Müller Péter rovata

Exkluzív: Vallás és ezotéria


   

  Rendszerváltás után új, divatos cím jelent meg a könyvüzletek polcain: EZOTÉRIA.

  A szóhoz a titokzatos, a rejtélyes, az emberek előtt elrejtett tanoknak a jelentése tapad. Valami, amit a hagyományos nagy vallások nem tudnak, filozófiák nem tanítanak. Természetfeletti, nehezen érthető, titokzatos tudást jelent a közgondolkodásban.

  Ami nem igaz.

  Elmondom – a lehető legegyszerűbben ‒, mit jelent.

  Amikor egy színdarabommal Onassis-díjat nyertem Athénban, jutalmul megmutatták néhány ősi görög színház romját. A legemlékezetesebb az epidaurusi romok voltak, de egy tudós elmondta, hogy Görögországban sok száz ilyen gyönyörű rom van. Közel annyi színház volt az ősi görög világban, ahány templom van Magyarországon. Amfiteátrumok. Magában a teatrum szóban, ami főként a nézőteret jelenti, „isten”, „teo” neve van elrejtve.

  A szó megközelítőleg azt jelenti, hogy „hely, ahonnan látni az Istent”.

  És itt nem csupán arra gondoltak, hogy a nézők fölött ott volt a teremtés minden csodája, a végtelen kék, az alkonyi égbolt, a szikrázó nap és a sebesen úszó fellegek, nemcsak azt, hogy a legfelső ülésekről talán még a tengert is lehet látni, hanem azt, hogy a színdarab, a tragédia vagy komédia, melyet a „teatrumban” eljátszottak, az emberi-isteni lélek nagy történetéről, bukásáról és megtisztulásáról szólt.

  A több ezer ember – ma csak a focimeccsen van ennyi néző – egy storyba ágyazva, meseszerűen látta és élte át a hősök sorsát.

  Nem nekik kellett személyesen megélni a vétek, a bukás és a halálban való megtisztulás misztériumát.

  Csupán tanúja volt ennek az eseménynek.

  A színpadi hős halt meg helyettük, és a nézőket lelkileg megérintette ennek a hatalmas és gyönyörű tragédiának a mélysége és igazsága. Megrendültek a külső, művészi élmény hatására.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

   

  Müller Péter
  XXIV. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.