Müller Péter rovata

Válaszol a Jóskönyv - Újjászületés


Idős emberek házvétel előtt álltak. Megkérdezték a Ji King tanácsát, és a 24-es "Fu" Visszatérés (Újjászületés) jelét kapták a 4-es és a 6-os változóval.

 

Az első, 4-es változó azt tanácsolja, hogy akkor is haladjanak a saját útjukon, ha "el kell hagyni azokat, akik más okból, más érdekekből vették körül őket". A hatos vonal azonban fenyegető: ha bizonytalan vagy, halogató, vagy nem lépsz az új útra - hosszú ideig, egy teljes életciklus leforgásáig nem lesz mód az újjászületésre

 

Az irányjel a határozott cselekvés, a Szembesülés (Átharapás) 21-es jósjelét mutatta.

 

A kínaiak szerint semmi új nincs a nap alatt. Minden születés: újjászületés, új formában, új alakban - és minden a régiből születik. Tehát az ember ilyenkor visszajut egy olyan állapotba, melyet egykor elhagyott.

 

"Megtérés" úgy, ahogy azt vallásos emberek hétköznapi értelemben képzelik: nincs.

 

Az ember csak visszatér arra az útra, amelyről valaha - sorsszerűen letért. És ráébred arra, amit egykor elfelejtett. Visszatér az eredet tisztaságába. Újra gyerek lesz - a szó spirituális értelmében. Mert ha nem lesztek "olyanok, mint a gyermekek, nem mehettek be a mennyek országába".

 

Tavasz sem először van, hanem újra van. Az idős ember megkérdezte idős feleségét: van kedved újjászületni? Nem vagy fáradt hozzá? Érzel magadban annyi erőt, ami egy új élet elkezdéséhez kell? Van kedved hozzá, hogy nagyon-nagyon megkésve, a fiatal házasok helyzetébe kerüljünk, s elkezdjük vén fejjel a fészekrakást?

 

Az asszony azt felelte: van! Vágjunk bele!

 

Innen kezdve csak egyetlen nehézség volt: el kellett szakadni gyermeküktől, akivel egész életükben egy házban éltek. Ez az elszakadás mindkét irányban fájdalmas. Fájdalmas és bonyolult. Nem megy magától.

 

Az Átharapás jelében a legnehezebb feladat: meg kell tenni, akkor is, ha fáj. Az egész Ji Kingben ez az egyetlen jel, mely "sebészi beavatkozás"-t tanácsol.

 

A valódi szeretetet a kapaszkodó, érzelmi szeretettől csakis sebészi úton lehet eltávolítani. Aki az érzelmi szeretet bilincseiből nem tud kitörni, az itt most elvesztheti az újjászületés lehetőségét. Gyermek és szülők egyaránt. Minden marad a régiben. A régi, túlélt állapotban. A gyermek nem nő fel, az anya szerepének áldozata marad, az apa fél, hogy határozottságával fájdalmat okoz - és akkor nincs újjászületés.

 

Benne maradnak egy olyan túlélt, ólmeleg állapotban, mely kellemes, de nem üdvös. Mert semmilyen állapot nem üdvös, mely végső soron elveszi az emberek szabadságát. Minden olyan "szeretet", mely a másik szabadságát nem adja meg: nem igazi szeretet.

 

Az újjászületéshez a Ji King éppúgy, mint bármelyik ősi hagyomány, a csendben való érlelődést és a tett pontos pillanatáig az erőgyűjtést, a várakozást javasolja - hogy az Új meg tudjon érni és erősödni.

 

Elmagyarázza lélektanilag is, hogy erre miért van szükség. Mert minden új nagy erőkkel érkezik a világra. Ez tavaszjel.

 

A rügyek kifakadásának, a fény megszületésének, új élet létrejöttének, "kirobbanásának" a jele. S ez drámaian nagy erőkkel érlelődik a mélyben.

 

De ahogy veszélyes egy koraszülés, sőt a túl korai szülésben még az elvetélés kockázata is benne van, ehhez is idő kell. Nehéz kivárni, mert belül már érik, feszít az új.

 

Éppen amikor ennek a jóslatnak a megfejtésén meditáltam, küldött az egyik olvasóm egy "verskívánságot" s egy gyönyörű népdalt.

 

Így hangzik: Dörömböl bennem valami napok óta Jaj, vigyázok, ne lépjek a zsenge hóra. Erről van szó.

 

Az Újhoz minden szereplőnek meg kell érnie. Az időseknek a tettvágyhoz. Az apának az erélyhez. Az anyának az érzelmi zsarolhatatlansághoz. A gyermeknek megtanulni, hogy az a valódi szeretet, ha megadom mások szabadságát. Ezt hívják "elengedő" szeretetnek.

 

Ha ez most nem jelenik meg, az újjászületés elmarad. Mindenkinek. A gyermeknek is.

 

A Ji szerint szimbolikusan tíz esztendeig - valójában egy teljes életkörig. A Létnek ez a tavasz-nyár-ősz-tél témája forog, mint az óriáskerék, s ha valaki nem lép ki belőle idejében, egy újabb teljes körforgásig benne marad.

 

Itt ez azt jelenti - mivel idős emberekről van szó -, hogy ebben az inkarnációban már nem lehetséges az újjászületés. Utolsó lehetőség.

 

Egyébként meg kell halni s egy új, másik életben kell megvalósítani.

 

Olvasd el a jósjel 6-os vonalát, s akkor nem tartod majd túlzásnak ezt a mondatot.

Müller Péter
XIV. évfolyam 3. szám

Címkék: ezotéria, Ji King, jóskönyv

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.