Müller Péter rovata

Válaszol a Jóskönyv - Másoknak jósolni


Időnként azt kérdik tőlem: ezt és ezt a jelet kaptam, ezzel a változóval, a kérdésem ez volt – mit tanácsol a Jóskönyv? Nem lehet megmondani. A Jóskönyv személyes tanácsot ad. Annak az embernek, aki kérdez. Az ő lelkéhez szól. S neki kell megfejteni is, mert arra van szükség, hogy megérintse a tudattalan világát. Az kell, hogy ő maga „dolgozzon” a problémán. Az, hogy nem érti, több okból is lehet.

Lehet azért, mert a külső helyzet még oly mélyen lappang a felszín alatt, hogy semmiféle jelét nem mutatja még. Még „nincs itt” a jövő. Van, amikor érezzük már, hogy terhesek vagyunk a jövendővel, van, amikor nem. Még nem sejtjük azt, ami jön. Az előszelét sem érezzük.

Lehet, hogy a jól ismert „aha” élmény csak hónapok múlva születik meg. Ezért hasznos, ha valaki felírja a jóslatot, mert nagyon tanulságos.

A másik „nem értés” oka, hogy nem akarjuk megérteni. Ez az ego önvédelme. Erről nem beszélek sokat, ismerjük jól.

A harmadik „nem értés” abból adódik, hogy nem tudjuk alkalmazni a jóslat szimbólumait. Ez a leggyakoribb. Nem találjuk benne magunkat. Nem értjük, hogy mi vonatkozik ebből ránk. Ehhez kell már önismeret és pszichológiai tudás, hogy az ember „magára alkalmazza” a jóslatot.

Meg kell „érezni”, „hallani” benne azt az üzenetet, ami nekem szól. Csakis nekem.

Az Alapjel – Változók – Irányjel nem úgy működnek, mint egy mindenki számára egyformán érvényes természeti törvény vagy egy személytelen matematikai egyenlet: a megfejtés csakis arra az emberre érvényes, aki kérdez.

Személyes.

Ha ezer ember kapná ugyanazt a választ, ezer jelentése lenne.

A jelentések között lenne valami távoli rokonság, de mégis mindegyik más lenne – mert a kérdező lénye, lelke, sorsa más.

Hiába tesznek elém egy papírost, ha nem ismerem a kérdezőt, nem tudom, mit jelent az egész.

Ismeretlenül éppúgy nem működik a jóslat, mint ahogy – szerintem – egyetlen terápia sem működik. Mert bár vannak azonos vagy hasonló tünetek, az okok és maguk a betegségek is lehetnek egészen mások.

Ismerni kell a kérdező lelkületét, tudatos és tudattalan késztetéseinek világát. De ismerni kell az életkörülményeit is, mert lehet, hogy például egy párkapcsolati kérdést tesz fel, de ott van mögötte a gyerekeihez vagy a szüleihez való viszony, és ott lehet mögötte még az is, hogy nem ez volt az igazi kérdése, hanem valami sokkal fontosabb dolog.

Sokszor az embert más probléma izgatja, mint ami a valódi gondja. Ő a felszíni tünetre kér tanácsot – és a Jóskönyv a mélyben fekvő, valós kérdésére válaszol. Ezért érdemes tanulni ezt a könyvet.

Én egy füzetet vezetek régóta, és a sok évtizedes tapasztalataim mutatták meg, hogy mi volt, amit helyesen láttam meg, s mi volt, amit nem.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy nincsenek „jó” és „rossz” jelek.

Ezek az ego szempontjai.

Zuhogó esőben az ember éppúgy lehet boldog, mint ahogy napsütésben nagyon boldogtalan. Gondolj az „Ének az esőben” felejthetetlen táncára s dalára.

Az ún. „jó” jelekben rengeteg csapda lehet, és gyakorta nem is úgy éljük meg, mint valami „jót”.

Általános szempont azonban az, hogy veszélytelen helyzet nincsen, mert Ven királynak, aki ezt az őstudást megmentette, az volt a szándéka, hogy az embert a bajokra és veszélyekre érzékennyé tegye, s megtanítsa arra, hogyan kell a vitorláit helyesen mozgatni. Viharban, szélcsöndben egyaránt.

A „Virágzás” jelében például az ember sokszor elkényelmesedik.

A „Nyugalom” jelében pedig fél és szorong és nyugtalan – nem tudja, hogy ezt a jóslatot nem azért kapta, mert „jön a nyugalom”, hanem azért, hogy sürgősen teremtse meg magában, mert élete korszakváltáshoz érkezett, s ezért a fölösleges régitől meg kell szabadulnia.

Ezért fontos a jelben a meditáció, mert ez az egyetlen „mesterséges” módszer, mellyel az ember önmagában tiszta lapot teremthet.

Az „Átharapás” jelétől pedig csak az tart, aki arra nevelte magát, hogy a döntő lépéseket ne tegye meg. Vannak barátaim, akik kifejezetten élvezik ezt a jelet, mert csakis konfliktushelyzetekben tudják magukat legjobban megélni.

Az ő számukra még azt a paradox üzenetet is rejtheti a jóslat, hogy szabaduljanak meg végre a konfliktuskereső énjüktől. Vagyis vívják meg magukkal a nagy belső háborút.

És legyenek szelídek.

Müller Péter
XVI. évfolyam 1. szám

Címkék: ezotéria, Ji King, jóskönyv

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.