Müller Péter rovata

Válaszol a Jóskönyv - Küldetés


Amiről az előző oldalon írtam, az a Jóskönyv lényege. A "sors" szót úgy mondják kínaiul: ming. De jelent még "küldetést" is. Vagy elhivatást. Ez kiszélesíti a sors értelmezését. Azt jelenti, hogy az életem nem csupán magánvállalkozás, bár kétségtelen, hogy bennem van, bennem rejlik minden, s az én benső drámámtól, lelkemtől, tehetségemtől, jellememtől függ az életem - és néha mások életének - az alakulása.

A ming azonban többet jelent. Azt jelenti, hogy van egy isteni terv.

Ez a terv egyszerre egyénre szabott - és egyszerre kozmikus. Vagyis az én élettervembe bele van szőve mindig az egész.

Nemcsak azok, akik szorosan véve a társaim, családom, a bajtársaim, hanem mindazok, akik a legszélesebb értelemben a környezetemet alkotják. Bele van szőve a szomszédom, az ország, annak időszerű történelme és lelki állapota - és bele van szőve, bármilyen érthetetlen is, az egész mindenség.

A ming azt jelenti, hogy még a csillagok járása is bele van szőve a sorsomba - és sorsom a csillagokba.

Azt jelenti, hogy ésszel felfoghatatlan szellemi entitások, tanítómesterek vesznek részt velem együtt még a leszületésem előtt sorstervem megálmodásában és létrehozásában.

Másképp ez nem is lehet, mert egy-egy sorsterv mindig logikus következménye az ember végtelen múltjának és potenciális jövőjének.

Amikor jóslatot kérünk és a "bölcs szellemek" segítségét kérjük, lényegében azokhoz fordulunk, akik már élettervünk létrehozásánál is jelen voltak, s akik közül sokan, mint a "karma urai" segítenek beteljesíteni azt a küldetésünket, amire vállalkoztunk.

S ezért az a színjáték, melyet a földi színpadon eljátszok, sohasem csak rólam szól, hanem mindazokról, akik sorsom alakulásában s alakításában részt vesznek. A sors, vagyis létdráma sohasem magántörténet, mert még a legkisebb eseményhez is sok résztvevőre, játszótársra van szükség. Ebben is hasonlít a színdarabokhoz.

Azon felül mindennek van egy titokzatos időszerűsége.

Mindennek akkor kell megtörténni, amikor "eljött az ideje", vagyis amikor az egybeesések törvénye lehetőséget teremt rá.

Ahhoz, hogy egy sorshelyzet valóra váljon, mindennek és mindenkinek össze kell állnia.

Az „egybeesés” azt jelenti, hogy működik itt valami hatalmas, s emberi ésszel átláthatatlan isteni kompozíció. Hogy a sok - látszólag különálló - és bensejéből vezérelt lélek, de talán még állat vagy porszem is, akkor képes megvalósítani egy földi élettervet, amikor minden úgy áll össze, ahogy az a realizáláshoz szükséges.

Semmi sem késhet, semmi sem maradhat le.

Az élet: összjáték.

És a csodálatos az, hogy ez a sorsidő nem "determinált", hanem mozog, és alakítható. Formálható. Ha valaki késik, bevárjuk. S ha mi késünk, mások várakoznak. A Ji Kingben van olyan vonás (az Újjászületés jósjel 6. vonása), mely arról szól, hogy ha most nem lépsz, akár tíz évet is várakoznod kell, hogy az egybeesések újra úgy álljanak, ahogy most állnak.

Vagyis arra figyelmeztet: ha újjá akarsz születni, ne habozz, most tedd meg, mert ha elmulasztod, tíz év múlva lesz csak lehetőséged újra megtenni azt, amit most tehetnél.

És ez a "tíz év" szimbolikus szám.

Hosszú időt jelent. Egy újabb létkorszak eljövetelét, egy újabb létspirált, amikor az egybeesések törvénye megint lehetőséget ad az újjászületésedhez.

Ezt úgy képzeld el, mintha egy óriáskerékben ülnél - kiszállni belőle csak akkor lehet, ha a te kosarad éppen legalul van. Ha elmulasztod a kilépést, egy egész kört kell forognod tovább.

Az időszerűség a Ji King egyik alapfogalma.

Az idő minőségének megfelelésben kell lenni a külső-belső események minőségével. Sem korábban, sem későbben nem lehet helyesen cselekedni.

Az időszerűség elvétése éppolyan hiba, mint az elhibázott, téves cselekvés. 

Amiről az előző oldalon írtam, itt kapja meg az igazi értelmét.

A Jóskönyv – vagyis a Ji King - az egyetlen olyan írott mű, mely segít abban, hogy a hétköznapi tudatod által elzárt, mélyebb, sorsteremtő valóságodba beleláss.

Megmondja, hogy mi rejlik a felszín alatt, a mélyben.

A számodra láthatatlan és érzékelhetetlen, és sok esetben nem is sejtett világba enged bepillantást.

Megmutatja, hogy kívül-belül - vagyis a külvilágban s a lelkedben - mi van készülőben.

Mi az, amiben benne vagy.

Aminek itt van az ideje.

A felszínen még nem látod.

Még láthatatlan.

De lassan már hat, és működik.

Ez az idő, amikor az energia anyaggá válik.

Néha fölismered, mert akkor kapod a jóslatot, amikor az eseményekben már benne vagy.

De néha akkor, amikor az erő még érzékelhetetlen és láthatatlan.

Egy viharnak is vannak látható felhői, van előszele, s van úgy, hogy semmi sem látszik még, csak a csontjaidban érzed, hogy vihar lesz.

És van, amikor még ennyi előrejelzés nincs.

De egy jó meteorológus tíz nappal előtte is tudhatja.

És készülhet rá. 

Müller Péter
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: ezotéria, Ji King, jóskönyv

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.