Natúrkonyha

A karácsonyi fűszerek gyógyhatásai

Szegfűszeg, kardamom és fahéj


 A szegfűszeg, fahéj, kardamom és a dekoratív csillagánizs is a karácsonyi fűszerekhez tartozik. A csillagánizsnak ugyanolyan illata van, mint az ánizsnak, botanikai szempontból azonban nincs vele rokonságban

 

A fűszerek mindig különlegességnek számítottak, vágyak, mohóság kívánatos tárgyai; kicsik, aprók, de erős zamatos illattal és nagy hatású gyógyerővel rendelkeznek. Karácsony idején az egzotikus fűszerek illatát és aromáját különösen nagy becsben tartjuk. Az ízek élvezete mellett a kardamom, szegfűszeg és fahéj jótékony hatású. Az illatos kardamom fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot, a szegfűszeg illóolaja fertőtlenít és csökkenti a fájdalmat a szájban és a fogaknál. A „soktehetségű” fahéj nem csak az irritábilis bél szindrómánál segít, hanem testet, lelket melegítő és lazító hatású.

 

 

Erős szagú fűszeres rügyek: szegfűszegek

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) olyan örökzöld fának a bimbója, amely a  mirtuszfélékhez tartozik, és csodálatosan illatozik. Röviddel a kivirágzás előtt leszedik a még sötétpiros bimbókat (rügyeket), mert ilyenkor a legmagasabb az illatanyag-tartalma.

 

A szegfűszeget teljesen ép áruként tároljuk. A szegfűszegfejecske, a fő illathordozó jól  formált és szétnyomáskor kicsit olajos. Ha a fejecske szétmorzsálódik, amint ez gyakran előfordul, akkor a szegfűszeg elöregedett, s ez elsősorban gyógyászati szempontból azt jelenti, hogy csökkent értékű áruval van dolgunk.

 

Az őrölt szegfűszeg eltarthatósági ideje (fél év) miatt már csak csökkent aromájú, és gyógyerejét rég elveszítette. A szegfűszeg gyakran alkotórésze szájvizeknek és toroköblögető oldatoknak. Aromás szaga attól az erős illóolajtól ered, amely tonizálóan hat, étvágygerjesztő, szélhajtó, és a gyomorfekélyes vagy gyomornyálkahártyagyulladásos ember is jól viseli.

 

Gyakran használják fel az eugenolt, a szegfűszeg illóolajának egy részét a száj és a fogak  területén erősen antiszeptikus és helyi érzéstelenítő hatása, tehát fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt. Ugyanebből az okból kerül a fogkrémekbe is. Utazásnál ajánlatos magunknál tartani egy kis dobozkát szegfűszeggel fogfájás csillapítására, míg el nem jutunk a fogorvoshoz. Egyszerűen az „orcazsebbe” helyezzük a szegfűszeget, s benyálazzuk.

 

 

Jelentéktelen terméstok királyi tartalommal: kardamom

A „fűszerek királyát” kardamomnak (Elettaria cardamomum) hívják. Gyömbérféle a nedves, meleg területekről 3-4 m magas levelekkel és fénytelen, 1 cm nagyságú magtokokkal, amelyek szállást adnak a „paradicsomi” magvaknak világoszöld bőrszerű kapszulák ezek fűszeres kis magvakkal, amelyek három sorban feszesen egymásnak szorulva fekszenek, és vékony ezüstös maghártya borítja őket. Nyitva olyan csodás illat árad belőlük, ami frissen pezsgő, citromos, fűszeres, meleg és forró egyszerre, és olyan íze van, amely a nyelven könnyen éget, először édes, aztán friss, végül fanyar. A zöld hüvelyek (becők) – amelyeket friss felhasználásra mozsárban összezúznak – minőségileg a legjobbak. Sajnos az őrölt por gyorsan elveszíti hatását.

 

A kardamom emésztésjavító, gyomor- és étvágyerősítő, emésztést segítő, szélhajtó hatású, valamint hatékony gyomorégés, rosszullét és csuklás ellen. Frissíti a leheletet, és képes elfedni a hagyma, fokhagyma és alkohol illatát. A népgyógyászatban a terméstokot erősen izgató és hevítő fűszernek nevezték ki, amely erősíti a gyomrot és az idegeket, vizelethajtó és izzasztó, görcsoldó ésmenstruációs panaszokat enyhítő hatása van.

 

Illatos kincs a kéregből: ceyloni fahéj

A fahéj (Cinnamomum zeylanicum) hallatán felsóhajtunk és a karácsonyi mézeskalácsra gondolunk, esetleg a friss almás rétes illatára. A fahéjfa az örökzöld babérlevélfélékhez tartozik, és Srí Lankáról származik, az egykori Ceylonból. Az egész fa illatozik, mégis a tulajdonképpeni kincs a kéregben van elrejtve.

 

A hajszálvékony belső kéreg egy kétéves sarjhajtás előkelően világos barnájával a gazdag illatanyagú fahéjrúd, édes, enyhe és kiegyensúlyozott, tüzes-fűszeres, finom virágos illatával. Mindig két oldalról befelé tekeredik, ellentétben az indiai Cassia-fahéjjal, amelynek kisebb babérlevélszerű fája vastagabb piros-sötétbarna kéreggel rendelkezik, s amely csak kevéssé és egyfelé tekeredik be, színben sötétebb és ízben keserűbb.

 

Csak a Cassia-fahéj tartalmaz különben említésre méltó mennyiségben egészséget kritikusan érintő kumarinvegyületeket, amelyek májkárosodást okozhatnak. Itt mindenesetre a mellékhatásokat a kivont és izolált kumarinból figyelték meg, nem ebből a leheletnyi fűszerből, amely a fahéjas csillagokban van.

 

A gyógyszerkönyvi fahéj a ceyloni fahéj, amely ellentétben a Cassia fajtával, egyáltalán nem vagy legfeljebb csak nyomokban tartalmaz kumarint. A fahéj antibakteriális, gombásodást gátló, emésztést segítő,valamint a bél simaizomzatára görcsoldó hatású: csökkenti a bél gyulladásait,a székrekedést, felfújódást, hasi fájdalmakat.

 

Lekicsinyített gyógyárunak tekintik teába vagy fűszerként. A fahéj csökkentheti a vércukorszintet is. Melegít és lazít, a biztonság érzését nyújtja. Ugyanakkor gyulladásgátló, antioxidatív, keringést segítő, csökkenti a megemelkedett zsír- és koleszterinértékeket, és újabb kutatások szerint serkenti a testben az inzulin aktivitását.

 

A fahéj azonban nem csak cukorbetegek számára érdekes. Különösen bélérzékeny páciensek profitálnak a finom karácsonyi fűszerből, például teakészítéskor. A szülési fájdalmakat támogató hatása miatt a fahéjat áldott állapot esetén kerüljük. Gyomorfekély fennállásakor legyünk elővigyázatosak, mivel a fahéj aldehidjei izgathatják a gyomor nyálkahártyáját.

 

Hatékony receptúrák téli fűszerekkel

A karácsonyi fűszerek nem csak íz- és illatélményeket nyújtanak, hanem gyógyító hatásúak is.

Melegítő fűszeres tea

Egy diónagyságú gyömbért megreszelünk, 3 borsot és 3 kardamomkapszulát mozsárban összetörünk, és fél rúd friss szétmorzsált fahéjjal együtt egy termoszba tesszük. Forró vizet öntünk rá, letakarjuk és állni hagyjuk. Mézet teszünk bele, ha már iható állapotba került.

Szegfűszegtinktúra

Morzsoljunk szét 2 evőkanálnyi szegfűszeget, öntsünk rá 50 ml 38%-os gabonapálinkát. Három hétig hagyjuk állni, ezután öntsük le. 1:10 arányban hígítsuk, amikor öblögetésre használjuk. A tinktúra öblögetőszerként fertőtlenít száj- és garatnyálkahártya-gyulladás esetén, és enyhíti a fogfájást.

Szuláktea

20-20 g kardamom- és köménymagot keverjünk össze 10 g édesköménymaggal. Ebből a keverékből mozsárban törjünk össze 1 teáskanálnyit és öntsük le fél liter forró vízzel. Igen erős felfúvódás esetén is ajánlatos (Roernheld-szindróma).

Fahéjtea

Fél teáskanálnyi (1 g) apróra tört fahéjrudat forrázzunk le egy csésze forrásban levő vízzel. 10 percig hagyjuk állni, öntsük le, és naponta 2-3 szor melegen igyunk meg egy csészével étkezések előtt. Bélgyengeségnél és emésztési problémák esetén bevált.

B.Zs.
XVI. évfolyam 12. szám

Címkék: fahéj, karácsonyi fűszerek, kardamom, szegfűszeg

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.