Persze, azt tudnod kell, hogy amit hallasz, az nem most születik bennem, hanem már régebben - könyvből olvasom -, mégis megérzed a hangomban a születés élményét, azt, hogy egy-egy szó, gondolat vagy érzés számomra mit jelent.

Segít a muzsika is.

Segít beszélni.

Vivaldi, Chopin, Mozart és Csajkovszkij szólal meg egy-egy pillanatig a háttérben, szárnyára veszi a gondolataimat, s repíti oda, ahová fogalmi gondolkodással már nem lehet eljutni.

Beszélek majd az angyalokról, az angyalok "lélektanáról", az asszonyi bölcsességről, gyermeki látásmód csodájáról, arról, hogy mit jelent feleségnek lenni. Szólok majd arról, hogy az életünk: játék, s arról is, hogy lehet-e a szeretetet tanítani.

Tölts velem egy kis időt.

S hallgass.

Nemcsak füllel, hanem onnan belülről, ahonnan én is igyekeztem beszélni.

Müller Péter
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: hangoskönyv, könyv, Müller Péter, Örömkönyv

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.